Hyppää sisältöön
Media

Aito saunapalvikinkku on Suomen kolmastoista nimisuojattu tuote

Julkaisuajankohta 29.9.2022 14.53
Uutinen
Kuva: aitojamakuja.fi, kuvaaja Julia Kivelä

Komissio on hyväksynyt Aito saunapalvikinkku ja Äkta basturökt skinka -nimitysten rekisteröinnin. Suojatun maantieteellisen merkinnän hakijana on Saunapalviyhdistys ry.

- Yritykset voivat hyödyntää merkkiä Aidon saunapalvikinkun markkinoinnissa ja myynnissä. Yritysten pitää kuitenkin huolehtia siitä, että nimisuojamerkkiä voi käyttää vain silloin, kun tuotteen nimi on Aito saunapalvikinkku, ja tuotteen valmistus sekä tuoteominaisuudet vastaavat yhtenäisessä asiakirjassa olevaa kuvausta, valaisee projektipäällikkö Markku Niemistö Foodwest Oy:stä.

Aidon saunapalvikinkun nimisuojaus perustuu suomalaiseen tietotaitoon ja menetelmään savustaa liha leppäpuun haloilla savusaunassa. Aidon saunapalvikinkun valmistus on voimakkaasti sidoksissa suomalaiseen saunakulttuuriin, mikä erottaa sen muista maista ja niiden savustetuista lihavalmisteista. 

Tuote poikkeaa modernimmalla teknologialla keitto- tai savustuskaapeissa valmistetuista palvikinkuista erityisesti valmistustavan ja ainutlaatuisen tuotelaadun vuoksi. Kinkulle on ominaista leppäpuun savu, tuoksu ja maku.

Aito saunapalvikinkku savustetaan leppäpuulla savusaunassa suorasavustusmenetelmällä. 
Tuotetta valmistaa noin 30 yritystä. Aidon saunapalvikinkun osuus on noin 5 % Suomessa valmistettujen saunapalvikinkkujen myynnistä.

Nimisuojaus suojaa väärinkäytöltä ja väärennöksiltä

EU:n nimisuojajärjestelmän tarkoituksena on suojata maataloustuotteita ja elintarvikkeita sekä alkoholeja vakiintuneen nimen väärinkäytöltä ja huokeammilta väärennöksiltä. Kuluttajalle suojaus on tae siitä, että tuotteen alkuperä tunnetaan.

Tähän mennessä EU:n nimisuojauksen on saanut jo noin 3500 tuotetta. Suomessa on suojattu Aidon saunapalvikinkun lisäksi kymmenen maataloustuotetta ja elintarviketta sekä kaksi alkoholia. Kaikki yhteisössä suojatut nimitykset ja niiden tuotekuvaukset löytyvät komission järjestelmästä, ja ovat siellä kaikkien katsottavissa.

Lisätietoja:

Lisätietoa nimisuojajärjestelmästä Ruokaviraston verkkosivuilta
Lisätietoa Aidosta saunapalvikinkusta Euroopan unionin virallisessa lehdessä
Uutinen Ruokaviraston verkkosivulla