Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Viranomaiset tehostavat eläintautien torjuntaa Venäjän rajalla

Maa- ja metsätalousministeriö
14.6.2018 11.30
Tiedote

Viranomaiset lisäävät toimia estääkseen vaarallisten eläintautien, kuten afrikkalaisen sikaruton, leviämisen Suomeen. Vaalimaan raja-asemalla aloitti 14. kesäkuuta Suomen ensimmäinen elintarvikkeita etsivä tullikoira. Koira etsii matkustajien mukana tulevia luvattomia eläinperäisiä elintarvikkeita. Lisäksi Vaalimaan rajanylityspaikalle on asennettu suuria infotauluja, opasteita ja julisteita ja ruokajäteastioita, joihin matkustajat voivat jättää luvattomat eläinperäiset elintarvikkeet.

Tulli kiinnittää tuliaistuonnin valvontaan erityistä huomiota Vaalimaan pilotointivaiheen aikana kaikilla itärajan rajanylityspaikoilla ja Helsinki-Vantaan lentokentällä. Tullin ruokakoiraa hyödynnetään näissä valvontatoimissa valtakunnallisesti. Mukana yhteistyössä ovat maa- ja metsätalousministeriö, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Tulli ja Rajavartiolaitos.

”Uudet käynnistyvät toimenpiteet afrikkalaisen sikaruton torjunnassa ovat hieno esimerkki viranomaisten yhteistyöstä. Suomen ja koko EU:n tulee tehdä kaikkensa, jotta tauti ei leviäisi uusille alueille. Sikarutolla olisi laajat vaikutukset sikatalouteen, vientiin, metsästykseen ja kansalaisten elämään tautialueilla. Kysymys on suuren luokan asiasta, minkä takia jokaisen matkustajan tulee toimia vastuullisesti tullessaan Suomeen”, sanoi maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

Suomen ensimmäinen ”ruokakoira”

Tulli on kouluttanut eläinperäisten elintarvikkeiden etsintään erikoistuneen ruokakoiran. Se tehostaa tullivalvontaa entisestään. Hieman yli vuoden ikäinen kultainennoutaja Aino on ensimmäinen ruokakoira Suomessa. Sen koulutusta koordinoi Tullin koirakoulu, ja oppeja koulutukseen on haettu muun muassa Heathrow’n lentokentältä Englannista.

Ruokakoira Aino työskentelee pääasiassa itärajalla, mutta se voi toimia valtakunnallisesti lentokentillä ja satamissa, ja sitä voidaan hyödyntää Eviralle annettavissa virka-aputehtävissä. Tällä hetkellä Ainon tunnistamia elintarvikehajuja ovat esimerkiksi villisian-, sian-, kanan- ja naudanliha, makkara sekä juusto. Aino tunnistaa eri tavoin pakatut tuoreet ja prosessoidut elintarvikkeet, ja etsii niitä erittäin innokkaasti.

”On hienoa, että nyt myös meillä Suomessa on Tullissa koira tähän tärkeään tehtävään. Ainon osaaminen tukee erinomaisesti muuta rajalla tehtävää viranomaisyhteistyötä”, totesi maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio Vaalimaalla.

Afrikkalainen sikarutto uhkaa sikataloutta

Afrikkalainen sikarutto on vakava uhka suomalaiselle ja eurooppalaiselle sianlihantuotannolle. Sikaeläimille tappavaa tautia esiintyy mm. EU-alueen itäosissa, kaikissa Baltian maissa ja EU:n itäisissä naapurimaissa.  Tauti leviää maasta toiseen ihmisten huolimattoman toiminnan takia ja eläinten mukana. Eväinä ja tuliaisina kuljetettavat sian- ja villisianlihatuotteet ovat yksi leviämiskanava. Esimerkiksi Tsekkiin ja Unkariin taudin epäillään levinneen eväiden tai ruokajätteen mukana.

Lihan, lihavalmisteiden, maidon ja maitotuotteiden tuonti EU-alueelle matkustajien mukana tai yksityishenkilölle postitse lähetettyinä, on eläintautien leviämisriskin takia EU-lainsäädännöllä kiellettyä. Eläinperäisille elintarvikkeille tarkoitetut ruokajäteastiat otetaan käyttöön Vaalimaan rajanylityspaikalla näiden tuotteiden vapaaehtoista luovutusta varten.

Uudet toimet Vaalimaan raja-asemalla liittyvät osaltaan EU:n pyrkimyksiin tehostaa afrikkalaisen sikaruton torjuntaa niin, että se ei leviäisi vielä tautivapaille alueille, kuten Suomeen ja muualle läntiseen Eurooppaan.

Lisätietoja:

MMM: Apulaisosastopäällikkö Taina Aaltonen, p. 0295162439, kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio, p. 0400 291910

Evira: jaostopäällikkö Kitty Schulman, p. 040 1632531

Tulli: valvontajohtaja Mikko Grönberg, p. 040 3322679

Jari Leppä