Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Maatalous- ja kalastusneuvosto pui ehdotuksia viljelijän aseman parantamiseksi

Maa- ja metsätalousministeriö
15.11.2016 18.08
Tiedote

Maatalous- ja kalastusneuvosto kokoontui Brysselissä 14.–15.11.2016. Neuvosto kuuli komission asettaman maatalousmarkkinoiden työryhmän tulokset. Työryhmä esittää raportissaan toimia viljelijän aseman parantamiseksi elintarvikeketjussa sekä antaa ehdotuksia liittyen yhteisen maatalouspolitiikan uudistukseen vuoden 2020 jälkeen.

Maatalousmarkkinoiden työryhmä esittää muun muassa eurooppalaisia toimia epäreilujen kauppatapojen kitkemiseksi ja läpinäkyvyyden lisäämiseksi ketjussa. Lisäksi työryhmän raportissa esitetään keinoja tuottajien välisen yhteistyön parantamiseksi ja ehdotetaan uusia työkaluja markkinariskien ennakointiin ja hallintaan. Maatalous- ja kalastusneuvosto kiitti työryhmää tärkeästä työstä ja useat maat kannattivat työryhmän ehdotuksia.

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen korostaa, että tuottajien heikon aseman parantamiseksi tarvitaan nyt uusia työkaluja. Tiilikainen pitää työryhmän raporttia erittäin tervetulleena. Työryhmän esittämät keinot esimerkiksi koko elintarvikeketjun läpinäkyvyyden parantamiseksi ovat kannatettavia. Ketjun toiminnan parantamiseksi tärkeitä välineitä ovat myös riskinhallintakeinojen valikoiman lisääminen.

Neuvosto keskusteli tämän lisäksi muun muassa vapaakauppasopimusten vaikutuksista Eurooppalaiseen maatalouteen sekä EU:n maatalousalan tutkimuksesta ja innovoinnista.

Ministeri Tiilikainen isännöi neuvoston yhteydessä lounaan, jossa keskusteltiin erityisesti ilmastoasioista ja komission esityksestä koskien maankäyttöä, maankäytön muutosta ja metsätaloutta (LULUCF) Lounaalle osallistuivat Latvian, Ranskan, Ruotsin, Tšekin ja Viron edustajat.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
maatalousneuvos Kari Valonen, p. 0295 16 2269

EU ja kansainväliset asiat Eläimet ja kasvit Kalat Kimmo Tiilikainen Luonto ja ilmasto Metsät Ruoka ja maatalous