Hyppää sisältöön
Media

Hungry for Finland – Ruokamatkailukilpailu 2023

Julkaisuajankohta 2.5.2023 15.00
Uutinen
Kuva: Elina Manninen, Visit Finland

Ruokamatkailukilpailulla tuodaan esiin Suomen ruokamatkailun kärkituotteet ja innovatiiviset ratkaisut. Ensimmäistä kertaa ruokamatkailukilpailun historiassa mukana on myös opiskelijasarja! Kilpailussa menestyvät tuotteet saavat näkyvyyttä kilpailun rahoittajien kanavissa. Lisäksi luvassa on rahapalkintoja.

Ruokamatkailukilpailun tavoitteena on vahvistaa elämyksellisen ruokamatkailun tuotteistamista Suomessa, etsiä ruokamatkailun kärkituotteita ja vahvistaa aitoa yhteistyötä. Kilpailuun haetaan yrityksiä ja yhteisöjä, jotka ovat innovatiivisia ruokamatkailun edelläkävijöitä ja tarjoavat matkailijoille ruokaan liittyviä elämyksiä. 

Kilpailuun osallistutaan www.hungryforfinland.fi -sivulla 1.5.–31.7.2023 välisenä aikana täyttämällä oman sarjan kilpailulomake. Kyseessä ei ole pelkkä raaka-aine tai elintarvikekilpailu. Voittajat julkistetaan ja palkitaan 30.11.2023.

Kilpailun arvioinnissa kiinnitetään huomiota

  • asiakaslähtöisyyteen
  • elämyksellisyyteen ja paikallisuuteen
  • lähiruuan ja tarinoiden hyödyntämiseen
  • vastuullisuuteen
  • liiketoiminnallisuuteen
  • verkostoihin ja yhteistyökumppaneihin
  • monipuolisuuteen myynti- ja markkinointikanavien käytössä 
  • ruokamatkailutuotteeseen kokonaisuutena

Opiskelijasarjassa kriteerit ovat muuten samat, mutta ruokamatkailutuotteen ei tarvitse olla myynnissä, vaan se voi olla idea, konsepti tai vaikkapa opinnäytetyönä syntynyt ruokamatkailutuote.

Ammattilaissarjan pääpalkinto on 5000 euroa. Kilpailun 2. ja 3. palkitaan 2000 eurolla. Opiskelijasarjan voittaja palkitaan 500 euron lahjakortilla valitsemaansa ruokamatkailukohteeseen, 2. ja 3. sija palkitaan tuotelahjoilla.

- Paikallinen ruoka on ruokamatkailun ydintä. Ruuan ja matkailun liitto vahvistuu koko ajan. Tämä luo hyvinvointia koko yhteiskuntaan. Ruokamatkailun kautta saamme vahvistettua myös maakuvaamme. Ruokamatkailukilpailulla saadaan näkyväksi sitä kehittämistyötä, joita yrityksissämme on vuosien varrella tehty, toteaa kilpailuraadin puheenjohtaja Kirsi Viljanen maa- ja metsätalousministeriöstä.  

- Ruoka kiinnostaa kansainvälisiä matkailijoita suuresti, se on tärkeä osa matkakokemuksia ja matkalta jääviä muistoja.  Toivon, että saamme kilpailuun taas edustavan joukon myös ulkomaisille matkailijoille sopivia kärkituotteita, kertoo Terhi Hook, Development Manager, Visit Finlandista. 
 

Kesto: 2023, hakuaika 1.5.-31.7.

Rahoittajat: Maa- ja metsätalousministeriö, Haaga-Helia amk, Lomalaidun, Visit Finland ja MTK

Hankkeen verkkosivut

Lisätietoja: erityisasiantuntija Kirsi Viljanen, p. 029 5162 142

Ruoka ja maatalous