Kansallinen metsäneuvosto keskusteli valmisteilla olevan uuden kansallisen metsästrategian (KMS2035) hankesalkusta

5.10.2022 16.40
MMM
Metsäneuvosto lähti kokouksen jälkeen metsään tutustumaan jatkuvapeitteiseen metsänkasvatukseen
Kansallinen metsäneuvosto keskusteli 5.10.2022 pidetyssä kokouksessaan esityksestä valmisteilla olevan Kansallisen metsästrategian 2035 (KMS 2035) hankesalkuksi. Seuraavan kerran metsäneuvosto käsittelee strategiaa lausuntokierroksen jälkeen joulukuussa 2022. Lausuntokierros käynnistyy 10.10.2022.

Poikkihallinnollinen työryhmä nimetty valmistelemaan maankäytön muutosmaksun lainsäädännön valmistelutyötä

3.10.2022 14.06
MMM YM
Rakentamista ja pellonraivausta koskevalla maankäytön muutosmaksulla pyritään minimoimaan metsäkatoa ja ilmastopäästöjä. Virkamiestyöryhmän laatiman lakiesitysluonnoksen on määrä lähteä lausunnoille huhtikuun 2023 ensimmäisellä viikolla.

Maa- ja metsätalousministerin erityisavustajaksi Topi Heinänen

29.9.2022 16.19
MMM
Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen on kutsunut erityisavustajakseen OTM, varatuomari Topi Heinäsen. Hän aloittaa tehtävässä 3.10. vastuualueenaan ilmasto- ja vesitalous- sekä viestintäasiat. Topi Heinänen siirtyy erityisavustajaksi Keskustan eduskuntaryhmän oikeudellisen asiantuntijan tehtävästä. Heinänen on toiminut aikaisemmin asianajajana.

Juomavesidirektiivin toteutus toisi ihmisille lisää tietoa talousveden laadusta

29.9.2022 15.35
MMM

Hallituksen esitys EU:n juomavesidirektiivin kansallisesta toteutuksesta ottaa huomioon koko talousveden tuotantoketjun raakavedestä hanaan asti. Tärkein tavoite on turvata talousveden laatu. Toimeenpano toisi muutoksia useaan eri lakiin. Esitys etenee seuraavaksi eduskunnan käsittelyyn.


Turvemaihin kohdistuvilla ilmastotoimilla voidaan saada paljon aikaan

3.10.2022 16.16

Pohjoisenkin kesä voi toisinaan olla kuuma ja kuiva, mutta viimeistään syksyllä muistaa taas, missä kohdassa karttapalloa Suomi sijaitsee. Viilenevät päivät, sateiden saapuminen ja alava maa, jonka pieniinkin painanteisiin vesi jää viipymään. Soistuva maa, jonka maapinta-alasta kolmannes on turpeen peitossa. Turvemaatoimet ovat syystäkin keskeisimmässä roolissa maankäyttösektorin ilmastosuunnitelmassa, jota käsitellään eduskunnassa kuluvana syksynä, kirjoittaa johtava asiantuntija Anna Salminen.

Helmi-ohjelman toteutus etenee hyvin – heikentynyttä luontoa on tänäkin vuonna hoidettu tuhansia hehtaareja

30.9.2022 12.57
MMM

Vuoden 2022 ensimmäisellä puoliskolla on kunnostettu 3930 hehtaaria eri elinympäristöjä ja suojeltu 3200 hehtaaria soita.


Selvitys: vapaaehtoisten päästökompensaatioiden kaksoislaskentaa voidaan välttää eri tavoin

30.9.2022 11.21

Ilmastopäästöjen vapaaehtoista kompensaatiota voidaan toteuttaa eri tavoin ja välttää päästökompensaation kaksoislaskentaa, todetaan tuoreessa selvityksessä. Selvityksen mukaan EU-lainsäädäntö ei kuitenkaan mahdollista mukautusten tekemistä valtioiden kasvihuonekaasupäästöjen laskentaan.

Aito saunapalvikinkku on Suomen kolmastoista nimisuojattu tuote

29.9.2022 14.53
Komissio on hyväksynyt Aito saunapalvikinkku ja Äkta basturökt skinka -nimitysten rekisteröinnin. Suojatun maantieteellisen merkinnän hakijana on Saunapalviyhdistys ry.

Katso myös

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman 2014–2020 avulla jatketaan maaseudun kehittämistä entistäkin elinvoimaisemmaksi. Sellaiseksi, että se hyödyttää meitä kaikkia.

Lue lisää maaseduun kehittämisohjelmasta

Maa- ja metsätalousministeriö työpaikkana

Maa- ja metsätalousministeriö on asiantuntijaorganisaatio. Meillä työskentelee paljon muun muassa maa- ja metsätaloustieteiden, oikeus- ja hallintotieteiden sekä eläinlääketieteen huippuosaajia.

Lue lisää MMM:stä tyopaikkana

Kansallinen metsästrategia

Kansallinen metsästrategia listaa metsäalan tärkeimmät tavoitteet vuoteen 2025 mennessä.

Lue lisää kansallisesta metsästrategiasa