Uusiutuva Suomi -blogi

Uusiutuva Suomi -blogi

Luotettavat ja laajakäyttöiset paikka-, kiinteistö- ja huoneistotiedot mahdollistavat uutta liiketoimintaa ja turvaavat omistusta

Pentti Lähteenoja Julkaisupäivä 17.4.2019 9.37 Blogit MMM

Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalalla rakennamme uusiutuvaa Suomea luotettavien ja laajakäyttöisten paikka-, kiinteistö- ja huoneistotietojen avulla. Paikkatietopoliittisen selonteon toimeenpano on hyvää vauhtia käynnistymässä. Paikkatietoja tarvitaan niin autonomisessa liikenteessä kuin vaikkapa asuntokaupassa. Älypuhelimesta voi valita, salliiko puhelimen paikannuksen. Yhteiskunnan toiminta muuttuu vääjäämättä paikkatietoihin perustuvaksi. Uuden sukupolven tekoäly ja robotisaatio mahdollistaa ihmiskeskeisen julkisen hallinnon.

Paikkatietopoliittisen selonteon vision mukaan Suomessa on vuonna 2025 maailman innovatiivisin ja turvallisin paikkatiedon ekosysteemi. Suomessa on jo nykyään paikkatietoalan korkealaatuista osaamista. Julkisen sektorin ylläpitämistä rekistereistä löytyy kosolti paikkatietoja. Kansantalouteen on saatavissa kasvua paikkatietoalalta. Se edellyttää uudenlaista, perinteiset raja-aidat ylittävää yhteistyötä. Digitalisaation myötä toimintamallit ja roolit muuttuvat. Paikkatietopoliittisessa selonteossa on koordinaatit kehitykselle.

Digitaalisen yhteiskunnan toiminta edellyttää laadukkaita osoitetietoja. Osoitteet pitää muodostaa kaikissa kunnissa yhtenäisesti. Myös taajamien ulkopuolella oleville teille sekä satamille, kauppakeskuksille ja uimannoille on määritettävä osoitteet. Kehitämme osoitetietoprosessia sellaiseksi, että koko maan kattavat osoitetiedot ovat saatavina luotettavasti, virheettömästi ja ajantasaisesti.

Tarjoamme tarkan paikannuksen kaikkien käyttöön. Autonominen liikenne vaatii alle 10 cm:n luotettavaa paikannustarkkuutta. Tarkka paikannus vauhdittaa innovatiivisten yritysten kasvua ja paikannustiedon hyödyntämisen teknistä kehitystä. Eurooppalainen Galileo-satelliittinavigointijärjestelmä on tulossa käyttöön. Voimakkaasti kehittyvässä avaruusliiketoiminnassa on paljon mahdollisuuksia suomalaisille korkean teknologian yrityksille.

Rakennamme julkisen hallinnon ylläpitämiä paikkatietovarantoja kansalaisille sekä yrityksille käyttökelpoiseen muotoon yhteentoimivaksi paikkatiedon ekosysteemiksi. Samalla varmistamme tietoturvan korkean tason ja henkilön oikeuden omaan tietoonsa.

Oma asunto on useimmille meistä merkittävin varallisuuserä. Olemme parhaillaan siirtämässä osakehuoneistojen hallintaa digitaaliseen muotoon. Ensimmäiset asunto-osakeyhtiöt on jo perustettu sähköisesti. Huoneistotietojärjestelmä mahdollistaa sähköisen asuntokaupan sekä vakuushallinnan. Huoneistotietojärjestelmän muodostamalle alustalle tulee ajan mittaan rakentumaan erilaisia lisäarvopalveluita taloyhtiöille, huoneistojen omistajille, vuokraajille, isännöitsijöille, kiinteistönvälittäjille ja huoltoyhtiöille. Kiinteistöjen vakuushallinta tapahtuu jo kokonaan sähköisesti.

Pentti Lähteenoja, ylijohtaja, maa- ja metsätalousministeriö

Katso myös: Valtioeneuvoston paikkatietopoliittinen selonteko 

 

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.