Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Maataloustuotannon valvonnan kehittämisehdotusten toimeenpano käynnistyi

Maa- ja metsätalousministeriö
24.8.2017 16.00
Tiedote

Kesäkuussa 2017 julkaistu selvitys maataloustuotannon valvontojen kehittämisestä lähtee lausunnoille. Alan toimijoilta odotetaan näkemyksiä selvityksen kehittämisehdotusten tärkeysjärjestyksestä.

Selvityshenkilöt Kirsi Henttu, Pia Lehmusvuori ja Timo Lehtiniemi antoivat maa- ja metsätalousministeriön teettämässä selvityksessä 60 ehdotusta muun muassa valvontaprosessien ja valvonnan tietovirtojen käsittelyn kehittämisestä. Selvityksessä tarkasteltiin kokonaisuutena kaikkea maatiloille kohdistuvaa maataloustuotannon valvontaa: viljelijä- ja rakennetukivalvontoja sekä substanssivalvontoja, kuten eläinten hyvinvoinnin sekä eläinten ja kasvien terveyden valvontaa.

Maa- ja metsätalousministeriö lähettää selvityksen lausunnoille elokuun lopussa. Sidosryhmiltä pyydetään näkemyksiä kehittämisehdotuksista ja niiden toteuttamisen tärkeysjärjestyksestä.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä tapasi tänään valvontoja ohjeistavien Maaseutuviraston ja Elintarviketurvallisuusviraston sekä tuottajajärjestöjen MTK:n ja SLC:n edustajat. Ministeri Lepän mukaan ehdotusten toimeenpanon selvittäminen on jo aloitettu:

– Selvityshenkilöt tekivät useita kannatettavia ehdotuksia. Niitä kaikkia ei kuitenkaan voida toteuttaa saman tien, siksi tarvitaan priorisointia. Toivon, että lausuntokierroksen myötä saamme toimijoiden mielipiteet siitä, mitä ehdotuksia lähdemme ensi vaiheessa viemään eteenpäin.

Leppä mainitsee yhtenä tärkeänä valvonnan kehittämiskohteena prosessin työkalut eli tietojärjestelmät:

– Hyvä tavoite on, että niin viljelijät kuin tarkastajatkin voisivat tallentaa tiedot vain yhteen kertaan. Useaan paikkaan tallentaminen jäisi silloin historiaan.

Myös EU:n komissio työskentelee valvontojen järkevöittämiseksi.

– EU:n komission odotetaan lähiaikoina antavan ehdotuksensa siitä, että pinta-alatukivalvontoja voitaisiin jäsenmaan niin halutessa osittain korvata peltojen säännöllisellä satelliittiseurannalla, ministeri Leppä kertoo.

– Sekä maa- ja metsätalousministeriö että eräät muut jäsenmaat ovat toimittaneet vastaavia ehdotuksia EU:n komissiolle jo aiemmin. On hienoa, että komissio on nyt lähtenyt työstämään ehdotuksia käytäntöön viemiseksi. Suomi on toimittanut komissiolle myös useita muita EU-säädösten yksinkertaistamisehdotuksia, ja jatkamme työtä niiden toteutumiseksi, ministeri korostaa.

Selvitys maataloustuotannon valvonnoista on osa hallituksen normienpurun kärkihanketta. Se tukee maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalan rakenneuudistusta, johon liittyvät maakuntauudistus sekä Maaseutuviraston ja Elintarviketurvallisuusviraston yhdistyminen vuonna 2019.

Selvitys maataloustuotannon valvonnan kehittämisestä

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä

kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio, p. 0400 291 910
neuvotteleva virkamies Pia Lehmusvuori (selvitys maataloustuotannon valvonnan kehittämisestä), p. 0400 395 537
neuvotteleva virkamies Mirja Kiviranta (pinta-alatukivalvonnan korvaaminen satelliittikuvilla), p. 040 704 0555

sähköpostiosoitteet: etunimi.sukunimi(at)mmm.fi

Jari Leppä Maaseutu Ruoka ja maatalous Tutkimus ja kehittäminen norminpurku