Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Ministeri Tiilikainen: Maaseutu huomioitava koko maata koskevissa uudistuksissa

Maa- ja metsätalousministeriö
2.5.2016 15.57
Tiedote

”Biotalouteen, ruuantuotantoon ja luonnonvaroihin perustuvan yrittäjyyden ja hyvinvoinnin arvoketjut alkavat maaseudulta”, korosti maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen puheenvuorossaan maaseutupolitiikan neuvoston MANEn ensimmäisessä kokouksessa maanantaina Helsingissä. Kokouksessa linjattiin kansallisen maaseutupolitiikan tämän vuoden ykköspainopisteeksi yrittäjyyden, työllisyyden ja itsensä työllistämisen edistäminen maaseutualueilla.

MANEn puheenjohtajana toimiva Tiilikainen tähdensi, että maaseutualueiden aineelliset ja aineettomat voimavarat ovat hyödynnettävissä vain, jos tarvittavat puitteet maaseutuyrittäjyydelle ja maaseudulla asumiselle ovat olemassa. Tällaisia ovat esimerkiksi toimiva infra, liikkumis- ja kommunikaatiomahdollisuudet sekä palvelut.   

Maaseutupolitiikassa keskitytään yhä enemmän viemään maaseutunäkökulmaa käynnissä oleviin koko maata koskeviin rakenneuudistuksiin ja valtakunnallisiin kärkihankkeisiin. Kaikilla maaseutupolitiikan toimijoilla on tässä tärkeä rooli. Myös maaseutualueilla syntyviä ratkaisuja ja innovaatioita tulisi tukea ja hyödyntää aiempaa enemmän.

– Meidän on poliittisin ja hallinnollisin keinoin luotava hyvät edellytykset joustaville, paikallisille ratkaisuille. Tämä koskee niin yrittäjyyttä kuin arjen välttämättömiä palveluita, painotti ministeri Tiilikainen.

– Sektorit läpileikkaavilla paikallisilla ratkaisuilla voidaan vastata maaseutualueiden tarpeisiin, tukea niiden voimavaroja ja vahvistaa elinvoimaista maaseutua. Tämä tukee koko Suomen menestystä, totesi MANEn pääsihteeri Christell Åström, maa- ja metsätalousministeriöstä.

MANEn tehtävänä on tukea päättäjiä strategisesti tärkeissä maaseutupoliittisissa kysymyksissä sekä valmistella ja toteuttaa hallituksen maaseutupoliittisia linjauksia. Hallitus on asettanut MANEn toimikaudelle 1.5.2016–31.12.2020.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
ministerin erityisavustaja Jukka-Pekka Kataja, p. 050 341 9934
MANEn pääsihteeri Christell Åström, p. 0295 162 030
[email protected]

Kimmo Tiilikainen Maaseutu