Ympäristötuen valvontaan muutoksia
Ympäristötuen valvontaan muutoksia
Ympäristötuen ja luonnonhaittakorvauksen vähimmäisvaatimusten valvonta ja seuraamukset tarkentuvat. Valtioneuvosto hyväksyi tänään asetuksen muutoksen.
Ohjelmakaudella 2007-2013 ympäristötuen maksaminen edellyttää täydentävien ehtojen lisäksi lannoitteiden ja kasvinsuojeluaineiden vähimmäisvaatimuksia. Lannoituksessa on vuosittaiselle fosfori- ja typpilannoitukselle annettu tietyt enimmäiskäyttömäärät hehtaaria kohti. Ympäristötuen varsinaiset lannoitusehdot ovat vähimmäisvaatimuksia huomattavasti tiukemmat. Kasvinsuojeluaineiden käytössä vähimmäisvaatimuksena on kasvinsuojeluasioiden koulutus ja käytetyn ruiskun testaus joka viides vuosi. Uuden ruiskun on oltava standardien mukainen ja asianmukaisesti testattu.
Ympäristötuen vähimmäisvaatimuksia on aiemmin valvottu ympäristötuen valvonnassa olleilta tiloilta eli noin viidellä prosentilla tiloista. Mahdolliset tuen leikkaukset ovat kohdistuneet vain ympäristötukeen. Jatkossa vähimmäisvaatimukset valvotaan täydentävien ehtojen valvontaan osuvilta tiloilta, jotka ovat hakeneet ympäristötukea eli noin yhdellä prosentilla ympäristötukitiloista.
Puutteista seuraa pääsääntöisesti kolmen prosentin tukileikkaus, kuten myös täydentävissä ehdoissa yleensä. Seuraamus kohdistetaan ympäristötukeen, luonnonhaittakorvaukseen, eläinten hyvinvointitukeen, luonnonhaittakorvauksen kansalliseen lisäosaan ja kotieläintilan hehtaaritukeen.
Sitoutuessaan ympäristötukeen viljelijän voi perustoimenpiteiden lisäksi valita lisätoimenpiteitä ja tehdä tiettyä toimenpidettä koskevan erityistukisopimuksen. Ympäristötuen lisätoimenpiteen tukea ei ole aiemmin maksettu lainkaan, jos sen ehtoja ei ole täysin noudatettu. Asetuksen muutos mahdollistaa tuen asteittaisen vähentämisen 30-100 prosenttia. Ympäristötuen erityistukisopimuksissa voidaan nyt vähentää tukea rikotun ehdon kustannuksia vastaavasti.
Luonnonhaittakorvauksen ja ympäristötuen sitoumuksien sekä erityistukisopimusten siirrosta pitää ilmoittaa tuen myöntäneelle viranomaiselle kymmenen työpäivän kuluessa. Työpäivällä tarkoitetaan kaikkia muita päiviä paitsi lauantaita, sunnuntaita ja yleisiä vapaapäiviä. Muutos yhtenäistää seuraamusta, jos siirrosta ilmoittaminen on myöhästynyt. Sama menettely koskee myös eläinten hyvinvointituen sitoumuksia. Valtioneuvosto muutti tältä osin eläinten hyvinvointituen valvonnasta annettua valtioneuvoston asetusta.
Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
hallitussihteeri Suvi Ruuska, p. (09) 16052229
ylitarkastaja Antero Nikander, p. 09) 16052926
Lisätietoja maaseutuvirastosta:
johtaja Jukka Pekonniemi, p. 020 7725694
ylitarkastaja Sari Putkiranta, p. 020 7725702