Maatalouden ympäristötiedon vaihtopäivillä puhuttiin uusista rahoitusmalleista
Ympäristötiedon vaihtopäivillä oli ajankohtaisia puheenvuoroja maatalouden ympäristö- ja ilmastoasioista. Kansainvälisessä osuudessa keskityttiin uusien rahoitusmallien mahdollisuuksiin.
Neljännet maatalouden ympäristötiedon vaihtopäivät järjestettiin Turussa 13.-14.11. Tällä kertaa pureuduttiin ympäristö- ja ilmastoimien vaikuttavuuteen ja tuloksiin.
Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah toivotti videotervehdyksessään seminaarivieraat tervetulleiksi ja korosti puheessaan ympäristötoimenpiteiden oleva osa onnistunutta ruuantuotantoa ja molempia tulisi tarkastella yhtenä kokonaisuutena. Ympäristö- ja ilmastotoimien rahoituksesta pitivät puheenvuoron erityisasiantuntija Sanna Tikander maa- ja metsätalousministeriöstä ja erityisasiantuntija Eija Hagelberg ympäristöministeriöstä. Ennallistamisasetuksesta piti puheenvuoron Tuuli Orasmaa maa- ja metsätalousministeriöstä.
Tilaisuuden yhteydessä järjestettävä kansainvälinen osuus 14.11. keskittyi uusien tulos- ja vaikuttavuusperusteisten rahoitusmallien mahdollisuuksiin. Päivän teemaa alustavan puheenvuoron pitivät erityisasiantuntija Joel Rouvavuori ja neuvotteleva virkamies Heini Lehtosalo maa- ja metsätalousminiteriöstä. Osiossa kuultiin myös ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkäsen hallitusohjelmaa koskevat videoterveiset seminaarivieraille.
Tilaisuudessa kuultiin kaksi puheenvuoroa Brysselistä. Komission alaisen Evalutation Help Deskin arviointipäällikkö Costas Apostolopoulos kertoi kokemuksista, joita tulosperusteisista tukijärjestelmistä on kertynyt kuluvalla CAP-kaudella. DG AGRI:n ympäristökestävyyden yksikön varapäällikkö Gregorio Davila-Diaz puhui tulosperusteisen rahoituksen roolista tulevan CAP-kauden vihreässä arkkitehtuurissa. Davila-Diaz pyrki selkiyttämään erityisesti sitä, että tulosperusteisuus voi tarkoittaa eri asiaa jäsenmaan ja viljelijän näkökulmasta katsottuna.
Euroopassa on toteutettu kuluvalla CAP-kaudella onnistuneita tulosperusteisia tukijärjestelmiä. Tilaisuudessa kuultiin esimerkit Irlannista ja Itävallasta, joissa toimeenpannaan luonnonmonimuotoisuutta edistäviä tulosperusteisia tukijärjestelmiä. Menestyksekäs tukijärjestelmä vaatii laajaa pilotointia ja pilottien skaalaamista sekä vahvaa neuvontaa ja tiedonvälitystä.
-Tulos- ja vaikuttavuusperusteiseen rahoitukseen on olemassa paljon erilaisia malleja. Niiden kaikkien keskiössä on ympäristön tilan muutoksen tavoittelu ja saadun muutoksen osoittaminen. Haluamme yhdessä hallinnon, rahoittajien, tutkijoiden, neuvojien ja viljelijöiden kanssa ymmärtää paremmin tällaisten rahoitusmahdollisuuksien toimeenpantavuutta. Tätä tarkoitusta varten maa- ja metsätalousministeriö on asettanut osastojen välisen tiimin, kertovat Heini Lehtosalo ja Joel Rouvavuori.
Maa- ja metsätalousministeriö järjesti Maatalouden ympäristötiedon vaihtopäivät yhteistyössä Maaseutuverkoston, Ympäristöministeriön ja Priodiversity LIFE –hankeen kanssa.