Kalatalousyrityksille viiden miljoonan euron tuki

29.9.2022 13.17
JSM
Valtioneuvosto on 29.9.2022 hyväksynyt asetuksen, jolla säädetään Venäjän hyökkäyssodasta johtuvan taloudellisen tilanteen heikentymisen vuoksi kalatalousyrityksille maksettavasta tuesta. Tukijärjestelmän toimeenpanoon on varattu viisi miljoonaa euroa osana hallituksen 300 miljoonan euron tukipakettia kotimaiselle ruoantuotannolle.

Hallituksen esitys elintarvikemarkkinalain muutoksesta lausunnoille

28.9.2022 16.13
Ministeri Antti Kurvinen kertoi tiedotustilaisuudessa elintarvikemarkkinalain keskeisistä muutosehdotuksista.
Ehdotus elintarvikemarkkinalain muutoksesta on valmistunut ja lähtenyt tänään lausuntokierrokselle. Esitykseen on tehty muutoksia muun muassa maksuaikoja ja tuotteiden palautuksia koskeviin säännöksiin. Elintarvikemarkkinavaltuutetun tehtäviin lisätään markkinoiden seuraaminen ja velvollisuus ottaa asioita oma-aloitteisesti käsiteltäväksi.

Lakiesitys eläinten hyvinvoinnista annettiin eduskunnalle

22.9.2022 15.30
JSM
Valtioneuvosto on tänään antanut esityksen laiksi eläinten hyvinvoinnista eduskunnalle. Lailla korvataan voimassa oleva eläinsuojelulaki ja –asetus. Lakiesityksen pohjana on aiempi hyvinvointilakiesitys vuodelta 2018. Koirien ja kissojen pentutehtailua ja kauppaa hillitään tuontikiellolla ja myynti-ilmoittelua koskevilla uusilla säännöksillä. Kokonaan uutta on se, että porsaiden kirurgisesta kastraatiosta luovutaan siirtymäajalla. Esitykseen sisältyy myös mm. parsinavetoita ja sikahäkkejä koskevia rajoituksia.

Maa- ja metsätalousministeri Kurvinen: Luonnon tilan parantamista koskevassa EU:n asetusehdotuksessa on lisättävä jäsenmaiden liikkumavaraa

22.9.2022 15.07
JSM
Kuva suojärvestä
Euroopan komission kesäkuussa 2022 julkaisema asetusehdotus luonnon tilan parantamisen tavoitteista (ns. ennallistamisasetus) on nyt saatettu eduskunnan käsiteltäväksi. Valtioneuvoston 22.9.2022 eduskunnalle toimittamassa U-kirjelmässä kuvataan valtioneuvoston kannat komission ehdotukseen.

Ministerit keskustelivat Ukrainan maataloustuotannon ja -logistiikan tilanteesta ja kuljetusyhteyksistä EU:hun ja maailmalle

26.9.2022 20.20
JSM
EU:n maatalousministerit kokoontuivat 26. syyskuuta maatalousneuvoston kokoukseen Brysseliin. He keskustelivat mm. Ukrainan maataloustuotannon ja -logistiikan tilanteesta ja kuljetusyhteyksistä EU:hun ja maailmalle. Lisäksi ministerit keskustelivat mm. kalastuksesta ja suurpedoista. Ukrainan maatalousministeri Mykola Solskyi osallistui neuvoston kokoukseen paikan päällä. Suomea kokouksessa edusti maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen.

Todellisuus on joskus ennakointia ihmeellisempää

26.9.2022 13.05
JSM

Ennakointi on jännittävä laji, kirjoittaa Elina Nikkola. Erilaisia skenaarioita voidaan tehdä, villejä kortteja heitellä ja heikkoja signaaleja haistella, mutta aina vain törmätään mustiin joutseniin, jotka järkyttävät hyvinkin perustavanlaatuisilla tavoilla elämäämme.


Metsien monimuotoisuutta turvaaville yhteistoimintaverkostohankkeille avattu rahoitushaku

19.9.2022 10.00
JSM MM
Yhteistoimintaverkostohankkeilla edistetään Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelman (METSO) tavoitteita ja käytännön toteutusta. Maa- ja metsätalousministeriö ja ympäristöministeriö ovat avanneet yhteisen rahoitushaun, jolla halutaan vahvistaa alueellista yhteistyötä metsien monimuotoisuuden turvaamiseksi. Rahoitushakemukset tulee toimittaa maa- ja metsätalousministeriöön viimeistään 15.11.2022.

Sitkun, mutkun, voikun vai nytkun?

14.9.2022 10.25
JSM

Yhä harvempi viljelijä haluaa lisäkoulutusta. Trendi on ollut laskeva jo vuosia, vaikka koulutuksista saisi eväitä ja työkaluja tilojen uudistamisen tueksi. Markku Himanen kuvailee blogikirjoituksessaan syitä merkittävästi vähentyneille hakijamäärille ja pohtii, miten koulutuksen vetovoimaa voi parantaa.

Katso myös

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman 2014–2020 avulla jatketaan maaseudun kehittämistä entistäkin elinvoimaisemmaksi. Sellaiseksi, että se hyödyttää meitä kaikkia.

Lue lisää maaseduun kehittämisohjelmasta

Maa- ja metsätalousministeriö työpaikkana

Maa- ja metsätalousministeriö on asiantuntijaorganisaatio. Meillä työskentelee paljon muun muassa maa- ja metsätaloustieteiden, oikeus- ja hallintotieteiden sekä eläinlääketieteen huippuosaajia.

Lue lisää MMM:stä tyopaikkana

Kansallinen metsästrategia

Kansallinen metsästrategia listaa metsäalan tärkeimmät tavoitteet vuoteen 2025 mennessä.

Lue lisää kansallisesta metsästrategiasa