Hyppää sisältöön
Media

Lohen nousu Tornion- ja Muonionjokeen turvattava

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 27.7.2006 12.00
Tiedote -

Suomen ja Ruotsin välisen rajajokisopimuksen ja sen liitteenä olevan kalastussäännön määräyksiä viimeistelevä maa- ja metsätalousministeriön työryhmä on valmistellut oman ehdotuksensa uudeksi kalastussäännöksi. Verrattuna helmikuussa 2006 Suomen ja Ruotsin hallituksessa käsiteltävänä olleeseen sopimusluonnokseen kalastussääntöön esitetään muutamia asiallisesti merkittäviä muutoksia sekä joukko teknisempiä tarkistuksia. Esitykset perustuvat pitkälle alueen eli Tornionjokilaakson edustajien sekä kalastuksen valvojien näkemykseen. Maaherra Hannele Pokan johtama työryhmä esitteli muutosehdotuksensa tänään maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaojalle.

Työryhmällä on ollut kolme tavoitetta. Kalastuksen sääntelyn on ensinnäkin turvattava lohen nousu Tornion-Muonionjokeen. Toiseksi kalastussäännön tulee antaa yhtäläiset mahdollisuudet kalastusmatkailun kehittämiseen ja ammattikalastukseen Suomessa ja Ruotsissa. Kolmanneksi säännön tule olla mahdollisimman selkeä ja helposti valvottavissa.

Luonnonlohen nousun turvaamiseksi ei lohen parhaimpaan nousuaikaan tule sallia sellaisten pyydysten käyttöä, joilla lohta voidaan pyytää. Tästä syystä merialueella kiinteiden pyydysten käyttö olisi sallittua heinäkuun 3. päivästä alkaen. Muun kalan kalastukseen käytettyjen pyydysten rajoittaminen kesäkuussa on välttämätöntä, jotta lohen kalastuskieltoa voidaan valvoa. Työryhmän mielestä rajajokisopimuksen tulisi nykyiseen tapaan koskea myös Haaparannan saaristoa, joka on lohen nousun kannalta avainalue. Työryhmän esityksen mukaan ainakin lohen nousureittien kannalta keskeiset kapeikot olisi saatava sopimuksen piiriin.

Helmikuussa esillä ollut kalastussääntö olisi sallinut rasvaeväleikatun lohen pyynnin lohen pyyntirajoituksista riippumatta. Tämä ei sisälly työryhmän esitykseen, koska Suomessa istutettuja lohia ei toistaiseksi eväleikata ja eväleikatun lohen osuus Tornionjoen suulla on lähes olematon. Leikkauksia tekee vain Ruotsi. Jos rasvaeväleikkaukset myöhemmin otetaan käyttöön esimerkiksi Kemijoella ja tilanne tästä syystä muuttuu sopimusalueella, kysymystä tulee tarkastella uudelleen.

Työryhmä on työnsä aikana tavannut myös Tornionjokilaakson Ruotsin puolen kuntien, kalatalousyhteisöjen, matkailuyrittäjien ja ammattikalastajien edustajia. Käsitykset ovat rajajoen molemmilla puolilla hyvin yhdenmukaisia. Kummassakin maassa joki- ja merialueen näkemykset kalastusta koskevista määräyksistä eroavat joissakin kohdissa toisistaan. Merialueen ammattikalastajille aiemmin maitten hallituksissa esillä ollut kalastussääntöluonnos olisi ollut mieluisampi erityisesti siltä osin kuin se mahdollisti kiinteiden pyydysten käytön jo kesäkuussa.

Työryhmän mukaan esimerkit maailman lohijoilta osoittavat, että lohijoen merkitys matkailukalastuskohteena on moninkertainen verrattuna siihen hintaan, minkä lohesta saa, kun se myydään ruuaksi. Pohjoisen lohijoet ovat aarreaitta koko Euroopan unionille. Nyt Suomen ja Ruotsin olisikin tehtävä kaikkensa, jotta luonnonlohi pääsisi jatkossakin nousemaan kotijokiinsa. Ministeri Korkeaoja edellyttää, että työryhmä jatkaa toimeksiantonsa mukaisesti valmistelua yhteistyössä Ruotsin viranomaisten kanssa.

Lisätietoja työryhmän esityksestä:
maaherra Hannele Pokka, Lapin lääninhallitus, p. 0400 190 759
ylijohtaja Timo Kotkasaari, maa- ja metsätalousministeriö, p. (09) 160 533 20

maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaojan puolesta:
erityisavustaja Jouni Lind, p. (09) 160 53302