Hyppää sisältöön
Media

Miten tuplata luomu julkisissa ruokapalveluissa?

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 10.6.2021 9.21
Uutinen
Lehmiä laitumella

Uuden kansallisen luomuohjelman tavoite on, että vuonna 2030 julkisten ruokapalvelujen käyttämistä raaka-aineista 25 % on luomua. Tavoitteen saavuttaminen vaatii tahtoa ja ammattitaitoa. Maa- ja metsätalousministeriö järjestää aiheesta webinaarin 15. kesäkuuta.

Julkiset ruokapalvelut tarjoavat vuosittain noin 380 miljoonaa ateriaa. Ne ovat paljon vartijoina, kun suomalaisten ruoankulutusta luotsataan kestävämpään suuntaan. Yksi polku kohti kestävyyttä on lisätä luomun käyttöä julkisissa keittiöissä. 

Luomun käyttöä julkisissa ruokapalveluissa kartoitettiin viimeksi vuonna 2019, jolloin se oli 12 % raaka-aineista. Uusi luomuohjelma haluaa tuplata luomun julkisissa keittiöissä.

Luomun tuotannon ja kulutuksen kasvattaminen on sekä Euroopan komission että Suomen hallituksen tavoite. Kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio maa- ja metsätalousministeriöstä muistuttaa, että luomu kuuluu olennaisena osana suomalaiseen ruokapalvelujärjestelmään. 

– Luomun avulla pyritään parantamaan luonnon monimuotoisuutta, eläinten hyvinvointia ja maan hiilen sidontaa. Luomu ruokapöydässä on osaltaan myös ympäristöteko, tarjotaan ateria sitten kotona, koulussa, työpaikalla tai ravintolassa, hän sanoo.

Maa- ja metsätalousministeriö ja Savon Koulutuskuntayhtymä järjestävät tiistaina 15.6.2021 klo 13–16 webinaarin, jossa asiantuntijat pohtivat käytännön keinoja julkisten ruokapalvelujen luomutavoitteen saavuttamiseksi. 

Euroopan ympäristöpääkaupunki Lahti on mukana webinaarissa. Kaupungin tavoite on vielä luomuohjelman tavoitetta korkeammalla: Lahden päiväkodeissa ja kouluissa tarjottavien aterioiden raaka-aineista 70 % on luomua vuonna 2030.

Kaupunginjohtaja Pekka Timonen esittelee webinaarissa Lahden kaupungin pitkäjänteisiä ja kunnianhimoisia ympäristötavoitteita. Kaupungin tavoitteena on innostaa alueellisia toimijoita luomutuotannosta, sillä luomulla on vaikutusta ruuan laatuun, lasten ja koululaisten hyvinvointiin ja ympäristön tilaan.

Webinaarin ohjelma aukeaa tästä  

Liity webinaariin tällä linkillä.