Kotimaisen kasvihuonetuotannon ilmastovaikutukset
Suomalaisten kasvihuonetuotteiden ilmastovaikutukset eli hiilijalanjälki on nyt mahdollista laskea Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:n kehittämällä verkkolaskurilla. Viljelijät voivat laskea tuotteidensa todellisen ilmastovaikutuksen ja optimoida tuotantonsa kasvihuonepäästöt koko tuotantoketjussa.
− Vastaavanlaista työkalua ei ole aikaisemmin kehitetty millekään viljelysektorille Suomessa, kertoo Greenhousecarbon-hankkeessa mukana ollut MTT:n tutkija Frans Silvenius.
Maa- ja metsätalousministeriön, SLC:n ja Puutarhasäätiön rahoittamassa Greenhousecarbon-hankkeessa luotu laskuri tehtiin puutarhatuottajien omasta aloitteesta. − Kasvihuonealalle oli tärkeää, että tutkimuksen kautta voidaan todentaa alan hiilijalanjälki sekä etenkin keinot, kuinka siihen voidaan vaikuttaa, toteaa Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen.
Suomi-tomaatti voi päästä tasoihin ulkomaisen kanssa
Viljelijäkohtaiseen laskentatyökaluun syötetään yksityiskohtaisia tietoja, kuten esimerkiksi energia, käytetyt lannoitteet ja kasvualusta, jolloin saadaan selville kasvihuonetuotteiden todelliset ilmastovaikutukset. Hankkeessa tehtyjen laskelmien perusteella kotimaisten, uusiutuvalla energialla tuotettujen kasvihuonetuotteiden ilmastovaikutus on samaa suuruusluokkaa kuin vastaavien ulkomaisten tuotteiden.
Silvenius muistuttaa, että kotimaisten ja ulkomaisten kasvihuonetuotteiden ympäristövaikutuksien vertailussa on huomattava, että ulkomailla muut kuin energiantuotantoon liittyvät ympäristövaikutukset saattavat olla hyvinkin merkittäviä. − Esimerkiksi veden käytöllä on suurempi merkitys maissa, joissa vettä ei ole saatavilla samassa mittakaavassa kuin Suomessa. Myös torjunta-aineita käytetään monessa muussa maassa enemmän kuin Suomessa, tutkija sanoo.
Kasvihuonetuottajat esimerkkinä muille
− Tämä uusi työkalu auttaa meitä kasvihuonetuottajia valitsemaan ilmastoa vähiten kuormittavat tuotantotavat, sanoo kasvihuonetuottaja Johanna Smith, joka oli mukana projektin ohjausryhmässä.
Työkalun kehittämisvaiheessa pilottitiloilla laskettiin ilmastovaikutukset tomaatin, kurkun, ruukkusalaatin, tulppaanin ja pauliinabegonian tuotannolle. Laskelmat perustuivat noin viidentoista tilan tietoihin, ja tiedonkeruu ja laskelmat tehtiin pääosin MTT:n julkaiseman elintarvikkeiden ilmastovaikutusten laskentaohjeistuksen mukaan. Lisäksi hankkeessa laskettiin skenaarioita erilaisille vaihtoehtoisille energiaprofiileille.
Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen toteaa, että kasvihuonetuottajien aloitteellisuus asiassa toivottavasti toimii esimerkkinä muillekin tuotannonaloille.
− Hiilijalanjäljen mittaaminen on vain osa maatalouden ja etenkin kasvihuoneviljelyn ympäristö- ja ilmastotoimia, muita ovat esimerkiksi energiatehokkuuden edistäminen, investoinnit uusiutuvaan energiaan ja fossiilisten energianlähteiden käytön voimakas vähentäminen, Koskinen sanoo.
Lisätietoja:
ylitarkastaja Veli-Pekka Reskola, MMM, p. 0295 16 2193, veli-pekka.reskola(at)mmm.fi
tutkija Frans Silvenius, MTT, p. 0295 31 7753, frans.silvenius(at)mtt.fi
toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen, Kauppapuutarhaliitto, p. 0400 800 268, jyrki.jalkanen(at)kauppapuutarhaliitto.fi
tuottaja Johanna Smith, p. 041 4651 094, johanna.smith(at)boxen.fi