Hyppää sisältöön
Media

Maaseutupulssin tulokset: Yritystoiminta vakaata ydinmaaseudulla; kaupunkien liepeillä haastavampaa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 22.1.2024 15.35
Uutinen

Vuonna 2023 ydinmaaseudun työnantajayritysten toiminta säilyi ennallaan ja tältä vuodelta odotetaan jo lievää kasvua. Sen sijaan kaupunkien läheisellä maaseudulla yritysten toiminta jatkoi supistumistaan ja näkymät ovat synkempiä, ilmenee EK:n tekemästä Maaseutupulssi-yrityskyselystä.

Yritystoiminnan näkymät poikkeavat huomattavan paljon toisistaan erityyppisillä maaseutualueilla, tiivistää EK:n johtava asiantuntija Jari Huovinen.

"Vaikka yleinen talousnäkymä on Suomessa synkkä, niin ydinmaaseudun työnantajayritykset näkevät jo varovaista positiivista käännettä. Sen sijaan kaupunkien liepeillä yritykset arvioivat, että kysynnän, työllisyyden ja ulkomaankaupan laskusuunta jatkuu myös tänä vuonna", Huovinen jatkaa.

Tilannetta selittää ainakin osittain erilainen yritysrakenne: Ydinmaaseudulla yleisempää on niin sanottu moninkertainen yrittäjyys.

Maa- ja metsätalousministeriön johtava asiantuntija Juuso Kalliokoski pitää hyvänä, että monista haasteista huolimatta valtaosalla yrityksistä yritystoiminta jatkuu nykyisellään:

"Huomionarvoista on, että maaseudun vahvuudet tulevat esiin toimintaympäristön voimakkaissa muutoksissa. Yksi näistä on pärjäävyys, jota tukee yrittäjän saman aikaisesti harjoittama monialainen taloudellinen toiminta. Kaikkea ei jätetä yhden kortin varaan.”

”Investointiaikeiden vähyys eri maaseutualueilla vaikuttaa huolestuttavalta. Etenkin tällaisessa tilanteessa yritysten on hyvä muistaa rahoitusmahdollisuudet, kuten EU:n maaseuturahoitus, jota voidaan myöntää investointeihin", Kalliokoski sanoo.

Maaseutupulssin aineisto kerättiin marraskuussa 2023. Kyselyyn vastasi 270 maaseudulla toimivaa yritystä sekä 731 kaupunkien yritystä.

Tutustu Maaseutupulssin aineistoon ja lue koko tiedote EK:n verkkosivuilta.