Ruoka-alan kasvuohjelma on täydentyvä toimenpidekokonaisuus, jolla tavoitellaan ruokajärjestelmän kestävyyttä, kannattavuutta ja kilpailukykyä. Ohjelmalla tavoitellaan myös investointeja ja alan yritysten kasvua ja työpaikkojen lisäämistä. Tärkeässä roolissa on tuotteiden arvonlisän kasvattaminen. Orpon hallituskauden aikana tavoitteena on pysyvien vientirakenteiden muodostaminen ja eri vientitoimijoiden yhteistyön tiivistäminen, jotta ruokavienti kaksinkertaistuu vuoteen 2031 mennessä.

Kasvuohjelman kokonaisuudessa on tällä hetkellä neljä osa-aluetta:

  • Ruokaviennin yrityslähtöisen kasvualustan kehittäminen
  • Osaamisen ja vientivalmiuksien kehittäminen
  • TKI –toiminta
  • Ruokamaakuva ja –diplomatia, ruokamatkailu Suomeen

Ajankohtaista kasvuohjelmassa

Ruoka-alan kasvuohjelma etenee suunnitelmien mukaisesti. Saat tietoa avoinna olevista ruokaketjun kehittämisen hankehauista Ruokaviraston verkkosivuilta. Kasvuohjelman eri osa-alueisiin liittyvien tapahtumien materiaalia löydät tältä sivulta, uutisista ja materiaalipankista

Ruokaviennin yrityslähtöinen kasvualusta

Toimintaa koordinoivat Ruokatieto Yhdistys ry ja Suomen elintarvikevientiyhdistys Suvi ry. Ruokaviennin kasvualusta on merkittävä askel kohti Suomen elintarvikeviennin kasvua. Se yhdistää elintarvikeyritykset, vientipalveluita tarjoavat yritykset sekä kolmannen sektorin toimijat, ja rakentaa yhdessä ruokaviennin strategiaa. Tämä alusta kokoaa yritysten ääntä ja toimii tiiviissä yhteistyössä hallinnon ja muiden toimijoiden kanssa.

Kasvualustan hankkeen rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö ja Ruokavirasto vastaa hallinnoinnista. 

Osaamisen ja vientivalmiuksien kehittäminen

Helsingin yliopisto aloittaa kansainvälisen ruokaviennin ja gastronomian maisteriohjelman suunnittelun vuonna 2025. Hanke, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö ja hallinnoi Ruokavirasto, sisältää myös ensimmäisen opintovuoden toteutuksen.

Alkuvuodesta 2025 julkaistiin ruoka-alan yritysten kansainvälistymisvalmiuksien parantamiseen liittyvä selvitys ja vertaisoppimiseen perustuva valmennuskonsepti. Valmennuksen toteutus kilpailutetaan vuoden 2025 aikana ja pilottivalmennuskausi käynnisty vuonna 2026.

Ruokamaakuva ja –diplomatia, ruokamatkailu Suomeen

Suomen ruokamaakuvan ja ruokamatkailun vahvistamiseen panostetaan aktiivisilla viestintätoimilla, hyödyntäen Visit Finlandin rakenteita. Suomen maakuva vahvistuu myös Osakan maailmannäyttelyssä, jossa Suomi esittelee biotalousalan kestäviä ratkaisuja.

Ruokamaakuvatyötä, ruokadiplomatiaa sekä ruokavientiä edistää ulkoministeriön bio- ja kiertotalouden teemasuurlähettiläs. Hänen työparinaan työskentelee maa- ja metsätalousministeriön ruoka-asiantuntija. 

TKI-toiminta

Maa- ja metsätalousministeriö toteuttaa vuonna 2025 rahoitushaun tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeille. Rahoitus suunnataan tutkimus- ja kehittämishankkeisiin, jotka tukevat Food2.0 -veturihanketta

Kasvuohjelman tunnus

Ruoka-alan kasvuohjelmassa on käytössä yhteinen tunnus. Tunnus sitoo kaikki eri hankkeet yhteen ja auttaa tunnistamaan kokonaiskuvan, joka eri hankkeista muodostuu.

Kasvuohjelmaan kuuluu monia eri hankkeita, jotka edistävät tavoitetta kaksinkertaistaa Suomen ruokavienti vuoteen 2031 mennessä.

Voit ladata tunnuksen käyttöösi materiaalipankista.


 

 

 

 

 

 

 

 

Selvityksiä ja raportteja

Maa- ja metsätalousministeriön tilaama selvitys elintarvikevientiyritysten kansainvälistymisen palveluista julkaistiin 27.1.2025. Selvityksen mukaan Suomen hallituksen asettama tavoite elintarvikeviennin kaksinkertaistamisesta vuoteen 2031 edellyttää vientipalveluiden turvaamista. 

Maa- ja metsätalousministeriön tilaama selvitys elintarvikevientiyritysten kansainvälistymisvalmennuksen konseptista julkaistiin 31. tammikuuta. Selvityksen mukaan valmennuskonsepti tukee Suomen tavoitetta kaksinkertaistaa elintarvikevienti vuoteen 2031 mennessä lisäämällä yritysten vientivalmiuksia ja vertaisoppimista.

Ruokavientiselvityksen julkaisutilaisuus 1.10.2024

Spring Advisor Oy:n tekemä selvitys yrityslähtöisestä yhteistyömallista elintarvikeviennin kasvattamiseksi julkaistiin webinaarissa 1.10.2024. Selvitys tehtiin maa- ja metsätalousministeriön toimeksiannosta. Siihen on haastateltu yrityksiä elintarvikeviennin ja kaupan alalta. Lisäksi toimijoiden näkemyksiä on kerätty kyselyn avulla.

Katso tallenne ja lataa materiaalit täältä

Vienninedistämisen rahoitus ja palvelut elintarvikealalla 23.4.2024

Tilaisuudessa kuultiin muun muassa Business Finlandin rahoitusmahdollisuuksista, palveluista maailmalla ja Team Finlandin palveluista Kiinassa. Lisäksi keskusteltiin ELY-keskusten tarjoamista rahoitusmahdollisuuksista ja kuultiin Kinnusen Myllyn vientiprosessin onnistumistarinaa sekä Ruokaviraston vientilupapalveluista. 

Katso tallenne ja lataa materiaalit täältä