Hyppää sisältöön
Media

Valtioneuvosto vahvisti tuotantopalkkioiden ehdot ja enimmäistukimäärät vuodelle

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 13.12.2007 15.48
Tiedote -

Valtioneuvosto päätti tänään muutoksista peltokasvien ja nautojen tuotantopalkkioihin vuodelle 2008. Nautojen tuotantopalkkioiden ehdot säilyvät ennallaan, mutta peltokasvien tuotantopalkkion ehdot ovat joiltakin osin muuttuneet.

Vähimmäisviljelyalan muutoksen tavoitteena on kannustaa viljelijöitä monipuolistamaan viljelykasvivalikoimaansa. Seoskasvustojen valkuaiskasvin ja viljan kylvösiemen seossuhteen muutoksella pyritään kannustamaan viljelijöitä erityisesti kotimaisen luonnonmukaisesti tuotetun valkuaisrehun tuotantoon.

Palkkiot ovat osa EU:n tilatukijärjestelmää ja ne ovat EU:n kokonaan rahoittamaa tukea, jota voidaan maksaa yhteensä enintään 15,958 miljoonaa euroa. Tästä enimmäismäärästä maksetaan peltokasveille 5,84 miljoonaa euroa ja naudoille yhteensä enintään 10,118 miljoonaa euroa.

Peltokasvien tuotantopalkkion tilakohtainen vähimmäisviljelyvaatimus alenee nykyisestä 15 prosentista 10 prosenttiin 1.1.2008 alkaen. Muutoksen tavoitteena on helpottaa viljelijöiden pääsyä tukijärjestelmän piiriin ja toisaalta vähentää muun muassa syysviljojen viljelyn tilalle aiheuttamia riskejä. Suomessa on mahdollista myöntää tuotantopalkkiota tietyille peltokasveille, joiden katsotaan monipuolistavan peltoviljelyä.

Peltokasvien tuotantopalkkiossa tukikelpoisia ovat seuraavat viljelykasvit: syysruis, syysvehnä, ruisvehnä, syyskylvöinen spelttivehnä, syysrapsi, syysrypsi, kevätrapsi, kevätrypsi, auringonkukka, soijapapu, peltoherne, härkäpapu, makea lupiini, öljypellava, kuitupellava ja kuituhamppu sekä valkuaiskasvien ja viljan seoskasvusto.

Tuotantopalkkion saamiseksi tukikelpoisten kasvien yhteenlaskettu viljelyala on oltava vähintään 10 prosenttia peltoalasta. Yksittäiselle kasville palkkiota maksetaan enintään 50 prosentille peltoalasta. Tuen määrä on enintään 50 euroa hehtaarilta.

Viljan ja valkuaiskasvien seoskasvuston määritelmää on muutettu siten, että valkuaiskasvin kylvösiemenmäärä tulee olla yli 50 prosenttia siemenseoksen painosta. Tavoitteena on erityisesti edistää luonnonmukaisesti tuotetun luomuvalkuaisrehun tuotantoa rehusäädösten kiristyessä. Aiemmin viljan siemenmäärä rajattiin enintään 15 prosenttiin. Muutoksen jälkeen viljelijällä on suurempi mahdollisuus valita seoskasvustojen viljan ja valkuaiskasvien siemenmäärä tilakohtaisesti ja näin valita tilallensa parhaiten soveltuva seoskasvusto.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
jaoston päällikkö, ylitarkastaja Juha Palonen p.(09) 160 52935, 0400 812 935
ylitarkastaja Auli Nurmi, p. (09)160 52263
etunimi.sukunimi@mmm.fi