Hyppää sisältöön
Media

Esittelyssä maa- ja metsätalousministeriön kesän 2020 harjoittelijat

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 18.8.2020 16.33
Uutinen

Kun kesä ministeriöllä pyörähti käyntiin, myös joukko uusia innokkaita korkeakouluharjoittelijoita pääsi aloittamaan työt MMM:ssä. Seuraavissa esittelyissä pääset tutustumaan heihin.

Tyyni Kantonen 
Tyyni Kantonen on 18.5. aloittanut korkeakouluharjoittelija elinkeinokalatalousyksikössä. Kuusi kuukautta kestävän harjoittelujakson työtehtävät painottuvat erityisesti Euroopan meri- ja kalatalousrahastoon liittyvään viestintään. Tyyni on opiskellut nyt kaksi vuotta Helsingin yliopiston politiikan ja viestinnän kandiohjelmassa pääaineenaan maailmanpolitiikka.

Tyyni on pitkään haaveillut pääsevänsä näkemään ministeriön toimintaa käytännössä ja onkin iloisesti yllättynyt siitä, kuinka nopeasti hän on päässyt osaksi työyhteisöä. Harjoittelun aikana Tyyni toivoo pääsevänsä oppimaan laajasti niin yksikkönsä kuin koko ministeriön toiminnasta. Omia mielenkiinnon kohteita ovat eritoten ympäristö-, talous- ja EU-asiat.

Vaikka etänä työskenteleminen ei ole ideaali tapa Tyynille, on etätöissäkin omat puolensa: esimerkiksi kokousta seuratessa voi samalla venytellä. Vapaa-aika kuluu musiikin, jalkapallon ja sirkuksen parissa, ja Tyyni iloitseekin siitä, että energiaa näille harrastuksille on työpäivien jälkeenkin riittänyt. 

Marjo Mustola 
Marjo Mustola on aloittanut korkeakouluharjoittelussa 18.5. metsä- ja bioenergiayksikössä. Marjon tehtävänä on avustaa kansalliseen metsästrategiaan liittyvissä tehtävissä. Metsätieteiden maisteriopinnot Helsingin yliopistossa ovat loppuun saatettua gradua vaille valmiita, ja Marjon tarkoituksena onkin valmistua ensi syksynä. 

Aina opintojen alusta alkaen työskentely ministeriössä on kiinnostanut Marjoa. Harjoittelu MMM:ssä tarjoaa mahdollisuuden oppia ministeriön toimintaprosesseista ja työtehtävistä tosielämässä. Marjo odottaa pääsevänsä tekemään merkityksellistä työtä tärkeiden asioiden parissa sekä keskustelemaan metsäalan ajankohtaisista teemoista.

Etätyöskentely on sujunut tehokkaasti. Marjon mielestä olisi kuitenkin mukavaa päästä tutustumaan ministeriön väkeen kasvotusten. Vapaa-ajallaan Marjo ulkoilee Maire-koiransa kanssa päivittäin kodin lähimaastossa Itä-Helsingissä. Viikonloppuisin suunnataan koiran ja miehen kanssa pääkaupunkiseudun lähimetsiin. Tämän lisäksi Marjo tykkää käydä kuntosalilla ja satunnaisesti myös ratsastamassa sekä tanssitunneilla. 

Johanna Mäkelä
Elinkeinokalatalousyksikön Johanna ei varsinaisesti ole harjoittelija vaan ensimmäistä kertaa valtiolla vuodenvaihteeseen asti työskentelevä asiantuntija. Johanna työskentelee kalastukseen liittyvien satelliittilaitteistojen käyttö- ja hallintasopimusten siirtämisen sekä saaliiden punnituksien pistokoesuunnitelman laatimisen parissa.

Johanna sai vinkin rekrytoinnista TE-toimistolta, jonka kautta pääsi hakemaan tehtävää. Johanna odottaa omien sanojensa mukaan olevansa pestin jälkeen paljon viisaampi, mikä puolestaan toisi uusia mahdollisuuksia tulevaisuuden työelämään.

Etätyöskentelyssä on mukavaa se, että pääsee rauhassa tutustumaan uusiin aiheisiin. Johanna kuitenkin toivoisi pääsevänsä tapaamaan kunnolla työkavereitansa ja verkostoitumaan kasvokkain. Johannan vapaa-ajan suosikkeja ovat ulkoileminen, hyvä ruoka ja oman koiran rapsuttaminen.  

Pasi Mäkelä 
Pasi Mäkelä on metsä- ja bioenergiayksikössä 18.5. aloittanut korkeakouluharjoittelija. Työtehtäviin kuuluu pääosin metsäviestinnän avustamista. Harjoittelun käynnistyessä Pasi on päivittänyt ministeriön metsää koskevan osion verkkosivuja ja infokuvia. Pasi opiskelee Itä-Suomen yliopistossa Joensuun kampuksella metsätieteitä. Syksyllä alkavat maisterivaiheen viimeiset kurssit.

Pasi päätti hakea töitä MMM:stä, koska hän etsi harjoittelupaikkaa, jossa pääsisi työskentelemään monipuolisten työtehtävien parissa ja saisi uuden tulokulman tulevaan työelämään. Pasi odottaa saavansa vaihtelevia ja mielenkiintoisia työtehtäviä, joiden avulla hän voi laajentaa ja syventää omaa osaamistaan.

Etätöiden tekeminen on sujunut Pasin mielestä hyvin. Hän antaa kiitosta perehdytykselleen ja helposti tavoitettavissa oleville asiantuntijoille. Töiden ulkopuolella Pasi tapaa kavereita, lukee, seuraa televisiosarjoja ja liikkuu monipuolisesti. 

Lotta Närhi 
Lotta Närhi on 8.5. luonnonvara- ja vesitalousyksikössä aloittanut korkeakouluharjoittelija. Lotan toimenkuvana on avustaa kansallisen ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelman ja vieraslajisäädännön toimeenpanossa. Tehtävät painottuvat erityisesti viestintään, sillä siitä hänelle on jo kertynyt aikaisempaa kokemusta. Lotta opiskelee ympäristö- ja luonnonvaraekonomiaa Helsingin yliopistossa. Ensi vuotta varten hän ottaa mielellään vastaan vinkkejä sellaisista graduntekijää kaipaavista hankkeista, joissa voisi hyödyntää osaamistaan.

Lotta löysi aihepiiriltään sopivan harjoittelupaikan MMM:ltä ja päätti hakea: monialainen työskentely tärkeiden yhteisten asioiden parissa kiehtoo häntä. Lotan toiveena on päästä tekemään merkityksellisiä asioita, oppia virkamiestyöstä ja kehittää omia työelämätaitojaan harjoittelun aikana.

Lotan etätyöt ovat sujuneet tehokkaasti. Hän kaipaa kuitenkin yhteisiä kahvihetkiä, sillä niitä ei edes Skype korvaa. Töiden ulkopuolella Lotan mielipuuhaa on musisointi, lukeminen, kirjoittaminen, ruoan laittaminen ja luonnossa liikkuminen. 

Suvi Ojala 
Suvi Ojala on 18.5. aloittanut luonnonvara- ja vesitalousyksikön korkeakouluharjoittelija. Hän on mukana ministeriön vesienhallinnan kehittämisessä ja kansallisen vesihuoltouudistuksen tekemisessä. Suvi opiskelee Aalto-yliopistossa vesi- ja ympäristötekniikan diplomi-insinööriksi. Harjoittelun jälkeen elokuussa olisi pitänyt suunnata opiskelemaan vaihtoon Norjaan, mutta koronan takia suunnitelmat peruuntuivat harmillisesti.

Suvi haki MMM:lle harjoitteluun kiinnostavien työtehtävien sekä oppimis- ja kehittymismahdollisuuksien vuoksi. Hän halusi päästä näkemään konkreettisesti ministeriön arkea. Suvi odottaa sopivan haasteellista ja opettavaista harjoittelua, jossa pääsisi myös tutustumaan uusiin ihmisiin.

Etätyöskentely voi olla välillä puuduttavaa, jos Skype-webinaareja täytyy kuunnella tuntitolkulla. Vaikka Suvi huomaakin eron tehokkuudessa etätyön ja toimistotyön välillä, hän on saanut hoidettua työtehtävänsä hyvin. Kotona viihdyttää uusi väliaikainen etätyökaveri, Suvin vanhempien kissa. Vapaa-aika kuluu monipuolisesti eri aktiviteettien parissa: Suvista on mukavaa kokeilla uusia reseptejä, neuloa, tanssia, luistella ja olla mukana vapaaehtoistoiminnassa.

Elsa Pakkasvirta 
Elsa Pakkasvirta on luonnonvara- ja vesitalousyksikössä 25.5. aloittanut korkeakouluharjoittelija. Elsan harjoittelu keskittyy ilmastonmuutokseen sopeutumiseen ja metsätalouteen. Työtehtäviin kuuluu muun muassa kansallisen ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelman toimeenpanon avustamista. Elsa opiskelee Helsingin yliopistossa maantiedettä maisterivaiheessa, mutta syksyllä opinnot siirtyvät joko Helsingin tai Lundin yliopistoon kestävyystieteiden pariin.

Elsa päätti hakea MMM:lle harjoitteluun, sillä ilmastonmuutokseen liittyvät kysymykset ovat lähellä sydäntä, ja harjoittelu on upea tilaisuus oppia lisää muun muassa ilmastonmuutokseen sopeutumisen eteen tehtävästä kansallisesta ja kansainvälisestä työstä sekä pohjoisen havumetsävyöhykkeen sopeuttamistoimista. Elsa toivoo antoisaa, opettavaista ja sopivan haastavaa kesää työtehtäviensä parissa ministeriössä.

Etätyöskentely on sujunut Elsan mukaan toistaiseksi hyvin, vaikka onkin harmi, että työkavereita tapaa pääasiassa vain sähköisten yhteyksien välityksellä. Vapaa-aikana Elsa nauttii monipuolisesta liikunnasta sekä luonnossa retkeilemisestä. Syksyisin luonnosta kerätään sieniä ja keväisin villiyrttejä.

Vilma Turkki 
Vilma Turkki aloitti 1.6. EU-koordinaation ja kansainvälisten asioiden yksikössä. Hänen tehtävänään on avustaa yksikön erilaisissa tehtävissä: Vilma on jo esimerkiksi päässyt osallistumaan EU18-jaoston kokoukseen. Vilma opiskelee maisterivaiheessa Helsingin yliopistossa elintarviketaloutta ja kulutusta.

Omien opintojen kannalta osuvampaa harjoittelua kuin pesti ministeriön ruokaosastolla ei oikeastaan olisi voinut saada. Vilma haki kyseiseen yksikköön, sillä hän halusi päästä oppimaan kansainvälisestä toiminnasta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista opiskelemallaan alalla. Vilma toivoo harjoittelussaan tehtäväkohtaisten taitojen oppimisen lisäksi myös saavansa laajempaa ymmärrystä Suomen EU- ja kansainvälisestä toiminnasta, uusia tuttavuuksia sekä suuntaviivoja tulevalle urapolulleen.

Etätöissä on mennyt mukavasti. Toisella viikolla laitteiden saavuttua Vilma on päässyt konkreettisemmin työn makuun ja ehtinyt oppia jo paljon uutta. Vapaa-ajallaan Vilma tapaa kavereitaan erilaisien aktiviteettien parissa, maalaa akryyliväreillä, ulkoiluttaa naapurin dalmatialaista ja metsästää kirppislöytöjä. 

Tia-Maria Virtanen 
Tia-Maria Virtanen on 18.5. aloittanut markkinaosaston korkeakouluharjoittelija. Hänen päätehtävänsä on avustaa hallitusohjelman mukaisen ilmastoruokaohjelman valmistelussa. Käytännössä Tia-Maria on siis jo esimerkiksi päässyt järjestämään ilmastoruoka-aiheisia Erätauko-keskusteluja. Syksyllä tarkoituksena on valmistua ympäristömuutoksen ja globaalin kestävyyden maisteriohjelmasta Helsingin yliopistosta.

Tia-Maria kiinnostui MMM:n harjoittelupaikasta, koska se yhdisti hänelle tärkeitä aiheita, kuten ilmastoystävällistä ruokaa ja kestävää ruoantuotantoa. Hän odottaa harjoittelussa pääsevänsä antamaan oman työpanoksensa ja hyödyntämään osaamistaan sekä tutustumaan asiantuntijatyöhön.

Myös Tia-Marian etätyöskentely on sujunut hyvin. Ainakin ihmisten äänet ovat tulleet tutuiksi Skypen kautta, hän kertoo. Kiinnostus ruokaan näkyy myös Tia-Marian vapaa-ajalla: hän tykkää leipoa ja kokeilla erilaisia reseptejä. Muita vapaa-ajan suosikkeja ovat pilates, spinning ja bullet journalin tekeminen. 

Mauri Yli-Liipola 
Mauri Yli-Liipola on 15.6. aloittanut korkeakouluharjoittelija maaseudun kehittämisyksikössä. Pääasiallisena tehtävänä on ollut analysoida ja vetää yhteen Älymaatalous-webinaarin keskusteluja 18.8. pidettävää tuloswebinaaria varten. Nyt Mauri on siirtynyt avustamaan CAP27:n uudistuksen valmistelua. Mauri opiskelee Helsingin yliopistossa maatalousekonomiaa ja valmistuikin juuri maataloustieteiden kandidaatiksi. Syksyllä opinnot jatkuvat tutun opinahjon maisterivaiheessa, painottuen ekonometriaan.

Mauri kuuli ensimmäisen kerran harjoittelupaikasta, kun oli päässyt kokoustamaan ainejärjestötoiminnan tiimoilta MMM:n tiloihin. Hän tunnisti itsensä mielenkiintoisen tehtävän kuvauksesta, joten päätti hakea paikkaa. Mauri toivoo, että pääsisi harjoittelun aikana hyödyntämään oppimiaan taitoja ja kehittymään alan asiantuntijuutta vaativissa tehtävissä.

Kaksi ensimmäistä viikkoa Mauri on työskennellyt ministeriöllä ja tämän jälkeen etänä. Etätyöskentely on sujunut mukavasti, sillä loma-aikaan omiin tehtäviin ehtii paneutua huolella. Mauri kuitenkin odottaa jo tapaavansa työkavereitaan esimerkiksi mielenkiintoisten kahvipöytäkeskustelujen äärellä. Töiden vastapainoksi Mauri tykkää käydä salilla, tavata kavereitaan ja puuhastella tietoteknisten asioiden parissa. Eniten aikaa vapaalla kuluu kuitenkin oman maatilan hoitamiseen.