Hyppää sisältöön
Media

Vältä verkkokalastusta heinäkuussa norppavesillä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 27.6.2022 9.02
Tiedote

Saimaannorppakanta saavutti suojelustrategian välitavoitteen 400 norpasta kuusi vuotta etuajassa. Laji on silti erittäin uhanalainen, ja kalastajilta vaaditaan erityistä tarkkuutta ja vastuullisuutta norppavesillä etenkin heinäkuussa verkkokalastuskiellon päättyessä. Kukaan ei halua saada vahingossa pyydykseensä saimaannorppaa.

Saimaannorpan suojelemiseksi on säädetty kalastusrajoituksia. Verkkokalastuskielto Saimaalla päättyy heinäkuussa (muikkuverkkojen käyttö on sallittua 21.6. alkaen). Verkkokalastus on heinäkuussa kuitenkin vaarallista kuuteille, jotka ovat vielä pieniä ja sotkeutuvat verkkoihin isoja norppia helpommin. Siksi norppavesillä suositellaan heinäkuussa verkkokalastuksen sijaan muita pyyntimuotoja. Tarkista alta Saimaan kalastusrajoitusalueella voimassa olevat säädökset:

  • Verkkokalastus on täysin kiellettyä 15.4.–30.6. Poikkeuksena tästä ovat kuitenkin alle 22 millimetrin solmuvälin muikkuverkot, joiden käyttö sallittu 21.6. alkaen.
  • Riimuverkkojen ja muiden vahvalankaisten verkkojen käyttö on kiellettyä ympäri vuoden. 
  • Verkot on aina ankkuroitava pohjaan joko verkon tai verkkojadan molemmista päistä.
  • Katiskan tai merran nielu ei saa olla leveydeltään tai edes venytettynä yli 15 senttimetriä.
  • Pitkäsiiman käyttö on aina kiellettyä, samoin kuin muun koukkupyydyksen, jossa käytetään syöttinä kalaa tai kalanpalaa.

Saimaannorpan suojelemiseksi säädettyä rajoitusaluetta (2 900 km2) laajennetaan sitä mukaan, kun kuutteja syntyy uusille alueille. Kalastusrajoitusalue löytyy kalastusrajoitus.fi-palvelusta

Viime kesinä kalastuksenvalvonnassa on löytynyt asetuksenvastaisia katiskoita. Saimaannorppa pääsee väljänieluiseen katiskaan, mutta ei sieltä pois. Siksi on tärkeää, että katiskan nielun leveys on leveydeltään alle 15 senttimetriä. Katiskan ja suljetun rysän nielu tulee olla vahvistettu siten, että se ei missään olosuhteissa pääse laajenemaan 15 senttimetriä suuremmaksi.

Saimaa on merkittävää kalastusaluetta: alue tuottaa kolmanneksen Suomen sisävesien kaupallisen kalastuksen saaliin arvosta ja lisäksi alueella on runsaasti vapaa-ajankalastajia. Verkkokalastus tuottaa suurimman osan kaupallisesta ahven- ja kuhasaaliista sekä vapaa-ajankalastuksessa kuha-, muikku- ja siikasaaliista. Kalastusrajoitukset heikentävät kaupallisen kalastuksen toimintaedellytyksiä ja vähentävät saalista. Saimaannorpan suojelemiseksi säädetyissä kalastusrajoituksissa pyritään huomioimaan myös kotimaisen kalan saatavuus.
 

Lisätietoja:

Eija Kirjavainen, kalastusneuvos, 0295162404, etunimi.sukunimi(at)gov.fi