Hyppää sisältöön
Media

EU:n luomutuotannon päivää vietetään 23. syyskuuta ensimmäisen kerran ympäri Eurooppaa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 5.9.2022 14.27
Uutinen
Syksyn kasviksia myyntipöydällä, kyltissä on merkintä luomusta
Kuva: Adobe Stock

Euroopan unionin luomutuotannon päivää juhlitaan syyspäivän tasauksen 23.9. aikaan monin tavoin koko EU:ssa. Maa- ja metsätalousministeriön henkilökunta nauttii luomupuuroa ja kutsuu Euroopan komission Suomen edustuston henkilökunnan mukaan juhlimaan.

- Luomu on kasvava osa suomalaista ruuantuotantoa, toteaa maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen.

Luomuruokaa syö joka viikko 1,7 miljoonaa suomalaista. Lapsiperheet ovat keskeinen kuluttajaryhmä. Suomen luomupeltoalan osuus on 14 %. Luomuun sertifioituja metsiä on 7 miljoonaa hehtaaria ja niistä saadaan muun muassa luomumahlaa, -marjoja ja –sieniä. Luonnon monimuotoisuus on luomutiloilla suurempaa kuin muilla tiloilla. Luomutuotannossa ei käytetä kemiallisia lannoitteita tai torjunta-aineita, minkä vuoksi se on tavanomaista tuotantoa vähemmän riippuvainen fossiilisista raaka-aineista.

- Luonnonmukaisen vesiviljelyn mahdollisuuksia selvitetään parhaillaan. Sertifioiduista luomukeruumetsistä kerätään luomumarjoja ja –sieniä. Luomun kulutus kasvaa ympäri maailmaa ja näille tuotteille meillä on hyvät vientimahdollisuudet. Ruokapalveluissa luomun käyttö kasvaa esimerkillisesti. On hienoa, että luomu on saanut oman juhlapäivänsä, iloitsee Kurvinen.

EU:n luomupäivä perustettiin osana luomutuotannon EU-toimintasuunnitelmaa. Suunnitelman tavoitteena on kasvattaa luomun kulutusta, tukea luomutuotantoon siirtymistä ja arvoketjun vahvistamista. Luomutuotanto on esimerkki siirtymisestä kohti kestävämpää ruuantuotantoa. Merkkipäivä on osa EU:n vihreän siirtymän toimeenpanoa.

Maa- ja metsätalousministeriössä toivotaan, että mahdollisimman monet juhlisivat EU-laajuista luomutuotannon päivää monin tavoin.

Luomutuotantoa koskeva EU:n toimintasuunnitelma aukeaa tästä.

Lisätietoja:

maatalousneuvos Kirsi Heinonen, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 162 059
neuvotteleva virkamies Leena Seppä, maa- ja metsätalousministeriö, p. 040 7404739

Antti Kurvinen Ruoka ja maatalous