Hyppää sisältöön
Media

Maa- ja metsätalousministeriö edellyttää kattavaa selvitystä suden taposta

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 16.1.2012 9.48
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeriö pitää erittäin valitettavana Pöytyän sudenmetsästyksen lopputulosta. Suomen riistakeskuksen luvalla tapahtunut pihassa käyneen suden metsästys Pöytyällä johti kahden suden tappamiseen. Ministeriö edellyttää, että metsästystapahtuma selvitetään yksityiskohtaisesti. Ministeriö on jo ollut asiasta yhteydessä Varsinais-Suomen poliisilaitokseen ja Suomen riistakeskukseen. Tapauksen esitutkinta on jo käynnistetty.

Yksityiskohtainen selvitys on tarpeen, koska toinen ammutuista susista oli lauman alfanaaras, vaikka lupapäätöksessä oli nimenomaisesti todettu, että pyynti tulisi ensisijaisesti kohdistaa nuoreen susiyksilöön ja välttää alfa-yksilön tappamista. Lisäksi lupapäätöksen mukaan pyynti oli kohdistettava jäljittämisen avulla asuinrakennuksen pihassa käyneeseen yksilöön.

Ministeriö huomauttaa, että susi on metsästyslain nojalla täysin rauhoitettu laji. Susi on myös luontodirektiivin liitteen IV mukainen tiukasti suojeltu laji. Suojelusta voidaan kuitenkin poiketa mm. erittäin merkittävien vahinkojen vähentämiseksi tai yleisen turvallisuuden varmistamiseksi. Ministeriö pitää Suomen riistakeskuksen lupapäätöstä asianmukaisena. Ministeriö salli kuluvana metsästysvuotena 20 suden tappamisen. Ministeriö toteaa lisäksi, että rikoslaissa suden tappaminen ilman lupaa on lähtökohtaisesti törkeä metsästysrikos, josta tuomitaan vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi vankeuteen.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
neuvotteleva virkamies Sami Niemi p. 040 0238 505

Jari Koskinen