Hyppää sisältöön
Media

Ammattikalastajien mestari-kisälli -järjestelmä käynnistyy

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 11.2.2008 12.11
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeriö käynnistää tänä keväänä ammattikalastuksen mestari-kisälli –koulutusjärjestelmän. Tavoitteena on saada uusia ammattitaitoisia kalastajia alalle ja näin turvata kuluttajien ja elintarviketeollisuuden tarpeita vastaava kalantuotanto. Viimeisen kymmenen vuoden aikana ammattikalastajien keski-ikä on noussut ja määrä vähentynyt. Samaan aikaan kotimaisen kalan kysyntä ja arvostus on kasvanut.

Haku mestareiksi ja kisälleiksi päättyy 7.3.2008. Koulutusjärjestelmä on pääosin käytännön opiskelua ammattikalastajan ohjauksessa. Järjestelmässä on kaksi linjaa; kalastusyrittäjä- ja kalastustyöntekijälinja. Kalastusyrittäjäksi aikovan kisällin koulutuksessa painotetaan erityisesti yrittäjäosaamisen kehittämistä ja valmistautumista oman yrityksen perustamiseen. Kalastustyöntekijälinjalta ammattikalastajat voivat rekrytoida uusia työntekijöitä ja kouluttaa heidät yrityksensä tarpeiden mukaisesti.

Koulutusjärjestelmä on joustava ja mahdollistaa koulutuksen sisällön ja keston räätälöimisen kisällin osaamisen, tavoitteiden ja tarpeiden mukaisesti. Koulutus on julkisin varoin toteutettavaa ammatillista koulutusta. Koulutuksen ajan sekä kisälli että mestari voivat saada taloudellista tukea.

Koulutusjärjestelmä käynnistyy maaliskuussa, ensimmäiset mestarit ja kisällit valitaan heti hakuajan umpeuduttua. Koulutusjärjestelmästä vastaavat Suomessa toimivat kalatalousoppilaitokset, jotka sijaitsevat Paraisilla, Savonlinnassa, Asikkalassa ja Simossa. Uusi koulutusjärjestelmä rahoitetaan pääosin Suomen elinkeinokalatalouden toimintaohjelmasta 2007-2013.

Lisätietoja:

www.kalaopetus.fi

Mailis Kuuppo, Suomen kalatalous- ja ympäristöinstituutti, puh. 0400 638 605
Timo Halonen, maa- ja metsätalousministeriö, puh. 040 837 4363
Risto Lampinen, maa- ja metsätalousministeriö, puh. 040 517 4088