Maa- ja metsätalousministeriön blogi

Maa- ja metsätalousministeriön blogi

Kuntavaalit edistämässä kestävää ruokajärjestelmää

Auli Väänänen Julkaisupäivä 26.2.2021 10.03 Blogit MMM

Julkisia hankintoja tehdään vuosittain yli 30 miljardilla eurolla, josta elintarvikehankintojen osuus on noin 350 miljoonaa euroa. Summat tekevät julkisista hankinnoista vaikuttavan välineen, ja mahdollistavat myös hankittavien tuotteiden ja palveluiden vastuullisuuteen ja kestävyyteen vaikuttamisen. Viime syksynä lanseeratun julkisten hankintojen strategian tavoitteena on lisätä hankintojen yhteiskunnallista vaikuttavuutta ja kestävyyttä ja tehdä Suomesta edelläkävijä hankintojen vastuullisuudessa. Hankinnoilla valtio ja kunnat voivat edistää merkittävästi muun muassa ilmasto- ja kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista.

Tämä on myös kansalaisten tahto, tammikuussa tehdyn kyselytutkimuksen mukaan kuntien pitäisi näyttää esimerkkiä tekemällä ekologisesti ja sosiaalisesti vastuullisia hankintoja. Suurin osa vastaajista haluaa myös äänestää kevään kuntavaaleissa vastuullisia hankintoja tukevaa ehdokasta.

Julkisilla ruokahankinnoilla on merkittävä rooli kestävän ruokajärjestelmän kehittämisessä. Kestävästi toteutetut julkiset ruokahankinnat vahvistavat myös huoltovarmuutta ja omavaraisuustavoitteitamme.

Miten kuntavaaliehdokas ja tuleva kuntapäättäjä voi käytännössä edistää kestävää ruokajärjestelmää ja lisätä ruokahankintojen vaikuttavuutta?

Kuntastrategian linjauksilla voidaan vaikuttaa siihen, mitä kunnassa syödään tulevaisuudessa, ja kuinka vastuullinen lautanen on. Tarvitsemme ruokalistalle entistä kestävämpiä raaka-ainevalintoja, lisää kotimaista kalaa, kasviproteiinia ja kasviksia. Aterian lihan ja maitotuotteiden on oltava vastuullisesti tuotettuja. Valinnoissa on huomioitava myös eläinten terveys ja hyvinvointi sekä ekologinen kestävyys. Suosimalla lähiruokaa tuemme samalla aluetaloutta ja työllisyyttä. Valitsemalla luomutuotteita edistämme luonnon monimuotoisuutta ja maaperän hyvinvointia.  Vaatimalla ruokahankintojen kriteereillä ympäristön kannalta hyviä viljely- ja tuotantomenetelmiä kehitämme samalla alaa ekologisesti kestävämmäksi. Ja luonnollisesti kestävä ruokalautanen on samalla myös maukas, ravitseva ja terveellinen.

Näitä tavoitteita edistämään laadimme kuntapäättäjille kestävien ruokahankintojen muistilistan. Mitä konkreettisempia kunnan strategiakirjaukset ja linjaukset ovat, sitä varmemmin ne johtavat haluttuihin muutoksiin. Edistääkö oma ehdokkaasi näitä tavoitteita?

Kuntapäättäjän muistilista:

  • Linjatkaa kuntanne kestävistä ruoka- ja ruokapalveluhankinnoista selkeästi kuntastrategiassa ja sitä tarkentavassa hankintastrategiassa. Valmistelkaa linjaukset yhteistyössä ruokapalveluista ja -hankinnoista vastaavien kanssa.

  • Sitoutukaa vastuullisuuden lisäämiseen kunnan elintarvikehankinnoissa mm. vastuullisuutta lisäävien hankintakriteerien avulla.

  • Panostakaa kestävään ja sesonginmukaiseen ruokalistasuunnitteluun. Lisätkää lasten ja nuorten osallisuutta suunnittelussa.

  • Edistäkää paikallisesti tuotetun lähiruoan, luomun ja kotimaisen ruoan osuutta kuntanne elintarvikehankinnoissa.

  • Asettakaa tavoitteeksi pienentää ruoan hiilijalanjälkeä esim. ruokahävikkiä vähentämällä ja kala- ja kasvisruoan osuutta lisäämällä.

  • Lisätkää kasvispainotteisen ruoan osuutta koulu- ja päiväkotiruokailussa ja tarjotkaa kasvisruokaa kaikille vapaasti otettavana vaihtoehtona joka päivä.

 

Auli Väänänen

Kirjoittaja on julkisten elintarvike- ja ruokapalveluhankintojen erityisasiantuntija maa- ja metsätalousministeriössä.

Lisätietoja:

https://mmm.fi/julkiset-ruokahankinnat

https://www.epressi.com/tiedotteet/rakentaminen/tutkimus-suomalaiset-odottavat-kunnilta-vastuullisuutta.html

Auli Väänänen Luomu Lähiruoka MMM Poimi uutisnostoksi Ravitsemussuositukset Ruoka ja maatalous

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.