Hyppää sisältöön
Media

Maatalous- ja kalastusministerit keskustelevat videokokouksessa EU:n koronatoimista

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 12.5.2020 10.09
Tiedote

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä osallistuu keskiviikkona 13. toukokuuta EU:n maatalous- ja kalastusministereiden toiseen videokokoukseen. Ministerit keskustelevat EU:n toimista koronaviruksen vaikutusten lievittämiseksi maatalous- ja kalastussektoreilla.

Maaliskuussa käydyn ensimmäisen videokokouksen jälkeen komissio on antanut lukuisia poikkeussäädöksiä mm. maatalousmarkkinoiden vakauttamiseksi ja EU:n yhteisen maatalouspolitiikan (CAP) sääntöjen joustavoittamiseksi. CAP:n poikkeukset mahdollistavat esimerkiksi maatilojen valvontojen osittaisen vähentämisen väliaikaisesti.

Maatalousmarkkinoilla tuetaan mm. tiettyjen elintarvikkeiden yksityistä varastointia markkinoiden epätasapainon korjaamiseksi. Huoltovarmuustilanne on EU:ssa yleisesti hyvä, mutta koronaviruspandemia on alentanut useiden maataloustuotteiden hintoja merkittävästi kulutustapojen muutoksen vuoksi.

Ministerit keskustelevat myös koronapandemian vaikutuksista kalatalouteen sekä toimenpiteistä, joilla pyritään lieventämään ja sopeuttamaan koronavirustilanteen taloudellisia vaikutuksia sektorilla. Vastaavasti kuin maataloudessa, komissio on antanut kalatalouden yritystoiminnan sopeuttamiseksi kaksi säädösmuutosta, jotka lainsäätäjät ovat jo hyväksyneet. Säädösmuutokset mahdollistavat Euroopan meri- ja kalatalousrahaston varojen käytön pandemian aiheuttamien negatiivisten taloudellisten vaikutusten kompensoimiseen.

Ministeri Jari Leppä kiittää komissiota nopeista toimista ruokasektorin tilanteen helpottamiseksi. Kuitenkin joiltain osin, esimerkiksi tilalla tapahtuvan valvonnan vähentämisen osalta, olisi Lepän mielestä voitu mennä pidemmällekin kuin mitä komissio on päättänyt.

Lisätietoja:

Erityisavustaja Satu Haapaniemi, p.  0295 162 058

Erityisavustaja Teppo Säkkinen, p. 050 516 2868