Metsäneuvosto keskusteli lasten ja nuorten osallistamisen sekä metsiä ja metsäalaa koskevan tietämyksen vahvistamisesta
.jpg/fcd38d44-f505-187e-692e-cc291646876b?t=1742994512853&width=1200)
Metsäalan yhteistyöfoorumi, kansallinen metsäneuvosto kuuli keskiviikkona 26.3.2025 nuorilta itseltään sekä metsäkasvatuksen ammattilaisilta näkemyksiä siitä, miten lasten ja nuorten osallistamista sekä metsiä ja metsäalaa koskevaa tietämystä voidaan lisätä. Lisäksi metsäneuvostoa puhutti muun muassa Euroopan unionin biotalousstrategia. Virkanäkemys metsien kasvun ja hiilinielujen vahvistamisen toimenpidepaketiksi luovutettiin tiedoksi metsäneuvostolle.
Nuorten metsäneuvoston järjestäneen työryhmän puheenjohtaja Salla Tiitinen Metsäylioppilaat ry:stä ja sihteeri Eetu Orava Suomen Kylät ry:n tulevaisuusjaostosta esittelivät kansallisen metsäneuvoston kokouksessa nuorten metsäneuvoston työskentelyn tuloksia. Nuorten metsäneuvosto kokosi tammikuussa kolmisenkymmentä metsistä ja metsäalasta kiinnostunutta nuorta syventymään metsien käyttöön ja hoitoon, metsäalaan, viestintään ja metsäpolitiikkaan liittyviin kysymyksiin.
Nuoret tunnistivat, että sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden näkökulmasta metsän kestävän käytön haasteet kumpuavat muiden muassa siitä, ettei tulevien sukupolvien metsänomistajilla ole riittävää tietämystä taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävästä metsänhoidosta. Lisäksi haasteina nähtiin metsäkeskustelun polarisoituminen, dialogin puute ja se, ettei faktapohjainen tieto usein tavoita nuoria.
Ratkaisuina nuoret näkivät metsäopetuksen ja -kasvatuksen lisäämisen kouluissa ja vapaa-ajantoiminnassa esimerkiksi omana valinnaisaineenaan ja osana harrastamisen Suomen mallia. Metsien hoidon ja -käytön tueksi kaivattiin myös lisää lainsäädännöllistä ja informaatio-ohjausta. Metsiä koskevan tiedon ja ymmärryksen lisäämisen ja keskustelukulttuurin parantamisen kannalta sukupolvienkin välisen dialogin vahvistaminen nähtiin tärkeänä.
Nuoret myös peräänkuuluttivat lasten ja nuorten aidon osallistamisen olevan metsiä ja metsäpolitiikkaa koskevissa asioissa erityisen tärkeää, sillä metsissä toimenpiteiden vaikutukset näkyvät usein vasta kymmenien vuosien kuluttua. Lisäksi muistutettiin nuorten olevan ikäjakaumaltaan ja taustoiltaan hyvin erilaisia, mikä on huomioitava myös viestinnän keinoissa, kanavissa ja sävyssä.
Metsätietoa vahvistettava kouluissa ja vapaa-ajalla, osallistamiseen tarvitaan pitkäjänteisyyttä
Nuorten metsäneuvoston tulosten esittely kirvoitti kansallisen metsäneuvoston jäsenissä runsaasti kiitoksia konkreettisista ehdotuksista. Jäsenistössä tunnistettiin, että sosiaalisen median ja kampanjoiden ohella tulisi keskittyä nuorten tavoittamiseen ja osallistamiseen pitkäjänteisellä toiminnalla.
Jäsenistössä kannustettiinkin ottamaan nuorten edustajia mukaan metsiä koskevaan päätöksentekoon. Lisäksi painotettiin koulutuksen merkitystä. Huomautettiin, että metsiä ja metsäkulttuuria koskevan ymmärryksen sekä metsäalan houkuttelevuuden kannalta on tärkeää saada lapset ja nuoret ympäri Suomea metsään.
Vuosikymmenten työuran lasten ja nuorten metsäkasvatuksen ja -viestinnän parissa tehnyt Suomen metsäyhdistyksen Sirpa Kärkkäinen muistutti, että valtakunnallista opetussuunnitelmaa ollaan uudistamassa ja opetus- ja kulttuuriministeriössä on parhaillaan käynnissä peruskoulun tulevaisuustyö. Yksi teemoista on ekologinen ja sosiaalinen kestävyys, jossa metsäkasvatuksella on tärkeä merkitys. Kärkkäinen kehottikin metsäneuvoston jäseniä vaikuttamaan peruskoulun tulevaisuuden visiointiin.
Metsäkasvatuksesta jatkoi Suomen 4H-liiton järjestöpäällikkö Sampo Juhajoki, joka esitteli Metsissä on mahdollisuus -selvityksen tuloksia vaikuttavasta metsäalan yhteistyönä toteutettavasta metsäkasvatuksesta kouluissa. Retkeily ja metsien virkistyskäyttö todettiin nuoria kiinnostaviksi teemoiksi, joiden kautta syntyy usein syvällisempi kiinnostus metsiin. Työelämäesimerkit ja -projektit puolestaan tekevät oppimisesta mielekästä ja kiinnostavaa.
EU:n biotalousstrategia metsäsektorille kriittisen tärkeä – Suomen vaikuttamistyö näkyy
Laajassa ajankohtaiskatsauksessaan maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah kertoi, että viimeksi alkuviikosta tavanneen metsäisten EU-valtioiden For Forest+ -ryhmän yhteistyö on jatkunut aktiivisena. Ministeri toisti aiemmissakin kokouksissa esillä olleen tiedon siitä, että Suomen lisäksi myös monilla muilla EU-valtioilla – myös muilla kuin metsäisillä − on haasteita täyttää LULUCF-asetuksen velvoitteita.
Metsäneuvoston jäsenet painottivat parhaillaan uudistettavan Euroopan unionin biotalousstrategian olevan olennainen tärkeä Suomen metsäsektorille. Jäsenistöstä kiiteltiin sitä, että Suomen ennakkovaikuttamisen viestit näyttävät menneen Brysselissä hyvin läpi. Metsäbiotalouden tuotteita esittelevä Uusi puu -näyttely on touko-kesäkuun taitteessa esillä komission Berlaymont-rakennuksessa.
Keskustelussa nielu- ja monimuotoisuusasioista nostettiin jälleen esille, että metsäteollisuuden tuotteiden jalostusarvoa tulisi kyetä nostamaan. Toisaalta huomautettiin, että markkinoilla jalostusarvon vahvistumisen vaikutukset heijastuvat myös muihin metsäteollisuuden tuotteisiin. Neuvoston jäsenet ehdottivatkin, että jalostusarvon nostoa käsiteltäisiin kokouksissa tarkemmin nimenomaan markkinoiden ja lopputuotteiden näkökulmasta.
Metsäneuvostolle luovutettiin tiedoksi maa- ja metsätalousministeriössä virkatyönä valmisteltu metsien kasvun ja hiilinielujen vahvistamisen toimenpidepaketti, josta voi lukea tarkemmin alla olevan linkin takaa avautuvasta tiedotteesta.
Muualla sivustollamme:
Virkavalmistelu metsien kasvun ja hiilinielujen vahvistamisen toimenpidepaketiksi on saatu päätökseen
Nuorten metsäneuvosto 2025 peräänkuuluttaa vastuullista metsien käyttöä, asiallista keskustelua ja tietoisuuden lisäämistä
Ministeri Sari Essayah avasi toista kertaa kokoontuvan nuorten metsäneuvoston
Nuorten metsäneuvoston 2025 haku on avautunut
Lisätietoja:
Erno Järvinen
metsäneuvos, metsä- ja biotalousyksikön päällikkö
maa- ja metsätalousministeriö
etunimi.sukunimi@gov.fi
029 516 2150