Sininen biotalous
Puhtaan veden tarve lisääntyy globaalisti ja sen merkitys maailmalla kasvaa koko ajan. Väestönkasvu, ilmastonmuutos, kasvava ruoan ja energian tarve sekä kaupungistuminen ja elintapamuutokset pakottavat etsimään uusia ratkaisuja. Suomen monimuotoinen vesiluonto, runsaat vesivarat ja pitkä rannikkoalue sekä korkealaatuinen osaaminen ja hyvä kansainvälinen maine luovat erinomaiset edellytykset kestävälle kasvulle sekä kansainvälistymiselle. Mahdollisuuksien hyödyntäminen edellyttää kilpailukykyistä ja kasvuun kannustavaa toimintaympäristöä sekä hyvää vesiympäristön tilaa. Sitä varten tarvitaan hallinnon ja yritysten yhteisiä aktiivisia toimenpiteitä uusien toimintamallien, ratkaisujen ja kansainvälistymisen edistämiseksi sekä osaamisen kehittämiseksi.
Sinisellä biotaloudella tarkoitetaan uusiutuvien vesiluonnonvarojen kestävään käyttöön ja vesiosaamiseen perustuvaa liiketoimintaa. Vesien hyvä tila on sinisen biotalouden perusta. Sen saavuttaminen ja ylläpitäminen tukee sinisen biotalouden tuotteiden ja palveluiden kehittämistä sekä markkinointia. Tärkeimpiä osa-alueita ovat vesiosaamiseen ja -teknologiaan liittyvä liiketoiminta, vesistöihin perustuva matkailu, vesibiomassan hyödyntäminen sekä kalatalouden arvoketju. Lisäksi vesiluonnonvarojen aineettomien arvojen merkitys on hyvin suuri. Vesialueet ovat tärkeitä paitsi taloudellisen toiminnan, myös ihmisten hyvinvoinnin, virkistäytymisen ja terveyden kannalta.
Sinisen biotalouden kehittämissuunnitelma
Maa- ja metsätalousministeriön johdolla tehty sinisen biotalouden kansallinen kehittämissuunnitelma valmistui syksyllä 2016. Suunnitelma työstettiin yhdessä Luonnonvarakeskuksen, Suomen ympäristökeskuksen, Teknologian tutkimuskeskus VTT:n, ELY-keskusten, ympäristöministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön sekä muiden sidosryhmien kanssa.
Kehittämissuunnitelman valmistelussa haluttiin korostaa yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyötä ja vuorovaikutusta sekä eri hallinnonalojen välistä yhteistoimintaa. Kumppanuuksien ja yhteistyön avulla on mahdollista vauhdittaa uusien innovaatioiden ja toimintamallien sekä ympäristön kannalta kestävien ratkaisujen syntymistä ja menestymistä markkinoilla.
Sininen biotalous kuuluu pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelman kärkihankkeisiin.
Sinisen biotalouden tutkimus- ja osaamisagenda
Tutkimusagendan tavoitteena on vauhdittaa veteen ja vesiluonnonvarojen kestävään käyttöön perustuvaa liiketoimintaa, jotta sininen biotalous olisi Suomelle vahva tulevaisuuden kasvuala ja hyvinvoinnin tekijä. Sinisen biotalouden tutkimus- ja osaamisagenda valmistui kesäkuussa 2018.
- Sinisen biotalouden tutkimus- ja osaamisagenda
- MMM:n uutinen 6.7.2018: Strategiset tutkimus- ja kokeiluympäristöt vauhdittavat sinistä biotaloutta – tutustu tutkimusagendaan
- Tutustu strategiatyöhön
Ajankohtaista
Sinisen biotalouden kärkihanketilaisuus: Vesiluonnonvarojen kestävää käyttöä nyt ja tulevaisuudessa
Lähes miljoona euroa sinisen biotalouden digitaalisiin ratkaisuihin
Vesiala muuttuu – digitalisaatio mahdollistaa
Strategiset tutkimus- ja kokeiluympäristöt vauhdittavat sinistä biotaloutta – tutustu tutkimusagendaan
Vesiosaamisen kysyntä kasvaa maailmalla – Julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyö liiketoiminnan kasvun avain Suomelle
Lisätietoja
Timo Halonen, neuvotteleva virkamies
maa- ja metsätalousministeriö, Luonnonvaraosasto, Elinkeinokalatalousyksikkö Puhelin:0295162411 etunimi.sukunimi@gov.fi