Hyppää sisältöön
Media

Stopp på tjuvfiske - olagligt fångad fisk får prislapp

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 28.11.2017 10.16
Pressmeddelande

Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä är bekymrad över tjuvfiskets inverkan på fiskbestånden. Han tog upp frågan i dag i sitt tal på konferensen i Jyväskylä. Temat för konferensen är lagen om fiske. Konferensen samlar ihop fiskeriexperter runtom i landet.

- Det är många som har framställt önskemål om att ministeriet ska ta in bestämmelser om ett ekonomiskt värde för olagligt fångad och landad fisk i lagen om fiske. Nu har vi beslutat skrida till handling, säger Leppä.

Att fastställa ekonomiska värden ska bli Naturresursinstitutets uppgift år 2018. Samtidigt ska jord- och skogsbruksministeriet utreda vilka ändringar reformen kräver i lagen om fiske.  Ministeriet har redan inlett arbetet.

- Förhoppningsvis kommer reformen att stoppa tjuvfisket. Vi vill också ge en stark signal för att fångst och landning av i synnerhet hotade fiskarter är fullständigt oacceptabelt. Tjuvfiske leder också till ekonomiska förluster för dem som försöker återetablera fiskbestånd. 

När arbetet med att fastställa de ekonomiska värdena och bereda bestämmelserna går framåt, ska intressegrupperna också höras.

Mer information:
Eija Kirjavainen, fiskeriråd, eija.kirjavainen(at)mmm.fi, tfn 0295 16 2404
Jouni Tammi, fiskeriöverinspektör, jouni.tammi(at)mmm.fi, tfn 0295 16 2313

Fiskar Jari Leppä