Hyppää sisältöön
Media

Salmonellatyöryhmä ehdottaa muutoksia rehujen kuumennukseen ja näytteenottoon

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 18.8.2009 10.30
Tiedote -

Helsinki 18.8.2009

Maa- ja metsätalousministeriön salmonellapientyöryhmä ehdottaa kiireellisiä lainsäädännön muutoksia rehujen kuumennuskäsittelyyn ja näytteenottoon. Työryhmä tiukentaisi myös tuotantoeläinten salmonellavalvontaa. Työryhmä jätti muistionsa maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilalle tänään.

Työryhmä esittää kolmea vaihtoehtoa kuumennuskäsittelyn minimivaatimuksiksi. Ensimmäisessä vaihtoehdossa kaikkien salmonellavalvontaohjelmaan kuuluvien eläinlajien (siipikarjat, siat, naudat) rehuseokset kuumennetaan niin, että rehun lämpötila on kauttaaltaan vähintään 81 astetta. Toisessa vaihtoehdossa siipikarjan rehuseokset kuumennetaan vähintään 81 asteeseen. Naudan ja sikojen rehut kuumennetaan 75 asteeseen. Kolmannessa vaihtoehdossa siipikarjan rehuseokset kuumennetaan 81 asteeseen ja muiden tuotantoeläinten rehuseoksille ei aseteta kuumennusvaatimusta.

Rehuihin liittyvästä näytteenotosta työryhmä pitää tärkeimpänä tuontiraaka-aineiden näytteenottoa ja rehuseosten valmistajien tuotantoympäristönäytteenottoa. Työryhmä esittää, että tuotantoympäristönäytteenoton minimitiheyksistä ja tärkeimmistä näytteenottokohteista säädetään yksityiskohtaisesti. Tuontinäytteenoton osalta työryhmä esittää nykyistä suurempia näytemääriä kasviperäisille valkuaisraaka-aineille. Tuontinäytteenotto toteutettaisiin edelleen viranomaisnäytteenottona.

Kanojen, broilerien ja kalkkunoiden salmonellavalvonta-asetus on tarkoitus uusia tämän vuoden aikana. Nautojen ja sikojen salmonellavalvonta-asetus uusitaan vuoden 2010 aikana. Molemmissa asetuksissa otetaan huomioon myös rehut.

Työryhmä esittää, että rehuympäristönäytteenotto säädettäisiin pakolliseksi salmonellasaastunutta rehua vastaanottaneilla tiloilla. Ensimmäisessä vaihtoehdossa näytteenotto olisi viranomaisen vastuulla, toisessa vaihtoehdossa tuotantotilan vastuulla.
Rajoittavat määräykset työryhmä asettaisi merkittävässä rehun saastuntaepäilyssä jo ennen näytteenottoa tilalla ja lievemmässä saastuntaepäilyssä vasta, jos näytteenotossa todetaan salmonellaa.

Työryhmä listasi myös asioita, joita se pitää tärkeänä siirtää jatkokeskusteluun esimerkiksi rehulain uudistuksen yhteydessä alkuvuonna 2010. Tällaisia ovat mm. viranomaisnäytteenoton kohdentaminen, laadunvarmistuslaboratorioiden vaatimukset, saastuneen rehun käsittely kemikaaleilla ja poikkeustilanteiden hallinta.

Salmonellapientyöryhmässä olivat edustettuina maa- ja metsätalousministeriö, Elintarviketurvallisuusvirasto (Evira) ja Eläintautien torjuntayhdistys ETT ry.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
neuvotteleva virkamies Marita Aalto, p. (09) 1605 3346, 040 593 0136
eläinlääkintöneuvos Terhi Laaksonen, p. (09) 1605 2782, 0400 396 488