Sudenhoitosuunnitelman päivitystyö alkoi ydinkysymysten kartoittamisella
Suomen susikannan hoitosuunnitelman päivittämiseen tähtäävä laajapohjainen hanke käynnistyi aloitusseminaarilla perjantaina 28.9.2018. Tilaisuuteen osallistui hankkeen ohjaus- ja valmisteluryhmien jäseniä Luonnonvarakeskuksesta, Luonto-Liitosta, Metsähallituksesta, MTK:sta, Paliskuntain yhdistyksestä, Poliisihallituksesta, Suomen luonnonsuojeluliitosta, Suomen Kennelliitosta, Suomen Metsästäjäliitosta, Suomen riistakeskuksesta sekä maa- ja metsätalousministeriöstä.
Tilaisuuden avaussanat lausui hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja, maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio. Husu-Kallio peräänkuulutti puheessaan kykyä rakentavaan keskusteluun, yhteistyöhön ja ratkaisuhakuisuuteen.
–Vuonna 2015 vahvistettu sudenhoitosuunnitelma oli jo varsin hyvä, mutta kaikki strategiat vaativat ajoittain niiden päivittämistä. Toivon, että yhteistyö tapahtuu tälläkin kertaa rakentavassa hengessä, Husu-Kallio sanoi.
Ohjaus- ja valmisteluryhmien jäsenille oli lähetetty etukäteen kysely siitä, millaisia odotuksia heillä on hoitosuunnitelmatyön suhteen. Päivän ryhmätöissä pyrittiin puolestaan yhdessä löytämään työssä tarkasteltavat ydinkysymykset. Keskeisenä nähtiin luottamuksen rakentaminen eri toimijoiden välille. Hoitosuunnitelmatyön toivottiin myös kehittävän yhteisten tavoitteiden määrittelyä ja tulevien toimenpiteiden suunnittelua.
Muita ryhmätöissä esille nousseita kysymyksiä olivat suden tarkastelu osana monilajista kannanhoitoa, suden aiheuttamien harrastus- ja kotieläinvahinkojen torjuminen sekä metsästyksen avulla tapahtuvan suden kannansäätelyn tarkastelu tuoreimman tutkimustiedon valossa ja sen pitkäjänteinen kehittäminen. Lisäksi tuotiin esille suteen liittyvän viestinnän kehittäminen ja suden itseisarvon määrittely hoitosuunnitelmassa. Ydinkysymyksiksi nostettiin ryhmätöissä myös poikkeuslupakysymyksiin liittyvien väärinkäsitysten oikominen ja poroelinkeinoalueilla tapahtuvan poikkeuslupamenettelyn tarkastelu.
Työ jatkuu nyt aloitusseminaarin pohjalta tehtävällä ohjaus- ja valmistelutyöryhmien työsuunnitelmien viimeistelyllä. Yhtenä keskeisenä asiana työryhmien tulevissa kokouksissa ovat aloitusseminaarissa esille nousseet kysymykset ja tavoitteet.
Maa- ja metsätalousministeriön verkkosivuilla julkaistaan jatkossa hoitosuunnitelmatyöhön liittyvät esitysmateriaalit ja muutakin tietoa työn etenemisestä. Sivuille on tarkoitus perustaa myös oma sudenhoitosuunnitelman päivitystyötä käsittelevä blogi. Työn edistymistä ja siitä käytävää keskustelua voi seurata sosiaalisen median kanavissa hashtagilla #susidialogi.
Ohjaus- ja valmisteluryhmien asettamispäätös 28.8.2018
Lisätietoja:
Sami Niemi, neuvotteleva virkamies, Luonnonvaraosasto, erätalousyksikkö
0295162391, sami.niemi@mmm.fi
Vesa Ruusila, Erätalousneuvos, Luonnonvaraosasto, erätalousyksikkö
0295162051, vesa.ruusila@mmm.fi