Ruoka-alan kansallinen TKI-foorumi käynnistyi 19.3.2025

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 21.3.2025 10.54
Tyyppi:Uutinen

Kansallisen ruoka-alan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan (TKI) foorumin työ käynnistyi keskiviikkona 19. maaliskuuta järjestetyssä kick-off-seminaarissa. Pitkään toivottu foorumi edistää yhteistyötä, yhteiskehittämistä ja tiedon jakamista ja vauhdittaa kansallisia toimia kestävän ruokajärjestelmän kehittämiseksi.

Suomi on ollut aktiivinen ruokajärjestelmään liittyvässä TKI-toiminnassa ja liiketoiminnan kehittämisessä. Valtakunnalliset ja alueelliset toimijat työskentelevät TKI-kentässä, mutta toiminta on usein siiloutunutta, mikä rajoittaa tiedonsiirtoa ja yhteiskehittämistä. Elintarvikealan TKI-foorumin perustaminen helpottaa kommunikaatiota ja koordinointia Suomen ruokajärjestelmän toimijoiden välillä. Foorumin perustamisen tavoite on toimijoiden välisen yhteistyön parantaminen

TKI-foorumi 

  • parantaa elintarvikealan yhteistyötä ja tiedonkulkua
  • levittää tutkimustietoa
  • tiedottaa hankevalmisteluista
  • madaltaa yritysten mukaantulon kynnystä
  • tehostaa yhteiskehittämistä
  • edistää tohtoriopiskelijoiden verkostoitumista
  • kehittää yhteistä kansallista tutkimusinfrastruktuuria.

Foorumi järjestää työpajoja ja seminaareja erityisesti tutkimukseen liittyen. Vuosittain järjestettävä Elintarvikealan TKI-foorumin seminaari keskittyy tutkimukseen ja yhteiskehittämiseen. Tapahtumia järjestetään yhdessä elintarvikealan yhdistysten, klustereiden ja ekosysteemien kanssa.

Maa- ja metsätalousministeriön tutkimusjohtaja Mikko Peltonen kannusti puheenvuorossaan hakemaan TKI-rahoitusta avoinna olevasta FOOD2.0 -hankehaustaTiedosto avautuu uudessa välilehdessä pdf 259kB . Tutkimushankkeiden rahoittamiseen on varattu kaudella 2025–2029 noin 5 miljoonaa euroa.

Haun painopisteet ovat:

  1. Maatilojen riskit muuttuvassa toimintaympäristössä 
  2. Ravinteiden kierron tehostaminen systeemi- ja tilatasolla 
  3. Uusien tekniikoiden tehokas hyödyntäminen kasvinjalostuksessa
  4. Pellon monimuotoisuuden, kasvukunnon ja viljelyvarmuuden sekä luonnon monimuotoisuuden lisääminen  

Suomen TKI-foorumin taustalla ovat Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy, Luonnonvarakeskus, Helsingin yliopisto, Elintarviketeollisuusliitto ja maa- ja metsätalousministeriö. Maa- ja metsätalousministeriö on yksi foorumin osarahoittajista.

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija Elina Ovaskainen, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 162 180, etunimi.sukunimi@gov.fi
 

Kestävä ja kannattava ruokajärjestelmä Ruoka ja maatalous