Hyppää sisältöön
Media

Valtioneuvosto päätti vuoden 2010 kansallisista maataloustuista

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 21.1.2010 10.43
Tiedote -

Valtioneuvosto vahvisti tänään Etelä-Suomen kansallisen tuen, pohjoisen tuen, ympäristötuen kansallisen lisäosan, luonnonhaittakorvauksen kansallisen lisäosan, perunantuotannon kansallisen tuen ja sokerijuurikkaan kansallisen tuen vuoden 2010 tukiperusteet ja yksikkötukien tasot. Tukiratkaisusta saavutettiin yhteinen näkemys valtion ja tuottajajärjestöjen välillä marraskuun 2009 lopulla.

Kotieläintalouden tuet maksetaan Etelä-Suomessa (tukialueet A ja B) Etelä-Suomen kansallisena tukena ja Keski- ja Pohjois-Suomessa (C-tukialueet) pohjoisena tukena. Etelä-Suomen kansalliset tuet maksetaan komission päätöksen maksuvaltuuksien mukaisesti. Osa Etelä-Suomen kotieläintalouden tuesta maksetaan kotieläintalouden hehtaaritukena. Uudistettua pohjoisen tuen tukijärjestelmä sovelletaan kokonaisuudessaan vuodesta 2010 lähtien.

Emolehmien, uuhien, kuttujen ja tukialueen A ja B sonnien eläinyksikkötuet sekä sonnien teurastuki pohjoisimmassa Suomessa säilyivät vuoden 2009 tasoisina. Sonnien pohjoista tukea korotettiin kahdeksalla eurolla eläinyksiköltä ja teurashiehojen tukea koko maassa 30 eurolla eläintä kohti.

Maidon tuotantotuki on tukialueilla A ja B vuoden 2009 tasoinen ja pohjoisen tuen alueella yksikkötuen tasoa korotetaan 0,1 senttiä litralta ja pohjoiseen tuen käytettävää määrärahaa korotetaan neljällä miljoonalla eurolla. Aiempien vuosien tapaan maidon tuki maksetaan kahdessa osassa. Tämän vuoden tuotantomäärien ja tukimenekin selvittyä lisätukena voidaan keväällä 2011 maksaa tuen loppuerä, jonka arvioidaan olevan 0,3 senttiä litralta. Pohjoisen tuen alueella tilakohtaisten kiintiöiden alitusten ja ylitysten tasausjärjestelmä jatkuu. Kiintiökauden 2010/2011 alusta lukien pohjoisen tuen alueella otetaan käyttöön tilakohtainen tukikelpoisen maidon enimmäismäärä koskeva rajoite, jonka suuruus vaihtelee alueittain C1- ja C2-alueiden 3,5 miljoonasta litrasta pohjoisimman Suomen miljoonaan litraan.

Pohjoisessa hehtaarituessa rukiin sekä öljy-, valkuais- ja kuitukasvien tukitasoa korotettiin. Mallasohralle ei enää makseta kasvikohtaista tukea. Yleisessä pohjoisessa hehtaarituessa tuki maksetaan samantasoisena koko tukikelpoiselle peltoalalle. Pohjoiseen tukeen kuuluva nuorten viljelijöiden tuki säilyy viime vuoden tasoisena. Etelä-Suomen kansallisena tukena tukialueilla A ja B maksetaan kotieläintilan hehtaaritukia 30 euroa hehtaarilta ja Etelä-Suomen erikoiskasvitukea (tärkkelysperuna ja avomaanvihannekset) 100 euroa hehtaarilta.

Pitkässä, yli seitsemän kuukauden viljelyssä kasvihuonetuotannon tuki on koko tuotantoa kohti laskettuna Etelä-Suomessa 11,4 euroa/m2 ja pohjoisen tuen alueella 11,7 euroa/m2. Lyhyen (2–7 kk) viljelyssä tukitasot ovat vastaavasti 4,4 euroa/m2 ja 4,7 euroa/m2.

Perunantuotannon kansallista tukea voidaan maksaa koko maassa enintään 303 euroa hehtaarilta. Tukea voidaan lisäksi korottaa 118 euroa hehtaarilta viljelyalalta, jolta viljelijä on tehnyt kirjallisen viljelysopimuksen perunan markkinoinnista. Korkealaatuisen siemenperunan tuotantoalueella voidaan maksaa korotettua tukea.

Sokerijuurikkaan kansallista tukea maksetaan sokerintuotantoon käytettävän sokerijuurikasalan perusteella enintään 350 euroa hehtaarilta.

Luonnonhaittakorvauksen kansallinen lisäosa jatkuu pääosin samanmuotoisena kuin viime vuonna. Ympäristötuen kansallista lisäosaa voidaan maksaa tukialueiden A ja B tiloille, joilla on tänä vuonna voimassa oleva ohjelmakauden 2000–2006 maatalouden ympäristötukisitoumus. Tukijärjestelmä on voimassa viimeistä vuotta.

Maatalousyrittäjien opintorahajärjestelmä on tarkoitus uudistaa toukokuun 2010 alusta lukien. Muutosvaiheessa sovelletaan osittain samanaikaisesti sekä nyt voimassa olevaa järjestelmää että uutta järjestelmää. Siirtymävaiheen lyhentämiseksi valtioneuvosto päätti, että mahdollisuus hakea ennakkopäätöstä opintojen tukikelpoisuudesta loppuu 27.1.2010. Samalla asetettiin 27.10.2010 päättyvä määräaika, minkä kuluessa ennakkopäätöksen kohteena oleva koulutus on suoritettava loppuun. Maatalousyrittäjien opintorahaan voidaan vuonna 2010 käyttää 0,8 miljoonaa euroa.

Etelä-Suomen kansallista tukea arvioidaan maksettavan noin 9 000 tilalle ja pohjoista tukea lähes 35 000 tilalle. Luonnonhaittakorvauksen kansallista lisäosaa maksetaan lähes kaikille peltoviljelyä harjoittaville tiloille. Perunantuotannon kansallista tukea arvioidaan maksettavan noin 1 900 tilalle.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
neuvotteleva virkamies Esa Hiiva, p. (09) 1605 2657, 040 733 6225

Maa- ja metsätalousministeriön internet-sivuille on koottu luettelo viljelijätukiin liittyvistä säädöksistä. Sivuilla oleva säädöksen nimi toimii linkkinä Finlexin sähköiseen säädöskokoelmaan sen jälkeen, kun kyseinen säädös on julkaistu Finlexissä.

Sirkka-Liisa Anttila