Hyppää sisältöön
Media

Kansallista huoltovarmuutta vahvistetaan luonnonhaittakorvauksen rahoitusosuuksia tarkistamalla ja määrärahaa lisäämällä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 9.6.2022 14.07
Tiedote

Valtioneuvoston asetus luonnonhaittakorvauksesta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta hyväksyttiin tänään 9.6.2022 valtioneuvoston yleisistunnossa. Asetukseen tehdään Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaan 2014-2020 tehtyyn muutokseen pohjautuen luonnonhaittakorvauksen rahoitusosuuksia koskeva muutos. 

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman muutos hyväksyttiin ohjelman seurantakomitean kokouksessa 31.5.2022 ja komission odotetaan hyväksyvän sen syksyyn mennessä. EU-osarahoitteisen ja kokonaan kansallisesti rahoitettavan luonnonhaittakorvauksen osuuksia muutetaan siten, että EU-osarahoitteisen luonnonhaittakorvauksen osuutta nostetaan ja kokonaan kansallisesti rahoitettavan luonnonhaittakorvauksen osuutta lasketaan. Muutos on tarpeellinen, koska ilma muutosta luonnonhaittakorvaukseen suunnitellusta EU-rahoitusosuudesta jäisi käyttämättä noin 50 miljoonaa euroa. 

Luonnonhaittakorvauksen kokonaan kansallisesti rahoitettavaan osuuteen lisätään samalla vuodelle 2022 Ukrainan kriisin vuoksi kertaluonteinen korotus, jonka tavoitteena on turvata kansallista huoltovarmuutta. Korotus on yhteensä 119,0 miljoonaa euroa ja se on osa maatalouden huoltovarmuuspakettia. Korotus on korkeampi kotieläintaloudessa, jossa kustannukset ovat kohonneet vielä voimakkaammin kuin kasvinviljelytaloudessa.

Asetus on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.7.2022, tai jos eduskunta hyväksyy vuoden 2022 toisen lisätalousarvion mainittua ajankohtaa myöhemmin, lisätalousarvion hyväksymisajankohdasta lukien. Korotukset maksetaan tuensaajille luonnonhaittakorvausten 2022 maksatusten yhteydessä.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:       
neuvotteleva virkamies Juha Palonen, p. 02951 62356, etunimi.sukunimi(at)gov.fi
neuvotteleva virkamies Suvi Ruuska, p. 02951 62248, etunimi.sukunimi(at)gov.fi