Hyppää sisältöön
Media

Kausityövoimapula selätetään TE-hallinnon ja Töitä Suomesta -palvelujen yhteistyöllä

maa- ja metsätalousministeriötyö- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 16.4.2020 19.52
Tiedote

Koronakriisi lisää maaseudun työvoimapulan vaikeuskerrointa. Maa- ja metsätalousministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö sekä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK etsivät yhdessä ratkaisuja maaseudun yritysten työvoiman varmistamiseksi. Keskeistä on yhteistyö julkisten TE-palveluiden sekä järjestöjen Töitä Suomesta -palvelun välillä.

Maaseudun työvoimapula uhkaa pahentua koronatilanteesta johtuen, kun 16 000 ulkomaalaista kausityöntekijää ei pääse maaseudun kausitöihin. Huoltovarmuuden kannalta kriittisiin kevään maa-, metsä- ja kalataloustöihin voidaan hallituksen linjauksen mukaisesti saada 1500 ulkomaista kausityöntekijää.

– Tämä tarkoittaa suurta tarvetta kotimaisen työvoiman saamiseksi tulevan kauden töihin ja tästä syystä haemme monia eri keinoja asian ratkaisemiseksi, toteaa maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

Julkiset TE-toimistot ovat keskeisessä roolissa maaseudun kausityöpaikkojen ja työntekijöiden yhdistämisessä. Järjestöjen www.töitäsuomesta.fi sivusto tukee TE-toimistoja, palvelee maaseudun yrityksiä ja niihin töihin tarjoutuvia. Töitäsuomesta.fi-palvelu on turvallinen ja täysin maksuton kaikille asiakkaille.

– Yhteistyö maaseutuelinkeinoja tuntevien tahojen kanssa on välttämätöntä. Olemmekin erittäin tyytyväisiä, että MTK, ProAgria ja Suomen kylät ovat panostaneet Töitä Suomesta verkkosivun ja yhtiöön, joiden kanssa alueelliset TE-toimistot voivat yhdessä auttaa maaseudun yrityksiä, toteaa maahanmuuttojohtaja Sonja Hämäläinen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Koronatilanteen nopea ja ennakoimaton kehittyminen on monessa maaseudun yrityksessä johtanut kriisiin. Tilanne on vaatinut nopeaa toimintaa ja laaja-alaista yhteistyötä.
Valtakunnalliselle koordinaatiolle on tarvetta erityisesti maatalouden puolella ja myös tähän vastaavat järjestöjen www.töitäsuomesta.fi sivusto sekä vasta perustettu Töitä Suomesta Oy.
Palvelun kehittämistä koronakriisin aiheuttaman työvoimatilanteen helpottamiseksi on haettu rahoitusta maaseudun kehittämisohjelmasta.    

– Olen iloinen, että kolme merkittävää maaseudun järjestöä saivat nopeasti tehtyä päätöksen yhteisen Töitä Suomesta Oy:n. Nyt voimme nopeasti palkata alueelliset työvoimaneuvojat ja pystymme hyödyntämään järjestöjen laajaa asiantuntemusta ja koko maata kattavaa verkostoa, mikä takaa avun antamisen kaikkialla Suomessa. Lisäksi pystymme joustavasti toteuttamaan erityistarpeita, kuten ulkomaisen kausityövoiman tilauslentojen järjestämistä, toteaa MTK:n elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola.

Töitä Suomesta -verkkosivu

Tiedote 14.4.: Alkutuotannon kriittisille aloille valmistaudutaan ottamaan ulkomailta kausityövoimaa – yrittäjät vastaavat tilauslennoista


Lisätietoa

Kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0400 291 910

Maahanmuuttojohtaja Sonja Hämäläinen, työ- ja elinkeinoministeriö, p. 029 504 7112

Elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, p. 040 502 6810

Hallinto Maaseutu