Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Ensimmäiset suomalaiset siipikarjan tuottajat on rekisteröity Japaniin – ministeriöltä lisärahoitusta elintarvikeviennin edistämiseen

Maa- ja metsätalousministeriö
24.3.2017 10.41
Tiedote
Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen neuvotteli Tokiossa varaministeri Ken Saiton kanssa. Kuva: Mihoko Shirane

Maa- ja metsätalousministeriö on sopinut Food From Finland -ohjelman kanssa 700 000 euron rahoituksesta elintarvikeviennin edistämiseen vuodelle 2017. Ministeridelegaation ja yritysten yhteisiltä vienninedistämismatkoilta on saatu hyviä tuloksia. Maaliskuussa tehdyllä matkalla sovittiin suomalaisen siipikarjanlihan viennistä Japaniin.

– Elintarvikeviennin edistäminen on korkealla hallituksen tavoitelistalla ja nyt solmittu sopimus Food From Finlandin kanssa on edellytys tämän tärkeän työn jatkumiselle nykyisessä laajuudessaan. Yhtälailla on myös tärkeää Eviran uudenlainen valmentava toimintatapa, jolla tuetaan pk-yritysten vientipyrkimyksiä. Viennin vauhdittamisella parannetaan kauppatasetta ja samalla suomalaisen maatalouden kannattavuutta, sanoo Eviran ja Food From Finlandin vientivalmennuspäivässä puhunut maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

Syksyllä 2014 käynnistetty Food From Finland on Finpron johtama elintarvikealan Team Finland -kasvuohjelma, jonka toimintaan on osallistunut tähän mennessä runsaat sata suomalaista elintarvikealan yritystä. Ohjelman tavoitteena on tukea Suomen elintarvikeviennin kaksinkertaistamista vuoteen 2020 mennessä.

Aasian Team Finland -matka avasi siipikarjan viennin Japaniin

Tuoreimmat esimerkit elintarvikkeiden vientiyhteistyön tuloksellisuudesta ovat maaliskuulta Japaniin ja Etelä-Koreaan suunnatulta ministerivetoiselta Team Finland -matkalta, jolloin päästiin sopuun suomalaisen siipikarjanlihan viennistä Japaniin. Sopimus Suomen ja Japanin viranomaisten välillä syntyi ennätysvauhtia, aikaa ensimmäisestä yhteydenotosta sopimuksen vahvistamiseen ei mennyt kuukauttakaan. Japanin laitosrekisteriin on nyt lisätty suomalaisten siipikarjalaitosten tiedot (http://www.maff.go.jp/aqs/tetuzuki/facility/attach/pdf/kakin-11.pdf) ja nimetyt yritykset voivat käynnistää siipikarjan lihan viennin.

– Viennin edistämiseen varatulla kärkihankerahoituksella oli merkittävä rooli siipikarjanlihan viennin käynnistymisessä Japaniin, kertoo Tiilikainen.

Hyväksymisprosessia nopeutti Suomen erinomainen eläintauti- ja elintarviketurvallisuustilanne sekä Japanin hyvät kokemukset Suomesta tuotavista muista elintarvikkeista, muun muassa sianlihasta.

– Japanissa ja Koreassa sekä poliittisen että virkamiestason neuvotteluissa korostui maamme erinomainen eläintautitilanne, jonka ylläpitämisessä yhteistyö elinkeinonharjoittajien kanssa on todella tärkeää. Suomen elintarvikkeiden puhtaudesta ja tautien vähäisyydestä tulee pitää kiinni myös jatkossa, toteaa Tiilikainen.

Suomalaisen siipikarjanlihan vientiä Japaniin on edistetty osana elintarvikeviennin edistämistä koskevaa hallituksen kärkihanketta. Kärkihankkeella edistetään suomalaisten elintarvikkeiden vientiä EU:n ulkopuolisille markkina-alueille, joiden avaaminen edellyttää viranomaisten kesken käytäviä neuvotteluja. Vuonna 2016 käynnistyneellä kärkihankkeella on tähän mennessä vauhditettu muun muassa viennin avautumista naudanlihalle Hongkongiin, siipikarjanlihalle Etelä-Koreaan sekä sianlihalle ja maitotuotteille Etelä-Afrikkaan. Kärkihanke jatkuu vuoden 2018 loppuun saakka. 

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio, p. 040 029 1910, jaana.husu-kallio(at)mmm.fi
kansainvälisten asioiden johtaja Aulikki Hulmi, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 162 113, aulikki.hulmi(at)mmm.fi

EU ja kansainväliset asiat Kimmo Tiilikainen Ruoka ja maatalous