Tietosuoja

Yhteystiedot

Tietosuojavastaava

Ylitarkastaja Pekka Alhojärvi
Maa- ja metsätalousministeriö, tieto- ja tutkimusyksikkö
tietosuojavastaava(at)mmm.fi

Rekisterinpitäjä

Maa- ja metsätalousministeriö, PL 23, 00023 Valtioneuvosto
Kirjaamo: kirjaamo(at)mmm.fi, p. 0295 16 2200


Henkilötietojen käsittely

Henkilötietoja tallennetaan vain perustellusta syystä. Pääsääntöisesti tietoja tarvitaan palveluiden toteuttamiseksi ja yhteydenpitoon. Palveluiden käyttö on vapaaehtoista, eikä annettuja henkilötietoja käsitellä muissa kuin esitetyissä käyttötarkoituksissa. Esimerkiksi tilauspalveluissa pyydetään tilaajan sähköpostiosoite, jotta viestit voidaan lähettää tilaajalle. Blogikommentoinnissa pyydetään sähköpostiosoitteen lisäksi nimi, joka näytetään verkkosivuilla kommentin yhteydessä. 

Rekistereiden sisältämät henkilötiedot on koottu palvelukohtaisesti tämän sivun loppuun.

Tietoja käsittelevät palvelun sisältöä ylläpitävät henkilöt ministeriöissä sekä palvelua tuottavat yhteistyökumppanit alihankkijoineen, joiden kanssa ministeriö on sopinut henkilötietojen käsittelystä tietosuoja-asetuksen vaatimusten mukaisesti.

Tietoja ei luovuteta palvelun ulkopuolelle, toisiin järjestelmiin tai kolmansille osapuolille. Tietoja ei siirretä tai luovuteta EU:n tai ETA:n ulkopuolelle.

Tiedot säilytetään palvelussa sen elinkaaren ajan tai siihen asti, kun henkilö itse kirjallisesti pyytää ministeriötä poistamaan tiedot tai kun tilaaja itse peruuttaa tilauksen lähetetyssä sähköpostissa olevasta linkistä.

Palveluiden käyttäjän oikeudet

Palveluiden käyttäjänä Sinulla on oikeus mm. saada tieto siitä, mitä tietoja Sinusta tallennamme ja kuka käsittelee tietojasi. Lisäksi voit tarkistaa sinusta keräämämme tiedot ja tarvittaessa päivittää ne ajan tasalle. Saat tietosi poistetuiksi järjestelmistämme tai voit rajoittaa niiden käsittelyä.

  1. Oikeus tarkistaa omat tiedot
    Voit pyytää ja saada nähtäväksesi palveluihin tallennetut henkilötietosi lähettämällä tietopyynnön sähköpostitse ministeriön kirjaamoon tai käyttämällä verkkolomaketta.
    Pyyntö henkilötietojen tarkistamiseksi
    Kirjaamon yhteystiedot: kirjaamo(at)mmm.fi, p. 0295 16 2200
     
  2. Tietojen oikaiseminen tai täydennys
    Jos havaitset, että tietosi ovat puutteellisia tai virheellisiä, voit pyytää niiden korjaamista. Tällaisessa tapauksessa pyydämme Sinua kertomaan, mikä tieto on virheellinen ja perustelemaan virheellisyyden sekä miten tietoja tulisi muuttaa, tai kertomaan, mikä tieto pitäisi täydentää ja miten.
     
  3. Käsittelyn rajoittaminen
    Jos olet ilmoittanut, että tietosi ovat virheellisiä, Sinulla on oikeus pyytää niiden käsittelyn rajoittamista, kunnes tietojen paikkansapitävyys on varmistettu.
     
  4. Suostumuksen peruutus tietojen käyttöön
    Voit kirjallisesti pyytää ministeriötä poistamaan tietosi palvelusta. Tilaustietosi voit itse poistaa milloin tahansa peruuttamalla tilauksen linkistä, joka löytyy jokaisesta lähetetystä sähköpostiviestistä.
    Kirjaamon yhteystiedot: kirjaamo(at)mmm.fi, p. 0295 16 2200
     
  5. Henkilötietojen käsittelyä koskeva valitus tai kantelu
    Tarvittaessa voit valittaa tai tehdä kantelun tietojesi käsittelystä tietosuojavaltuutetulle.
    Tietosuoja.fi

Tallennetut henkilötiedot

Itse antamasi tiedot

Palvelu Tallennetut tiedot

Tiedotteiden ja muiden
ajankohtaisaineistojen tilaus

sähköpostiosoite

Blogikommentointi

sähköpostiosoite
nimi
organisaatio

Mediapalvelun käyttö

sähköpostiosoite
etu- ja sukunimi
kansalaisuus
syntymäaika
postiosoite
henkilökortti ja sen numero
matkapuhelinnumero
tehtävä tai titteli
tiedotusväline ja sen yhteystiedot

Median kulkuluvat tiedotustiloihin

sähköpostiosoite
etu- ja sukunimi
syntymäaika
matkapuhelinnumero
tehtävä ja/tai tehtävänkuvaus
tiedotusväline ja sen yhteystiedot
yhteyshenkilön nimi
kuva

Kilpailutuspalvelu Cloudia

yhteyshenkilön nimi 
yhteyshenkilön yhteystiedot
yhteyshenkilön ammatti tai asema
käyttäjän nimi
käyttäjän puhelinnumero
käyttäjän sähköpostiosoite

Matkahallintapalvelu M2

matkustajan nimi
sähköpostiosoite
osoite
henkilötunnus
pankkitili
kustannuspaikka

Turvallisuusselvitysten ja 
kulkuoikeuksien hallintajärjestelmä

nimi
syntymävuosi
tehtävä
työnantaja
puhelinnumero

Kirjastojärjestelmä Prettylib

nimi
syntymäaika
osoite
sähköpostiosoite
tilastointiryhmä

Valtioneuvoston verkkokirjakauppa

nimi
toimitusosoite
mahdolliset laskutustiedot

Asianhallintajärjestelmät

nimi

Valtioneuvoston
kameravalvontajärjestelmä

kuva

Kun olet meihin yhteydessä, keräämme lisäksi seuraavia tietoja

  • Tietoja, jotka olet antanut meille osallistuessasi tapahtumiin.
  • Lähettämäsi palautteet, kirjeet, asiakirja- tai tietopyynnöt ja muut yhteydenottosi. 

Evästeet verkkosivustolla

Ministeriö noudattaa evästekäytännöissään Liikenne- ja viestintäviraston alaisen Kyberturvallisuuskeskuksen suosituksia. Suositusten mukaan käyttäjä voi antaa suostumuksensa evästeiden tallentamiseen esimerkiksi selaimen tai muun sovelluksen asetusten avulla. 

Sivuston evästeet 

Sivustolla käytetään joitakin sivuston ja sen jakelupalvelun toiminnan sekä tietoturvan teknisiä evästeitä, jotka asetetaan aina riippumatta selaimen evästeasetuksista. Evästeitä käytetään ainoastaan sivuston ja palvelun toiminnan kannalta välttämättömiin toimiin, eikä niillä kerätä henkilötietoa. 

Sivuston ei-välttämättömiä evästeitä käyttäjä voi hallita selaimen evästeasetuksissa. Evästeiden estäminen voi vaikuttaa sivuston käyttökokemukseen, mutta se ei vaikuta sivuston toimivuuteen. Tällaisia ovat 

  1. Kävijäseurannan ja laadunvalvonnan evästeet 
  2. Vierailunaikaiset evästeet 
  3. Kolmannen osapuolen evästeet, kuten sosiaalisen median upotukset 

Kävijäseurannan ja laadunvalvonnan evästeet 

Sivuston kävijäseuranta kerää sivuston käytöstä yleisiä tilastotietoja, joita käytetään verkkopalvelun kehittämiseen ja laadunvalvontaan. Näitä tietoja ovat esimerkiksi ladatut sivut, käyttöajankohta sekä verkkoselain ja käyttöjärjestelmä. Seuranta ei kerää tietoja, joista yksittäinen henkilö voidaan tunnistaa. Käyttäjien IP-osoitteet on anonymisoitu eli karkeistettu yleiselle tasolle ennen niiden käsittelyä.  

Kävijäseurannan evästeet voi sallia tai estää sivustokohtaisesti selaimen evästeasetuksissa. Jos evästeet on estetty, kävijäseuranta tallettaa vain vierailunaikaiset tiedot, ja evästeet poistuvat vierailun päättyessä. Evästeasetuksissa sallitut evästeet ovat voimassa pisimmillään kolme vuotta. Seurannan tietoja ei luovuteta kolmansille osapuolille. 

Vierailunaikaiset evästeet 

Vierailunaikaiset eli istuntokohtaiset evästeet parantavat käyttökokemusta sivustolla, ja ne voi sallia tai estää selaimen evästeasetuksissa. 

  • Istunnon tunniste, joka on voimassa viikon. 
  • Tieto evästeiden sallimisesta, joka on voimassa vuoden. 
  • Kielivalinta, joka on voimassa sivustolla vierailun ajan. 
  • Istunnon ajankohta, joka on voimassa sivustolla vierailun ajan. 

Kolmannen osapuolen evästeet 

Joillekin sivuston sivuille on upotettu kolmannen osapuolen sovellus, kuten sosiaalisen median syöte, video tai podcast. Nämä sovellukset voivat sivulatauksen yhteydessä asettaa käyttäjän selaimeen evästeitä, jotka välittävät tiedon sivun latauksesta ja osoitteesta kolmannelle osapuolelle.  

Kolmannen osapuolen evästeet voi estää tai sallia selaimen evästeasetuksissa. 

Evästeiden toiminnasta saa lisätietoja kunkin palvelun tietosuojalausekkeista.  

Ohjeita evästeiden hallintaan 

Käytetyimpien selainten ja sovellusten ohjeita evästeiden hallintaan löydät seuraavilta sivuilta: 

Evästeiden estäminen ja poistaminen

Tietokoneen selaimilla

Chrome
Microsoft Edge
Microsoft Internet Explorer
Firefox
Opera
Safari

Mobiililaitteiden selaimilla

Android (Chrome) 
Apple iOS (Safari)

Lisätietoa tietosuojasta tällä sivustolla