Heikko ravitsemus peittoaa hygienian kansanterveyden heikentäjänä
Ruuan turvallisuus ja ravitsemuksellinen laatu ovat olennaisia tekijöitä ihmisten ja yhteiskunnan hyvinvoinnin kannalta, muistuttaa ensimmäistä kertaa 7.6.2109 vietettävä maailman elintarviketurvallisuuspäivä.
Maailmanlaajuisesti joka kymmenes ihminen sairastuu heikkolaatuisen ruuan seurauksena. Suomessa ruokaturvallisuudesta huolehditaan systemaattisesti, sen sijaan ravitsemukseen pitäisi meillä kiinnittää nykyistä enemmän huomiota.
Suomen elintarvikeketju on kansainvälisesti verrattuna poikkeuksellisen luotettava: tuotteiden alkuperä on jäljitettävissä tiloille asti, korkea osaamistaso ja hygieniakäytännöt ja tuotannon vastuullisuus ovat huippuluokkaa, esimerkiksi antibiootteja käytetään tuotantoeläinten lääkinnässä vain hyvin harkiten. Korkea elintarviketurvallisuuden taso on pitkällisen työn tulosta ja vaatii jatkuvia toimenpiteitä kaikilta ruokajärjestelmän toimijoilta. Pakkausmerkinnät ohjaavat kuluttajia huolehtimaan tuotteiden turvallisuudesta myös kotona.
Väestön hyvinvointia ja terveyttä heikentävät paitsi syömäkelvottomat elintarvikkeet, myös yhä merkittävimmissä määrin ravitsemuslaadultaan heikko ruoka. Virheellinen ravitsemus on Suomessa tärkein yksittäinen tautitaakkaa lisäävä tekijä. Esimerkiksi lihavuus ja sen liitännäissairaudet kuormittavat terveydenhuoltoa ja aiheuttavat merkittäviä kustannuksia.
Uutta tietoa ruoan riskeistä Suomessa saadaan valtioneuvoston Ruuan riskit -tutkimus- ja selvityshankkeesta, jonka tulokset julkaistaan syksyllä 2019. Alustavien tulosten perusteella kansanterveyden kannalta ruuan hygieenisuutta merkittävämpi riskitekijä meillä on tänä päivänä ruuan ravitsemuksellinen laatu.
Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
elintarviketurvallisuusjohtaja Sebastian Hielm, p. 050 524 5761, sebastian.hielm(at)mmm.fi
- Luonnonvarakeskuksen kansainvälinen Ruokafakta-tilastovertailu
- Ruuan riskit –tutkimushanke
- World Food Safety Day
- YK:n kestävän kehityksen tavoitteet
#WorldFoodSafetyDay
#ZeroHunger