Perunan kuorirokon epidemiologian erityispiirteet ja torjunta Suomessa (Kuorirokko kuriin)
Hakijat: Luonnonvarakeskus Luke, Perunantutkimuslaitos Petla ja Helsingin yliopisto
Vastuututkija: Lea Hiltunen (Luke)
Kokonaisrahoitus: 155 600 €
Hankeaika: 1.4.2019 – 30.6.2021
Perunan kuorirokko on merkittävä perunan ulkoista laatua pilaava kasvitauti. Sitä aiheuttaa Spongospora subterranea -mikrobi, joka toimii myös perunan maltokaariviruksen levittäjänä. Kuorirokko aiheuttaa huomattavia satotappioita tärkeimmillä perunantuotantoalueilla maailmanlaajuisesti. Suomessa kuorirokkotaudin aiheuttamat haitat ovat lisääntyneet jatkuvasti. Siemenperunatuotannossa tämä on otettu huomioon tiukentuneena siemenperunaa koskevana lainsäädäntönä, jonka perusteella kuorirokko-oireet huomioidaan sertifioidun siemenperuna laatuvaatimuksissa. Ruokaperunatuotannossa kuorirokosta on tullut ongelma erityisesti märkinä kesinä. Viljelijöillä on suuri tarve saada lisää tietoa kuorirokosta ja löytää uusia keinoja taudin hallintaan. Kuorirokkomikrobin monivaiheinen elinkierto, joka sisältää sekä kesto- että parveiluitiöitä, tekee sen torjunnasta vaikeaa. Kestoitiöiden avulla patogeeni leviää pellolta toiselle ja säilyy peltomaassa kasvukaudesta toiseen jopa yli 15 vuotta. Parveiluitiöiden ansiosta taudinaiheuttaja pystyy suotuisissa oloissa lisääntymään räjähdysmäisesti. Vaikka kuorirokkomikrobin epidemiologia tunnetaan pääpiirteissään, sen erityispiirteet ja siihen vaikuttavat tekijät Suomen oloissa ovat tuntemattomia. Ilmaston muutoksen ennakoidaan lisäävän kuorirokon ja maltokaariviruksen uhkaa, minkä vuoksi uusien taudinhallintakeinojen löytäminen on entistä tärkeämpää.
Tässä hankkeessa selvitetään kuorirokkomikrobin epidemiologiaa keskittyen erityisesti niihin elinkierron osiin, joiden oletetaan olevan keskeisiä Suomen oloissa. Hankkeessa tuotetun tiedon avulla pyritään löytämään uusia kuorirokon hallintakeinoja, jotka samalla myös edesauttavat maltokaariviruksen hallintaa. Tehokkaammat taudintorjuntakeinot vähentäisivät kuorirokosta ja maltokaariviroosista aiheutuvia laatutappioita sekä perunantuotannossa että jatkojalostuksessa ja siten parantaisivat perunantuotannon kannattavuutta ja kilpailukykyä. Hanketta toteuttavat Luonnonvarakeskus, Helsingin yliopisto ja Perunantutkimuslaitos yhteistyössä perunanviljelijöiden, peruna-alan toimijoiden ja kansainvälisten yhteistyötahojen kanssa.