Hyppää sisältöön
Media

Tenojoen lohenkalastuskielto voimaan 10.6.2022

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 10.6.2022 13.55
Tiedote
Kuva: Jaakko Vähämäki

Lohenkalastuskielto Tenojoella on tullut voimaan 10.6. tasavallan presidentin vahvistettua kieltoa koskeva laki. Lain mukaan lohi on rauhoitettu ja lohenpyyntiin tarkoitetut pyyntivälineet kielletty vuoden loppuun saakka.

Kalastuskiellon rikkomisesta voidaan tuomita sakkoon. Lisäksi lohen saaliiksi ottamisesta tuomitaan valtiolle menetettäväksi se arvo, joka laittomasti saaliiksi otetulla kalalla on lajinsa edustajana. Lohen osalta arvo on 3 480 euroa. 

Lopulliset ratkaisut tämän vuoden Tenon kalastusmääräyksistä lohen osalta saatiin sovittua poikkeuksellisen myöhään. Kalastuskieltoa koskeva lakiehdotus vaati eduskunnan käsittelyn lisäksi myös perustuslakivaliokunnan käsittelyn. Vaikka käsittelyprosessi sujui ripeästi, laki ei ennättänyt voimaan ennen kalastuskauden alkua.  
 
Lohenkalastuskiellon vuoksi on kalastusmääräyksiä muiden lajien osalta lievennetty. 6.5. voimaan tulleista määräyksistä voi lukea tarkemmin maa- ja metsätalousministeriön tiedotteesta (5.5.2022).

Lisäksi kuluvan kauden Tenon matkailukalastuslupien hinnat sekä erityisen kalastuslupakiintiön määrä Tenon vesistöalueen ulkopuolella asuville kalastusoikeuden omistajille on vahvistettu valtioneuvoston asetuksella. Myöskään näillä luvilla ei saa kalastaa lohta. 

Laki lohenkalastuksen määräaikaisesta kieltämisestä Tenojoen vesistössä
Maa- ja metsätalousministeriön asetus kalastuksesta Tenojoen vesistössä Norjan kanssa tehtyyn sopimukseen perustuvista kalastusluvista vuonna 2022
Valtioneuvoston asetus eräistä kalastuslupiin liittyvistä säännöksistä Tenojoen vesistössä vuonna 2022

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä: 

Vesa Ruusila, erätalousneuvos, p. 02951 62051, vesa.ruusila(at)gov.fi
Tapio Hakaste, neuvotteleva virkamies, p. 02951 62152, tapio.hakaste(at)gov.fi

Deanu luossabivdogielddus fápmui 10.6.2022 (pohjoissaame)
Tiänujuv luosâpivdokiäldu vuáimán 10.6.2022 (inarinsaame)
Teänjooǥǥ luõss-šeeʹllemǩiõld viõʹǩǩe 10.6.2022 (koltansaame)