Hyppää sisältöön
Media

Asetus kaloissa, ravuissa ja simpukoissa esiintyvien tautien vastustamisesta voimaan elokuussa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 19.6.2008 11.34
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeriön asetus kaloissa, äyriäisissä ja nilviäisissä esiintyvien eläintautien vastustamisesta on annettu tänään ja se tulee voimaan 1.8.2008. Asetus liittyy samana päivänä voimaan astuvaan eläintautilain muutokseen.

Asetuksella pannaan täytäntöön EU:n uutta lainsäädäntöä. Lisäksi asetus korvaa useita maa- ja metsätalousministeriön päätöksiä ja asetuksia, jotka kumotaan tarpeettomina.

Asetus sisältää määräyksiä vesiviljely- ja perkaamotoiminnan luvanvaraisuudesta ja valvonnasta sekä elävien kalojen, rapujen ja simpukoiden myymistä, istuttamista ja kuljettamista koskevia yleisiä terveysvaatimuksia. Asetuksessa on myös rajoituksia siirrettäessä kaloja, rapuja, simpukoita tai perkaamattomia viljelykaloja eri terveysluokkiin kuuluvien alueiden välillä.

Lisäksi asetuksessa rajoitetaan viljelykalojen ja luonnonkalojen ja niiden sukusolujen siirtoja meri- ja rannikkoalueelta sisävesialueelle. Samoin rajoitetaan meri- ja rannikkoalueelta pyydystettyjen luonnonkalojen käyttämistä syöttikaloina kalastuksessa tai viljeltyjen kalojen rehuna. Asetuksessa määrätään myös toimenpiteet, jos epäillään tai todetaan asetuksessa lueteltuja tauteja sekä säädetään tautien seuranta- ja hävittämisohjelmista.

Lakimuutos ja asetus julkaistaan lähiviikkoina elintarvike- ja terveysosaston internetsivulla (linkki alla).

Lisätietoja vesiviljelylaitosten ja perkaamoiden terveyslupaan ja sen hakemiseen liittyvistä asioista sekä koulutuksesta julkaistaan lähiviikkoina Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran internetsivulla (linkki alla).

Lisätietoja:

Eläinlääkintöylitarkastaja Riitta Rahkonen, maa- ja metsätalousministeriö,
p. (09) 160 53280, 040 – 356 7675