Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Keskiössä ruokaturva ja luonnonvarojen kestävä käyttö
Suomi mukaan FAO:n hallintoneuvostoon

Maa- ja metsätalousministeriö
29.6.2017 13.03
Tiedote

Suomesta tulee heinäkuussa YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n hallintoneuvoston jäsen. FAO:n tavoitteena on nälän, aliravitsemuksen ja köyhyyden poistaminen, taloudellisen ja sosiaalisen kehityksen edistäminen sekä luonnonvarojen kestävä käyttö. Suomi edustaa FAO:n hallintoneuvostossa kaikkia Pohjoismaita seuraavat kolme vuotta.

Hallintoneuvostossa Suomi painottaa muun muassa tieto- ja standardityötä, riskinkestävyyttä sekä luonnonvarojen kestävää hallintaa ja käyttöä. Tärkeitä teemoja ovat kestävät ruokajärjestelmät ja kiertotalous.

Lisäksi Suomi on ehdottanut, että vuosi 2020 julistetaan kansainväliseksi kasvinterveysvuodeksi. Aloite on saanut useilta mailta vahvaa kannatusta. Lopullisen päätöksen asiasta tekee YK:n yleiskokous.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä osallistuu Roomassa FAO:n yleiskokouksen istuntoon, joka alkaa 3.7. Kokouksen keskeisenä teemana on ilmastonmuutoksen ja maatalouden yhteys.

– FAO:n hallintoneuvoston jäsenyys on hieno tilaisuus tuoda kansainvälisesti esille Suomelle tärkeitä teemoja ja maamme osaamista. Lisäksi pääsemme vaikuttamaan FAO:n tekemään työhön. Erityisesti haluan painottaa, että ruokaturvan saavuttaminen edellyttää maaseudun yrittäjyyden vahvistamista kaikkialla maailmassa, ministeri Leppä toteaa.

Suomi järjestää yleiskokouksen yhteydessä yhteistyökumppaniensa kanssa maailmanlaajuista terveysturvaa koskevan sivutapahtuman. Tapahtuman tarkoituksena on muistuttaa, että FAO:lla ja maatalousalalla on tärkeä rooli kokonaisvaltaisessa terveysturvatyössä. Kansallinen, alueellinen ja globaali yhteistyö on välttämätöntä rajat ylittävien terveysuhkien torjunnassa.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO perustettiin vuonna 1945. Nykyiset 194 jäsenvaltiota tekevät siitä jäsenmäärältään suurimman YK:n erityisjärjestön. Järjestön pääjohtajana toimii brasilialainen José Graziano da Silva, jonka toinen nelivuotiskausi alkoi vuonna 2015.   

Lisätiedot:

neuvotteleva virkamies Anna Santala, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 162 418

kansainvälisten asioiden johtaja Aulikki Hulmi, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 162 113

ministerin erityisavustaja Jukka-Pekka Kataja, p. 0295 162 476

[email protected]

EU ja kansainväliset asiat Jari Leppä
FAO