Raija Virolainen on pitkän linjan ministeriöläinen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Raija Virolainen on yksi maa- ja metsätalousministeriön pitkäaikaisimmista työntekijöistä. Virolainen työskentelee oikeudellisen yksikön hallinnollisena avustajana. 

Työkuviot ovat muuttuneet vuosien varrella

Virolainen on valmistunut Lohjan kauppaoppilaitoksesta, jonka jälkeen työllistyi maatilahallitukseen vuonna 1979. Hän kertoo tehneensä kesätöitä 14 -vuotiaasta lähtien mm. kaupassa, pankissa, Kelassa ja työvoimatoimistossa ennen vakituista työuraansa maatilahallituksessa. Maatilahallituksen lakkauttamisen jälkeen vuonna 1993 työntekijät siirrettiin maa- ja metsätalousministeriöön, ja työtehtäviä jaettiin ministeriön eri osastoille. Siitä lähtien hän on toiminut ministeriössä sihteerinä. 

Virolaisen työnkuvaan kuuluu mm. säädösvalmistelussa avustaminen ja muut oikeudellisen yksikön sihteerin työt. Vuosien varrella hallinnollisten avustajien määrä on vähentynyt työn luonteen muuttumisen myötä. Hän muistelee alkuaikojaan, jolloin sihteerit kirjoittivat kirjoituskoneilla ja itsekin hän teki jonkin verran konekirjoittajan työtä. Nykyisenä tietokoneaikana jokainen työntekijä tekee itse monia niitä töitä, jotka aiemmin koettiin sihteerin tehtäviksi. 

Esimiesyhteistyö ja etätyömahdollisuus saavat kiitosta

Virolainen kiittelee esimiehiään, jotka ovat kaikki olleet hänen mukaansa hyviä ja mukavia. Yhteistyötä esimiehen kanssa hän pitääkin erityisen tärkeänä. Myös työkaverit ovat mukavia ja meininki on rento. Sukupolvien väliset kuilut ovat vuosien saatossa himmentyneet, varsinkin alkuaikoihin verrattuna, jolloin joissakin yksiköissä saatettiin jopa teititellä. 

Virolainen kertoo viihtyneensä maa- ja metsätalousministeriössä. Etätyömahdollisuutta hän pitää erityisen hienona suuntauksena. Etätyö auttaa jaksamaan, kun joka päivä ei tarvitse matkustaa töihin ja kotona voi työpisteen soveltaa päivän mukaan. Esimerkiksi seisomatyöpisteenä hän kertoo käyttäneensä kotioloissa silityslautaa. Työpaikan järjestelmiäkin pystyy etätöissä käyttämään yhtä sujuvasti kuin työpaikallakin. Liukuvaa työaikaa hän pitää myös hyvänä vuosien varrella tapahtuneena muutoksena. 

Vastapainona työlle Virolainen harrastaa käsitöitä ja liikuntaa. Kesäisin aika kuluu maaseudulla sijaitsevalla mökillä puutarhatöissä ja mökkiä kunnostaen.

Kuva ja teksti: Saara Patama