Hyppää sisältöön
Media

Ruokapäivää vietetään huolien keskellä – globaali ruokaturvatilanne heikkenee

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 14.10.2022 11.57
Uutinen

Vuosittain lokakuun 16. päivänä vietetään YK:n kansainvälistä ruokapäivää (World Food Day). YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO on nostanut tämän vuoden teemaksi riittävän ja ravitsevan ruoan yhteiskunnallisen merkityksen teemalla Ketään ei jätetä – Leave no one behind.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja muut konfliktit, Covid-19, pahenevat ilmastonmuutosilmiöt, lajiston köyhtyminen sekä nopeasti muuttuva taloudellinen ja kaupallinen ympäristö – nämä kaikki yhdessä ovat nostaneet huolen ruoasta ja sen saatavuudesta kansainvälisen politiikan keskiöön. 

Maailmassa on tällä hetkellä noin 828 miljoonaa kroonisesti nälkäistä ihmistä ja heidän määränsä on viime vuosina jatkuvasti kasvanut. Nälkä painottuu kaikkialla maaseutuväestöön, naisiin ja lapsiin, mutta myös hallitsemattomasti kasvaneiden kaupunkien akuutti nälkä kasvaa nopeasti. Jo valmiiksi heikon ruokaturvan alueilla ilmastonmuutoksen ilmiöt sekä kasvi- ja eläintaudit kärjistävät nälkäongelmaa. Konfliktialueilla ruokahuolto yleensä pettää, eikä pakenevien ihmisten huoltoa pystytä useinkaan järjestämään sen paremmin. Kuten on Ukrainan sodasta huomattu, saatavuuden hintavaikutukset voivat olla rajuja ja tämän kokevat ensimmäisinä tuontiruoan varassa olevat köyhimmät maat.

Huono ravitsemuksellinen tilanne ei koske ainoastaan köyhimpiä maita. Koko maailman väestöstä 40 prosenttia eli 3,1 miljardia ihmistä ei saa ravitsemuksellisesti täysipainoista ruokaa. Nälän ja puutosilmiöiden ohella ylipaino on nopeasti lisääntyvä kansanterveyttä vakavasti uhkaava ilmiö.

Lisää globaalista nälästä.

YK:n ruokapäivä 2022: Ketään ei jätetä -seminaari torstaina 27.10.2022 klo 10–12 Tiedekulma, Yliopistonkatu 4, Think Lounge 

Miten kotimaista ruokajärjestelmäämme tulisi kehittää niin, että se olisi ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävällä pohjalla? Miten hyvinvointiyhteiskuntamme huolehtii tässä ajassa siitä, ettei ketään jätetä nälkään?

Suomen FAO-toimikunnan järjestämässä seminaarissa keskustellaan ruokaturvan polttavista kysymyksistä kuluttajatutkimuksen, ravitsemustieteen ja talouden näkökulmista.  Tilaisuuden avaa maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen videotervehdyksellään ja pääpuhujina ovat professori Mari Niva ja professori Xavier Irz Helsingin yliopistosta.

Linkki ohjelmaan.

Ilmoittautumiset seminaariin: johanna.paljakka (at) gov.fi

Lisätietoja: 

Suomen FAO-toimikunnan puheenjohtaja Aulikki Hulmi, aulikki.hulmi (at) gov.fi, p. 0295 162 034
Suomen FAO-toimikunnan sihteeri Anna Santala, anna.santala (at) gov.fi, p. 0295 162 418

EU ja kansainväliset asiat Ruoka ja maatalous