Hyppää sisältöön
Media

Tee rahalahjoitus ja anna satavuotiaalle Suomelle luontolahja

maa- ja metsätalousministeriöympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 28.3.2017 10.00
Uutinen

Luontolahjani satavuotiaalle -kampanja kutsuu ihmisiä säilyttämään suomalaista luontoa pitkälle tulevaan. Viisi säätiötä on lupautunut keräämään kampanjan aikana rahalahjoituksia, joilla ostetaan metsää tai muita luontokohteita. Hankituista alueista perustetaan luonnonsuojelualueita osana kampanjaa. Jokainen voi siis osallistua, vaikka ei itse omistaisi maata.

Kampanjaan sitoutuneet säätiöt ovat Salon Luonnonmetsäsäätiö, Luonnonperintösäätiö, Päijänteen Luonnonperintösäätiö PLUPS, Suomen Luonnonsuojelun säätiö sekä WWF. Säätiöt ovat itse vastuussa rahalahjoituksista ja niiden käytöstä oikeaan tarkoitukseen. Säätiöt ovat myös luvanneet tiedottaa lahjoittajia alueen hankinnasta kaupanteon jälkeen.

Suojeltava alue voi olla esimerkiksi erityisen luonnonkaunis, sillä voi elää tai olla harvinainen eliölaji tai sen suojelun voidaan katsoa muusta syystä olevan luonnon monimuotoisuuden tai kauneuden säilyttämisen kannalta tarpeellista.

Luontolahjani satavuotiaalle -kampanjassa maanomistajia on kannustettu itsenäisyyden juhlavuoden aikana perustamaan yksityisiä luonnonsuojelualueita. Näin he turvaavat esimerkiksi itselleen arvokkaan maiseman ja tekevät samalla teon luonnon monimuotoisuuden hyväksi. Nyt kampanja siis laajenee koskemaan myös niitä, jotka eivät itse omista maata.

Tavoitteena on, että yksityiset maanomistajat perustaisivat jokaiseen Suomen 18 maakuntaan vähintään 100 hehtaaria uusia, pysyvästi suojeltuja luonnonsuojelualueita. Valtio on sitoutunut tuplaamaan yksityisten suojeleman pinta-alan omilta mailtaan. Kun kampanjan aikana suojelee yhden hehtaarin, on lopputuloksena siis kaksi hehtaaria uusia alueita luonnonsuojeluun. Myös säätiöiden kampanjan aikana suojelemat maat kartuttavat tuplattavia tavoitehehtaareja.

Tällä hetkellä kampanjassa on perustettu uusia suojelualueita noin 240 hehtaarin alueelle eri puolilla Suomea. Kampanjaan kutsutaan mukaan myös kuntia, joille on asetettu sama 1800 hehtaarin tavoite. Yksityisten, valtion ja kuntien suojelun yhteistavoite on 5400 ha.

Luontolahjani satavuotiaalle on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa, ja sen toteuttamisesta on sovittu maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen pyöreän pöydän foorumissa valtion toimijoiden, yksityisten tahojen sekä järjestöjen kesken.

Lisää tietoa kampanjasta ja osallistumisesta löytyy osoitteesta luontolahjani.fi.

Lisätietoja:

ylitarkastaja Päivi Gummerus-Rautiainen, ympäristöministeriö, p. 0295 250 240, etunimi.sukunimi@ym.fi

erityisasiantuntija Katja Matveinen, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 162 287, etunimi.sukunimi@mmm.fi