Alueet vahvaan rooliin Suomen ruokaviennin edistämisessä

5.3.2025 11.52
Blogi
Kuva, jossa Elina Koivisto ja Sanna Kankaanpää sekä teksti

Suomen ruokavienti on ollut pitkään haasteellisella tasolla. Viennin kasvattaminen edellyttää uusia toimintatapoja sekä tiivistä yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Ottakaamme mallia Tanskasta. Siellä on onnistuttu rakentamaan vahva vientistrategia, ja alueiden välinen yhteistyö on siellä keskeisessä roolissa.

Tanskan esimerkin innoittamana olemme rakentaneet alueiden välistä yhteistyötä tiivistävän Innokaupunkien ruokavienti-teemaisen vetovastuuhankkeen. Alueiden muodostamaa verkostoa "Finnish Food Cities and Regions" rakennetaan Seinäjoen, Jyväskylän, Lahden, Kuopion, Turun ja Vantaa/HEVI-seudun kesken. Hanke on käynnistynyt tammikuussa.

Alueet ottavat nyt tosissaan koppia ruokaviennin edistämisestä neuvoen, sparraillen, verkottaen yrityksiä yhteen sekä etsimällä ratkaisuita haasteisiin, vaikka sitten toisesta kaupungista (henkinen kynnys voi olla kova, mutta Suomi Oy:n takia voidaan tehdä poikkeus). 

Paikalliset vahvuudet esiin

Verkoston voimin tuetaan ja rohkaistaan suomalaisia ruokaketjussa toimivia yrityksiä panostamaan viennin kasvuun ja kansainvälistymiseen. Yritysten on helpompi hyödyntää osaamista ja kehitysalustoja entistä laajemmin, kun toimijoiden roolit ja osaaminen selkiytyvät ja tulevat näkyvämmiksi. Lisäksi vahvistetaan yhteistyötä kansainvälisten TKI-verkostojen ja vienninedistäjien suuntaan.

Esimerkiksi Into Seinäjoen ja Foodwest Oy:n "Ruokaviennin ekosysteemi" -hankkeessa luodaan alueellinen ruokaviennin keskittymä mm. markkinadatan hyödyntämiseen, tuotekehitykseen, rahoituksen tukeen sekä vientilogistiikkaan. Se tarjoaa ratkaisuja juuri niille toisten maakuntien yrityksillekin. Toimintamallia konseptoidaan ja testautetaan parhaillaan ruoka-alan vientipilottien kautta, yritykset keskiössä.

Mitä voimme tarjota yrityksille?

Kehittämishankkeet FinfoodNET ja Ruokaviennin ekosysteemi hyödyntävät paikallisia vahvuuksia, edistävät alueiden välistä yhteistyötä ja rakentavat yrityksiä tukevaa viennin ekosysteemiä. Se, että myös alueet ottavat aktiivista roolia yritysten kansainvälistymisen tukemisessa, on ratkaisevaa Suomen elintarvikealan menestykselle globaalissa kilpailussa.

Yhteistyössä on voimaa – ja juuri sitä suomalainen ruokavienti tarvitsee nyt enemmän kuin koskaan.

Seinäjoella on vahva yhteinen tahtotila ja päämäärä kasvattaa ruoka-alan tuottavuutta ja turvata alan tulevaisuus. Yhteistyökumppaneiden ja –alueiden kanssa meillä on erinomaiset edellytykset lähteä nostamaan Suomen ruokavientiä kaksinkertaiseksi. Tervetuloa kuulemaan lisää ruokaviennin edistämisestä, kaupunkiruokastrategioista sekä ruoka-alan datalla johtamisesta Food DaysilleLinkki toiselle sivustolle 16.-18.9.2025 Seinäjoelle!

Finfoodnet – Suomalaiset Innokaupungit ja alueet vauhdittamassa ruokaratkaisujen vientiä -hanke on Innokaupungit-verkoston vetovastuuhanke. Innokaupungeista mukana ovat Seinäjoen lisäksi Jyväskylä, Lahti, Kuopio, Turku ja Vantaa/ HEVI-seutu. Toteutamme hanketta yhteistyössä Jyväskylän ammattikorkeakoulun, LAB-ammattikorkeakoulun, Savonia-ammattikorkeakoulun, Turun yliopiston ja Vantaan kaupungin kanssa. Hanketta osarahoitetaan Euroopan aluekehitysrahastosta / Pirkanmaan liitto. Lisätietoja: https://intoseinajoki.fi/finfoodnet/ Linkki toiselle sivustolle

Ruokaviennin ekosysteemi -hankkeen tavoitteena on selvittää, miten yhteistoiminnallisuuden kautta voidaan Suomen ruokavientiä kannattavasti kasvattaa ja konseptoida alueelle valtakunnallinen ruokaviennin osaamiskeskittymä ja ekosysteemi. Hankkeen toimintoihin kuuluvat toimintamallin suunnittelu, konseptointi sekä testauttaminen ja arviointi ruoka-alan vientipilottien kautta. Hanke on ryhmähanke, jonka osatoteuttajana on Foodwest Oy. Hanketta osarahoitetaan Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR) / Etelä-Pohjanmaan liitto.