Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Jo 657 hehtaaria suojeltua metsää – Luontolahjani satavuotiaalle -kampanja etenee

Maa- ja metsätalousministeriöYmpäristöministeriö
25.8.2017 10.09
Tiedote
Kuva: Panu Kunttu

Luontolahjani satavuotiaalle -kampanja kannustaa suomalaisia säästämään kauniita luontokohteita pitkälle tulevaan. Kampanjan piirissä on suojeltu pysyvästi jo 657 hehtaaria yksityismetsää. Lisäksi vireillä on noin 380 hehtaaria suojelupäätöksiä, joiden jälkeen kolkutetaan tuhannen hehtaarin rajapyykkiä. Yksityiset maanomistajat ovat antaneet 34 luontolahjaa ja kunnat kolme.

– Tämä on hieno lahja satavuotiaalle Suomelle! Haluan kiittää kaikkia, jotka ovat tähän mennessä osallistuneet kampanjaan, sanoo asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen

Lapissa ja Keski-Suomessa kampanja vauhdissa

Luontolahjojen antajia löytyy eri puolilta Suomea ja luonnonsuojelualueita on perustettu Raaseporista Inariin saakka. Kappalemääräisesti eniten suojelupäätöksiä on tehty Keski-Suomessa (8kpl) ja Lapissa (5 kpl).  Eniten suojelupinta-alaa on Lapissa (n. 252 ha) ja Pohjois-Pohjanmaalla (n. 108 ha).  Etelä-Karjalassa, Päijät-Hämeessä ja Keski-Pohjanmaalla ei ole annettu vielä yhtään luontolahjaa.  Lappeenranta sen sijaan oli ensimmäinen kunta, joka sai maillensa itsenäisyyden juhlavuoden suojelukohteen (n. 29 ha) ja Päijät-Hämeessäkin kampanja on käynnistynyt Heinolan kunnan kohteella. Alueiden joukossa on metsiä, soita, erämaita ja saaria.

Kampanjan lahjoitetut kohteet omistajilleen tärkeitä paikkoja ja keskenään erilaisia

Suojelualueen perustamisen taustalta löytyy useimmiten halu tehdä hyvää ja säilyttää itselle tärkeän alueen luonnon monimuotoisuus. Pohjois-Pohjanmaalle on muodostumassa kampanjan tähän mennessä suurin kohde, yli 220 hehtaarin kokoinen yhtenäinen suojelualue. Suomen Luonnonsuojelun Säätiö ja Utajärven kunta ovat yhdessä suojelemassa laajan suo- ja metsämaa-alueen Utajärven ja Muhoksen rajamailla sijaitsevalta Kivisuolta, jota suojelemaan on kutsuttu myös muita alueen maanomistajia.

Uusia alueita voi tarjota vuoden loppuun asti

Suojeltavat alueet voivat olla esimerkiksi metsää tai suota, joiden luonto on monimuotoista tai erityisen kaunista. Suojeluun sopivat myös alueet, joilla on harvinaisia eliölajeja tai erikoisia luonnonmuodostelmia.  Kriteerit luontolahja-kohteelle eivät ole yhtä tiukat kuin METSO-ohjelmassa.

Valtio suojelee vastaavasti omia maitaan

Tavoitteena on, että juhlavuoden aikana jokaiseen Suomen 18 maakuntaan perustettaisiin vähintään sata hehtaaria uusia yksityisiä luonnonsuojelualueita. Valtio osallistuu kampanjaan suojelemalla yksityisten osallistujien suojelualueita vastaavan pinta-alan, kuitenkin enintään kampanjan tavoitetta vastaavasti. Metsähallitus on kartoittamassa alueita valtion luontolahjakohteiksi.

Lisätietoa:

ympäristöneuvos Päivi Gummerus-Rautiainen, ympäristöministeriö, p. 0295 250 240, [email protected]
 metsäneuvos Marja Kokkonen, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 162 444
 

Jari Leppä Kimmo Tiilikainen