Hyppää sisältöön
Media

Tiilikainen kannustaa nuoria biotalousaloille

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 30.11.2016 10.07
Uutinen

Ministeri Kimmo Tiilikainen pääsi tiukkaan tenttiin Metsämessujen kyselytunnilla, kun koululaiset kysyivät biotaloudesta ja luonnonvarojen kestävästä käytöstä. Biotalous tuli tutuksi niin asiantuntijahaastatteluissa kuin erilaisissa aktiviteeteissa Metsämessuilla Helsingissä 11.–13. marraskuuta.

Aalto-yliopiston ja Iskun kanssa yhteistyössä toteutetun osaston suunnittelusta vastasi muotoilun opiskelija Outi Mustonen.

Perjantaina tapahtuma alkoi vauhdikkaissa tunnelmissa kun 9000 koululaista täytti Helsingin messukeskuksen. Koululaispäivän ohjelma sai oppilaat osallistumaan Tunnista biotalous -kisaan, jahtaamaan aasianrunkojäärää virtuaalipelissä sekä testaamaan piirustustaitojaan tablettitietokoneilla Piirrä metsä –kilpailussa.  

Sarjakuvapiirtäjä Jarkko Vehniäinen käynnisti piirustuskilpailun  inspiraatiokuvallaan. Vehniäinen myös valitsi messujen parhaat piirtäjät.
Sarjakuvapiirtäjä Jarkko Vehniäinen käynnisti piirustuskilpailun  inspiraatiokuvallaan.
Vehniäinen myös valitsi messujen parhaat piirtäjät. 

Koululaispäivän jännittävin hetki koettiin messujen päälavalla, kun maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen vastaili Vesalan yläasteen oppilaiden valmistelemiin tiukkoihin biotalouskysymyksiin. Koululaiset kysyivät muun muassa, pelastaako biotalous ihmiskunnan, mitä aiotaan tehdä, jos ilmastonmuutosta ei saada pysähtymään ja mikä on ollut vaikein työtehtävä ministerinä. Helsinkiläiskoulun oppilaat halusivat myös kuulla, voiko kaupunkilaisnuori kouluttautua ja työllistyä biotalouden aloille.

– Varmasti biotalouden saralla, niin maa-, metsä- kuin vesitaloudessa, työnsarkaa riittää tulevina vuosina ja on erittäin tervetullutta, että mahdollisimman moni suomalainen uskaltaa lähteä kouluttautumaan alalle asuinpaikasta riippumatta. Rohkaisen kaikkia kaupunkilaisnuoria lähtemään uusiutuvien luonnonvarojen hyödyntämisen ja suojelun aloille, ministeri Tiilikainen sanoi.

Ministeri Tiilikainen yhdessä Vesalan koulun oppilaiden kanssa mielenkiintoisen kyselytunnin jälkimainingeissa.

Polttoainetta leipomoiden jätteistä

Metsälavalla käytiin myös kiinnostava asiantuntijakeskustelu, kun kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio ja St1:n hallituksen puheenjohtaja Mika Anttonen valottivat biotalouden bisnesnäkymiä.

St1 valmistaa polttoainetta muun muassa ruuan ja leipomoiden jätteistä ja on näin yksi merkittävimmistä biopolttoaineiden valmistajista Suomessa. Anttonen kuvailee uusiutuvan energiatuotannon idean lähteneen osittain sattumalta.

– Kun lähdimme miettimään uusiutuvan energian tuottamista, ei tainnut koko sanaa biotalous olla olemassakaan. Vuosituhannen vaihteessa pohdimme, mitä fossiilisen energian toimija voisi tehdä uusiutuvan energian tuotannon vahvistamiseksi ja niin syntyi idea valmistaa jätteistä liikenteen polttoainetta.

Jaana Husu-Kallio ja Mika Anttonen keskustelivat 
Metsämessuilla biotalouden näkymistä.

Sekä Anttonen että Husu-Kallio korostivat, että yhteistyössä on voimaa. Moniin hankkeisiin on St1 saanut tukea valtiolta, vaikka takuita onnistumisesta ei ole ollut. Biotaloutta kehittäessä riskejä on otettava ja toisaalta taloudellisen kannattavuuden eteen on tehtävä paljon työtä. Husu-Kallio painotti myös yhteistyön merkitystä tutkimuslaitosten ja yritysten välillä.


– Tutkijapuolella on huippuosaajia tällä sektorilla ja kannustan yrityksiä olemaan aktiivisesti yhteydessä tutkijoihin.

Yhteistyö oli voimaa myös biotalousosastolla, jossa palvelivat maa- ja metsätalousministeriön, Eviran, Luonnonvarakeskuksen, Maanmittauslaitoksen, Metsähallituksen, Metsäkeskuksen ja Suomen riistakeskuksen asiantuntijat.

Biotalousosaston yksi vetonaula oli kilpailu, jossa tunnistettiin erilaisia biotalouden tuotteita ja raaka-aineita niin palkokasveja kuin polttoaineita.
 

Metsämessujen Piirrä Metsä -kilpailun kuvasatoa voi käydä ihastelemassa MMM:n Instagramissa

Lue lisää Metsämessujen biotalousosastosta: mmm.fi/tunnebiotalous

Katso myös Maija Järviniemen huikaiseva video Metsämessuista.