Hyppää sisältöön
Media

Uusi biokuitulaitos sai tukea Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelmasta

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 14.2.2023 18.00
Uutinen
Biolanin uusi jalostuslaitos.

Eurassa on avattu maailman mittakaavassakin ainutlaatuinen Biolanin biokuitulaitos. Laitoksen myötä yritys vauhdittaa turpeen käytön vähentämistä kasvualusta- ja kuiviketuotteissaan. Biokuitulaitos on saanut investointiinsa rahoitusta maa- ja metsätalousministeriön valtakunnallisesta Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelmasta.

Biolanin saama avustus on toistaiseksi suurin ohjelmasta myönnetty investointiavustus, lähes 2 630 000 euroa eli noin 45 prosenttia investoinnin budjetoiduista kustannuksista. Tukipäätös Biolanin biokuitulaitos-investoinnille tehtiin keväällä 2021. Investointia on edeltänyt mittava tutkimus- ja kehitystyö, jolla sopivaa prosessia on etsitty ja tutkittu. Nyt investointi on valmis käyttöön.

Biolan Oy:n investointihanke on yksi hyvä esimerkki maa- ja metsätalousministeriön Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelman antamista mahdollisuuksista ravinteiden kierrätyksen ja biomassojen kestävän käytön sektoreille. Valtakunnallinen ohjelmakokonaisuus koostuu TKI-hanketuesta sekä biomassojen jalostukseen, ravinteiden kierrätykseen sekä hiilensidontaan liittyvästä investointituesta. Tavoitteena on edistää kokonaisvaltaisesti kestävän kehityksen ja vihreän siirtymän tavoitteiden saavuttamista. Ohjelmaa hallinnoi Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus.

Ohjelman tarjoamiin mahdollisuuksiin kannattaa tarttua. Hankehaku on auki jatkuvasti, mutta päätöksiä tehdään hakujaksoittain. Seuraava valintajakso päättyy 31.3.2023. Syksyllä on kaksi hakujaksoa, jotka päättyvät 31.8. ja 31.10.2023.

Lue lisää ELYn tiedotteesta.

Lisätietoja:
Erityisasiantuntija Sanna Tikander, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 162 178, sähköposti: sanna.tikander(at)gov.fi 
Kehittämisasiantuntija Anja Norja, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, p. 0295027 587, sähköposti: anja.norja(at)ely-keskus.fi
Kehittämispäällikkö Hanna Mäkimantila, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, p. 0295 027 70, sähköposti: hanna.makimantila(at)ely-keskus.fi
 

Biotalous