Hyppää sisältöön
Media

Maatalousneuvostossa aiheena kansainvälinen kauppa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 20.1.2017 15.22
Tiedote

Maatalous- ja kalastusneuvosto kokoontuu Brysselissä maanantaina 23. tammikuuta 2017. Suomea kokouksessa edustaa maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

Maatalousministerit keskustelevat kokouksessa maataloustuotteiden kansainvälisestä kaupasta ja vapaakauppasopimuksien vaikutuksista EU:n maatalouteen. Taustalla on komission marraskuussa aiheesta julkaisema tutkimus.

- On tärkeää, että laadukkaille eurooppalaisille maataloustuotteille löytyy markkinoita kolmansista maista, maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen toteaa.

Avautuvat markkinat antavat Euroopan kilpailukykyisille tuottajille mahdollisuuden kasvaa, mutta kaikki tuotteet ja alueet eivät kuitenkaan ole yhtä kilpailukykyisiä.

- Suomen kannalta on myös olennaista, että edellytykset kannattavalle tuotannolle koko unionin alueella säilyvät, mukaan lukien epäsuotuisat alueet. Vahvaa maatalouspolitiikkaa tarvitaan jatkossakin, ja kauppa- ja maatalouspolitiikan pitää tukea toisiaan, muistuttaa Tiilikainen.

Kansainvälisen kaupan lisäksi neuvostossa keskustellaan myös maitomarkkinoista. Komissio esittelee neuvostolle kertomuksensa niin kutsutusta maitoalan paketista. Ministerit keskustelevat myös yleisestä markkinatilanteesta, joka on eurooppalaisittain kohentunut.

Suomi näkee tärkeänä, että esimerkiksi tulevan CAP-uudistuksen yhteydessä pohditaan erilaisia toimia mahdollisesti tulevien markkinakriisien helpottamiseksi. Toimenpiteiden pitäisi olla nopeammin ja sujuvammin käytettävissä rajusti heikentyvässä markkinatilanteessa. Tuotannon säilyttäminen myös epäsuotuisilla alueilla on tärkeää, mikä edellyttää vahvoja tukitoimenpiteitä.

Lisätietoa maa- ja metsätalousministeriöstä:
maatalousneuvos Kari Valonen, p. 0295 16 2269

EU ja kansainväliset asiat Eläimet ja kasvit Kimmo Tiilikainen Ruoka ja maatalous