Hallinto mukana Farmarissa teemalla ”Ruokaturvaa koko Suomelle”

27.6.2022 14.08
MMM
Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonala on mukana Mikkelissä 30.6.-2.7. Farmarin Saimaa Stadium-hallissa yhteisosastolla otsikon ”Ruokaturvaa koko Suomelle” alla. Ruokaturvaa osastolla edustavat maatalouspolitiikan uudistuksen CAP:n esittely sekä Ruokaviraston palveluiden kuten nautarekisterin sekä koirarekisterin esittely. Myös Elintarvikemarkkinavaltuutetun toimisto on ensi kertaa mukana kertomassa toiminnastaan.

Vältä verkkokalastusta heinäkuussa norppavesillä

27.6.2022 9.02
MMM
Saimaannorppakanta saavutti suojelustrategian välitavoitteen 400 norpasta kuusi vuotta etuajassa. Laji on silti erittäin uhanalainen, ja kalastajilta vaaditaan erityistä tarkkuutta ja vastuullisuutta norppavesillä etenkin heinäkuussa verkkokalastuskiellon päättyessä. Kukaan ei halua saada vahingossa pyydykseensä saimaannorppaa.

Karhun metsästyskiintiö on 346 karhua – kiintiö 111 karhua pienempi kuin edellisenä vuotena

1.7.2022 13.14
MMM
Maa- ja metsätalousministeriö vahvisti asetuksellaan karhun metsästyskiintiön, joka on 346 karhua metsästyskaudella 2022–2023. Kiintiö on 111 karhua pienempi kuin edellisellä kaudella. Suomen riistakeskus päättää poikkeuslupien tarkemmasta kohdentamisesta.

Vesiosaamisen kasvuun ja kansainvälistymiseen rahoitusta – kestävän kasvun ohjelmasta yhteensä 1,76 milj. euroa kymmenelle vesiosaamisen hankkeelle

1.7.2022 12.02
MMM
Suomen kestävän kasvun ohjelmaan kuuluvassa haussa on valittu rahoitettavaksi kymmenen kehittämishanketta. Hankkeet tukevat vesiosaamisen kasvua ja kansainvälistymistä vahvistamalla kumppanuuksia ja kokonaistarjoamia, joilla on uutuusarvoa ja kaupallista liikevaihtopotentiaalia kansainvälisestikin.

Ministeri Kurvisen puhe Farmari-maatalousnäyttelyssä

30.6.2022 12.45
MMM
Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvisen puhe Farmari-maatalousnäyttelyssä 30.6.2022. Kurvinen esittää, että peruskoulun opetusohjelmaan otetaan mukaan vierailut maatiloille.

Evon kehittämistyöryhmä: Evosta luonnon monimuotoisuutta edistävä valtion malliretkeilyalue

29.6.2022 15.20
MMM
Kuva: Keijo Kallunki
Maa- ja metsätalousministeriön 24.11.2021 asettama Evon retkeilyalueen kehittämistyöryhmä luovutti loppuraporttinsa maa- ja metsätalousministeri Antti Kurviselle 29.6.2022. Työryhmä esittää, että Evoa kehitettäisiin valtion malliretkeilyalueena, jolla edistetään luonnon monimuotoisuutta sekä virkistyskäyttö- ja maisema-arvoja. Arvioiden mukaan esityksen toimenpiteillä kävijämäärä 2,5-kertaistuisi ja taloudellinen hyöty kasvaisi miljoonilla euroilla.

Maa- ja metsätalousministeriön kausityöohjeet poistuvat käytöstä

1.7.2022 10.06
MMM
Maa- ja metsätalousministeriön 1.3.2022 antamaa ohjetta ”Alkutuotannon kausityövoiman turvallinen maahantulo -ohjeistus työnantajille” ei ole enää tarpeen noudattaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päivittänyt koronaan liittyvät hygieniaohjeet, joita sen sijaan on noudatettava.

MMM ehdottaa muutoksia kaupallisen kalastuksen kiintiöjärjestelmään

30.6.2022 10.54
MMM
Kaupallisen kalastuksen kiintiöjärjestelmään ehdotettavista muutoksista keskeisimmät ovat trooli- sekä lohenkalastuksen siirrettävien käyttöoikeuksien muuttaminen toistaiseksi voimassa oleviksi sekä se, että järjestelmää ei enää sovellettaisi vuoden 2026 jälkeen silakan rysäkalastukseen. Ehdotettuja muutoksia koskeva luonnos hallituksen esityksestä lain muuttamiseksi on lausunnolla 12.8.2022 saakka.

Tämän vuoden eläinpalkkiot maksetaan alkuvuodesta 2023

29.6.2022 14.04
MMM

Ruokavirasto maksaa tänä vuonna haettujen EU:n eläinpalkkioiden ensimmäiset osat eläintiloille alkuvuodesta 2023. Eläinpalkkioiden järjestelmään on tullut tänä vuonna merkittäviä muutoksia, joiden vuoksi palkkioiden maksaminen tämän vuoden puolella ei ole mahdollista.

Kesäinen kalastuskausi on alkanut – muistetaan kalastaa vastuullisesti

27.6.2022 15.38
MMM

Monen suomalaisen kesälomaan kuuluu kalastus, tavalla tai toisella. Joillekin kalastus on intohimoinen harrastus, toisille leppoisaa oleskelua luonnon keskellä, jossa saalis ei niinkään ole keskiössä. Yksi voi opettaa lapsenlapsiaan kalastamaan, kun taas jollekin kalastus on ravinnon hankkimista ruokapöytään. Motivaatioita ja syitä kalastaa on lukuisia. Oli syy kalastaa mikä tahansa, niin kalastuksen tulee olla vastuullista ja kestävää. Kalakannat eivät ole ehtymätön luonnonvara ja lisäksi kalastus voi aiheuttaa haittaa myös muille eläinlajeille. 

Katso myös

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman 2014–2020 avulla jatketaan maaseudun kehittämistä entistäkin elinvoimaisemmaksi. Sellaiseksi, että se hyödyttää meitä kaikkia.

Lue lisää maaseduun kehittämisohjelmasta

Maa- ja metsätalousministeriö työpaikkana

Maa- ja metsätalousministeriö on asiantuntijaorganisaatio. Meillä työskentelee paljon muun muassa maa- ja metsätaloustieteiden, oikeus- ja hallintotieteiden sekä eläinlääketieteen huippuosaajia.

Lue lisää MMM:stä tyopaikkana

Kansallinen metsästrategia

Kansallinen metsästrategia listaa metsäalan tärkeimmät tavoitteet vuoteen 2025 mennessä.

Lue lisää kansallisesta metsästrategiasa