- Ruoka ja maatalous
- Eläimet ja kasvit
- Metsät
- Maaseutu
- Kalat
- Riista
- Vesi
- Maanmittaus, paikkatiedot ja huoneistot
- Luonto ja ilmasto
- Bio- ja kiertotalous
- Tutkimus ja kehittäminen
- EU ja kansainväliset asiat
Julkiset ruokahankinnat
Julkisilla ruokahankinnoilla on merkittävä rooli kestävän ruokajärjestelmän kehittämisessä. Kestävästi toteutetut julkiset ruokahankinnat vahvistavat myös huoltovarmuutta ja omavaraisuustavoitteitamme. Lisäksi niillä on positiivinen vaikutus talouteen, sillä kestävästi toteutetut julkiset hankinnat lisäävät työllisyyttä ja vahvistavat aluetaloutta.
Kuntapäättäjän muistilista:
- Linjatkaa kuntanne kestävistä ruoka- ja ruokapalveluhankinnoista selkeästi kuntastrategiassa ja sitä tarkentavassa hankintastrategiassa. Valmistelkaa linjaukset yhteistyössä ruokapalveluista ja –hankinnoista vastaavien kanssa.
- Sitoutukaa vastuullisuuden lisäämiseen kunnan elintarvikehankinnoissa mm. vastuullisuutta lisäävien hankintakriteerien avulla
- Panostakaa kestävään ja sesonginmukaiseen ruokalistasuunnitteluun. Lisätkää lasten ja nuorten osallisuutta suunnittelussa.
- Edistäkää paikallisesti tuotetun lähiruoan, luomun ja kotimaisen ruoan osuutta kuntanne elintarvikehankinnoissa.
- Asettakaa tavoitteeksi pienentää ruoan hiilijalanjälkeä esim. ruokahävikkiä vähentämällä ja kala- ja kasvisruoan osuutta lisäämällä.
- Lisätkää kasvispainotteisen ruoan osuutta koulu- ja päiväkotiruokailussa ja tarjotkaa kasvisruokaa kaikille vapaasti otettavana vaihtoehtona joka päivä.
Suomen ensimmäinen julkisten hankintojen strategia julkaistiin 9.9.2020. Strategian tavoitteena on lisätä julkisten hankintojen ekologista, sosiaalista ja taloudellista vaikuttavuutta ja vastuullisuutta. Strategiaa on valmisteltu laajassa yhteistyössä valtionhallinnon ja kuntien hankintojen ammattilaisten kanssa.
Maa- ja metsätalousministeriö edistää hankintastrategian tavoitetta kestävästä ruokajärjestelmästä elintarvike- ja ruokapalveluhankinnoissa sekä kestävästi ja vastuullisesti tuotettujen elintarvikkeiden käyttöä. Strategian mukaan julkisten ruokahankintojen tulee noudattaa kokonaiskestävyyden periaatteita, kuten hyviä viljelymenetelmiä, eläinten hyvinvointia, ja elintarviketurvallisuutta, tukien samalla hyvää ravitsemusta ja terveyttä.
Hankintastrategia on myös annettu valtioneuvoston periaatepäätöksenä, jolla valtioneuvosto sitoutuu yhteisiin tavoitteisiin. Valtioneuvoston periaatepäätöksessä on vastuullisista ja kestävistä elintarvike- ja ruokapalveluhankinnoista tarkempi linjaus määrittämään, mitä vastuullisilla hankinnoilla tavoitellaan, ja miten tavoitteisiin päästään.
Kansallinen hankintastrategia ja siitä annettu VnP päivittävät valtioneuvoston vuonna 2016 tehdyn periaatepäätöksen elintarvike- ja ruokapalveluhankintojen arviointiperusteista.
- Valtioneuvoston periaatepäätös kansallisesta julkisten hankintojen strategiasta
- MMM: Periaatepäätös vastuullisista ruokahankinnoista hyväksytty
Oppaita vastuulliseen ruokahankintaan
Päivitetty opas vastuullisista elintarvikehankinnoista
Uuteen hankintastrategiaan liittyen Motiva päivitti vuonna 2020 maa- ja metsätalousministeriön toimeksiannosta oppaan vastuullisista elintarvikehankinnoista yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen kanssa. Opas ottaa aikaisempaa laajemmin huomioon vaatimukset kestävästä kehityksestä ja vastuullisuudesta, ja ohjaa julkisia toimijoita eri elintarvikeryhmien hankintakriteerien käyttöön. Laatuvaatimukset antavat konkreettisia keinoja suosia vastuullisesti ja kestävästi tuotettuja elintarvikkeita ja edesauttavat myös lähellä tuotetun vaihtoehdon valituksi tulemista.
Uusi opas ruokapalveluiden hankintaan
Maa- ja metsätalousministeriön johdolla on aloitettu oppaan laadinta ruokapalveluiden vastuulliseen hankintaan. Hankintaopas valmistuu syksyllä 2021. Opas on tarkoitettu palvelun tilaajille (esimerkiksi kunnille, kuntayhtymille ja sairaanhoitopiireille), sekä kunnille oman toimintansa kuvaamiseen. Maa- ja metsätalousministeriö tuottaa oppaan asiantuntijaryhmän kanssa, ja oppaan kokoamisen yhteydessä järjestettävissä työpajoissa kuullaan myös suurempaa joukkoa ruokapalveluiden asiantuntijoita. Oppaan kokoajina toimivat Savon koulutuskuntayhtymä ja JU-Ha Consulting Oy.
EkoCentrian vuonna 2017 päivitettynä julkaistuun Lisää lähiruokaa julkisten keittiöiden asiakkaille -oppaaseen on myös koottu ohjeita ja perusteluita, joilla voidaan edistää erityisesti lähiruoan ja luomun lisäämistä julkisissa keittiöissä. Opas auttaa tekemään hyviä hankintapäätöksiä alueellisten ja paikallisten lähiruokaketjujen hyväksi. Oppaasta löytyy myös valtuustoaloitteen malli.
Julkisissa elintarvike- ja ruokapalveluhankinnoissa tulee muistaa joukkoruokailun merkitys terveyden ja työvireyden ylläpitäjänä. Vastuulliset elintarvike- ja ateriapalveluhankinnat huomioivat myös ruoan terveellisyyden ja ravitsemuslaadun ravitsemussuositusten kriteerien mukaisesti.
Kysymyksiä elintarvikehankintakriteereistä
-
Elintarvikeala on kehittynyt nopeasti ja vastuullisuustietoa on aiempaa kattavammin saatavilla. Myös poliittinen tahtotila ja vastuullisuuskeskustelu on edennyt isoin harppauksin. Tästä johtuen kriteerien päivitys on tullut ajankohtaiseksi. Lisäksi haluttiin tuottaa uusia kriteerejä kasvikunnan tuotteiden hankintaan, joita oppaassa ei aiemmin ollut. Päivitystyön tavoitteena on lisätä vastuullisuuskriteerien käyttöä julkisissa hankinnoissa. Lisäksi on varmistettava, että markkinat pystyvät tarjoamaan kriteerien mukaisia tuotteita. Oppaan päivitys on myös osa syksyllä 2020 julkaistua kansallista julkisten hankintojen strategian toimeenpanoa.
-
Motiva, Luke ja MMM laativat yhteistyössä ja Luken laatimaan taustatietoon pohjautuen uusien kriteerien luonnokset, jonka jälkeen ne lähetettiin avoimesti kommenteille kaikille elintarvikealan toimijoille. Toimijat ovat osallistuneet laajasti alkuperäisten kriteerien laadintaan vuonna 2017.
-
Opas on suunnattu julkisen sektorin elintarvike- ja ruokapalveluhankintoja tekeville, ruokapalvelutuottajille sekä hankinta-asiantuntijoille. Kriteerejä voivat soveltaa myös yksityisen sektorin toimijat hankintoja tehdessään. Opas on hyödyllinen työkalu myös kuntapäättäjille sekä elintarviketuottajille, ja tarjoaa taustatietoa elintarvikkeiden vastuullisuudesta meille kaikille.
-
Suuren volyymin takia julkisilla ruokahankinnoilla voidaan edistää vastuullista ruoantuotantoa ja siksi mahdollisimman kannustavat hankintakriteerit ovat avainasemassa.
-
Tuotetietokortit taustoittavat hankintakriteereitä ja keskeisiä vastuullisuusnäkökulmia kussakin elintarviketuoteryhmässä. Tuotetietokortit pohjautuvat Luonnonvarakeskuksen (Luke) kokoamaan tutkimustietoon eri elintarvikkeiden keskeisistä ympäristövaikutuksista, kuten ilmastovaikutuksista, sekä eläinten hyvinvointikysymyksistä.
Kortteihin on pyritty kokoamaan tieteellisesti perusteltu ja objektiivinen näkemys ja ne ovat syntyneet vuorovaikutuksessa eri alan tutkijoiden, ministeriön ja Motivan hankinta-asiantuntijoiden kanssa. Tuotetietokortit auttavat syventämään hankkijoiden ja esimerkiksi kuntapäättäjien osaamista ruoan vastuullisuuskysymyksistä ja niitä voi hyödyntää kannustavien hankintatavoitteiden asettamisessa.
Lisätietoja
Auli Väänänen, erityisasiantuntija
maa- ja metsätalousministeriö, Ruokaosasto, Markkinayksikkö Puhelin:0295162031 [email protected]